Ek gıda alışverişi yaparken neler alınmalıdır?

0
1074
Ek gıda alışverişi listesinde olması gerekenler
Ek gıda alışverişi listesinde olması gerekenler

İlk altı ay anne sütü alan bebeklerde artık ek gıda serüveni başlıyorken gerekli malzemeler nelerdir? Anneler bu süreçte neler almalılar? Olmazsa olmaz ürünler nelerdir? Ek gıda alışverişi yaparken alınması gerekenler nelerdir? Gıda Teknikeri Pelin Kahraman Avşar,  sağlıklı beslenmeye gönül vererek, anneler için ek gıda alışveriş listesini Anne Bebek Kulübü için yazdı.

Ek gıda vakti geldi çattı. Nasıl başlayacağını ve nasıl ek gıda alışverişi yapacağını bilmeyen sevgili annem bu yazım tamda sana göre.

Dilerim ki tüm bebekler bugüne kadar anne sütü ile beslendi. Artık tadım işlerine başlamak istiyoruz ve elzem olan malzemeleri tedarik etmek istiyoruz.
Kalem kalem ele alalım birlikte.
Ek gıda alışverişi nasıl yapılır?
Ek gıda alışverişi nasıl yapılır?
  • Mama sandalyesi: Bebeğinize uygun, emniyet kemerli, oturduğunda rahatsız etmeyen ve tepsisi çıkabilen bir sandalye almalısınız. Siz yemek yerken bebeğinizin de eşlik edebilmesi açısından oldukça önemli. Dört ayaklı olması güvenilirlik, açısından önemlidir.
  • Mama kaşığı ve kaşık saklama kabı: Mama kaşığı seçerken bebeğin ağız yapısına uygun, güzel kavrayabilen kaşıkları tercih etmelisiniz. Damakları acıtmaması açısından yumuşak uçlu olmalıdır. Hafif olması ve 360 derece dönebilir olması bebeğinizin kendi kendine yemeye başladığı zamanlarda kolaylık sağlayacaktır. Mama kaşığının kaliteli hammaddeden yapılmış olmasına ve BPA içermemesine özen gösterin. Silikon veya polipropilen malzemelerden üretilen modelleri tercih edebilirsiniz.
Ben weebaby mama kaşığı ve saklama kabını kullanıyorum. Ağız kavraması oldukça iyi ve her aile bütçesine uygun.
  • Alıştırma suluğu ya da bardağı: Alıştırma suluğu ya da bardağı seçerken ürünün cam olmasına ya da yan etkisi ve sağlığa zararı olmayan polipropilenden yapılmış olmasına özen gösteriniz. Sterilizasyona uygun olması açısından sıcak ve soğuğa dayanıklı olmalı. Akıtmaz ve damlatmaz özellikte olmalı. Bebeğin diş ve damak yapısına uygun seçilmeli.Hava yutmasını engellemek adına antikolik bardaklar/suluklar tercih edilmeli.Kulplu modeller bebek büyüdükçe kavramasına destek sağlamaktadır.
  • Kavanoz 210 cc cam: Bebeğinize yoğurt veya mama yapımında plastik malzemeden kaçınmalısınız. Kavanoz mamaları, yoğurt, seyahat, gezmeye çıkmak ta kullanmak için ideal.
  • Buharda sebze meyve haşlama aparatı: Tüm sebze ve meyvelerin vitamini tam anlamıyla alması adına bu aparatı kullanmalıyız. Paslanmaz çelikten yapılmış olmasına özen gösterin.
  • Ek gıda pişirme tenceresi: Pişirme aracının iyi malzemeden yapılmış olması bebeklerimizin sağlığı açısından oldukça önemli. Muhallebi, mama yapımında kullanılmak üzere seramik veya paslanmaz çelik tencere tercih etmelisiniz. Ben Korkmaz’ın Minika 12 cm ınox tenceresini kullanıyorum ve çok memnunum.
  • Önlük: Bebeğinizin cildine zarar verecek sert malzemelerden yapılan önlükleri tercih etmemelisiniz. Bebeğin göğsünü ıslatmaması açısından altı sızdırmaz önlükleri tercih edebilirsiniz. Yüzde yüz pamuk kimyasal içermeyen yıkanabilir bir önlük seçmelisiniz. Kendi kendine yemeye başladığı dönemlerde kollu önlükler kolaylık sağlayacaktır.
  • Termos ve termos çantası: Termos alırken kapak sisteminin sağlam olmasına, sızdırmaz olmasına dikkat etmeliyiz çünkü termoslar ısı kaybını kapak kısımlarından kaybeder. Bir termos seçerken en dikkat edilmesi gereken özellik hijyen. Plastik iç ampul daha zor temizlenir ve bakteri oluşumunu arttırır. Cam ve paslanmaz çelik hem daha kolay temizlenir hem de bakteri oluşumunu engeller. Bebek termosu alırken paslanmaz çelik olmasına özen gösterin. Termos çantası olarak da kullanacağınız iç hacmini belirleyip ona göre almanız kolaylık sağlayacaktır. Seyahat esnasında, dışarı çıktığınızda yanınızdan ayırmamanız gereken bir detay.
  • Mama tabağı: Kimyasaldan arınmış sağlıklı malzemeden üretilmiş olması gerekir. Bileşeninde BPA,PVC ve ftalat olmaması gerekir. Kırılma ihtimaline karşı dayanıklı olmalıdır. Vakumlu tabaklar bebeğinizin kendi kendine yemeye başladığı dönemde dökmemesi açısından güvenilir. Büyüdükçe bölmeli tabaklara ihtiyaç duyulur. Çevre dostu PLA içeren mısır maddesinden yapılan ürünleri tercih edebilirsiniz.
  • Cam rende: Meyvelerin pürüzsüz ya da pütürlü halde verilebilmesini ve besin değeri kaybolmadan  hazırlayabilmenizi sağlar. Muhakkak listede olması gereken bir ürün.
Ve dikkat etmeniz gereken en önemli nokta henüz 6 aylık olan ve püre ile 3 gün kuralınca tadıma başlaması gereken bebeğinize edineceğiniz blender.
Size gözüm kapalı olarak Electrolux kalitesi derim.
Electrolux Create 5 / E5HB1-8SS El Blenderın
Electrolux Create 5 / E5HB1-8SS El Blenderın

Neden Electrolux ?

Electrolux Create 5 / E5HB1-8SS El Blenderın annelere kolaylık sağlayacak en önemli özelliklerinden ve parçalarından bahsetmek istiyorum.
  • Patates Ezici :Beni mest eden ilk aparatı. Çünkü pürelere metal değdirmek istemeyen ve blenderin kolaylığından vazgeçmek istemeyen anneler için eşsiz bir özellik. Hızını kendinize göre ayarlayabiliyor olmanızda cabası.
Buharda haşladığınız tüm sebze ve meyveleri püre kıvamına getirmekte kullanabilirsiniz.Özellikle ilk geçişte çok işinize yarayacaktır.
  • El Blenderı : Patates ezici ile yapamadığınız her şeyi el blenderi ile çekebilirsiniz. Özellikle mercimek gibi turbo güç isteyen çorbalarda ve tüm çorbalarda kullanabileceğiniz bir aparat.
Dikkat çeken bir özelliği ise bebeği kucağında tek elle iş yapmak zorunda kalan annelere kademesiz hız kontrolü ile tek elle kullanım özelliği sağlıyor.
  • Doğrayıcı : Kayısı,üzüm püresi,bebek salçası ve smoothie gibi doğrayıcı gerektiren yiyeceklerde kullanılmak üzere malzemelerin verimli bir şekilde karışmasını sağlayan mini bir doğrayıcı.
  • Beher : Dondurma , smoothie yapımı için ideal bir aparat.
  • Çırpıcı : Bebek keki , bebek poğaçası , bebe bisküvisi yapımında rahatlıkla kullanabileceğiniz, yine hız ayarını kendinize göre yapabileceğiniz bir aparat.
Electrolux blender ile bebeğinize hazırlayacağınız püre, mama, çorba, bisküvi, salça, kek gibi bebek yiyeceklerini kısa videolar halinde yine Anne Bebek Kulübü farkı ile sizler için oluşturma aşamasındayız.
Takipte kalınız.
Sevgiler.
Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!
Önceki İçerikÇocukluk çağı aşıları nelerdir?
Sonraki İçerikSağlıkta tasarruf olmaz
Pelin Kahraman Avşar
Uludağ Üniversitesi Gıda teknolojisi mezunuyum. Evli ve 2 çocuk annesiyim.. Bursa’da ikamet ediyorum. Tam bir Bursa sevdalısıyım. Bir cathering şirketinde proje müdürü olarak görev yapıyorum. Türkiye’de işini severek yapan %17 insandan bir tanesi olarak kendimi çok şanslı hissediyorum. Mutfağı seviyorum. İnsanları yemek yerken seyretmek büyük bir mutluluk benim için. Amatör olarak fotoğraf çekiyorum. En sevdiğim kısmı ise yapılan özel yemekleri ölümsüzleştirmek. Alternatif tıp ile ilgiliyiz ailecek. Ekolojik yaşam, kimyasalsız yaşam hayat hedefim. Artık her şeyin katkılı olduğu bu dünyada katkılardan bir nebze olsun uzak kalabilmek adına yazılan hayat tecrübeleridir okuduklarınız. Umarım birilerine ses, birilerine nefes olabilir.

Bir Cevap Yazın