Pandemi döneminde çocuklarda göz muayenesi

0
732
Çocuklarda göz muayenesi
Çocuklarda göz muayenesi

Bebeklerde göz muayenesi hangi ayda yapılır? Bebeklerde göz muayenesi nasıl yapılır? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vefik Arıca pandemi döneminde çocuklarda göz muayenesi ile ilgili merak edilenleri yazdı!.. 

Bebeklerde göz muayenesi nasıl yapılır? 

Çocuk hekimliğinde bebeklikten itibaren göz muayenesi bizim olmazsa olmazımız ve rutin muayenemizin bir parçasıdır.

Çocukluk çağında ilk göz muayenesi yeni doğan döneminde ilk 3 ayda kırmızı “kırmızı refle testi” ile başlamakta ve bu göz muayenesi her rutin kontroller sırasında tekrarlanmalıdır. Herhangi bir şikayet veya herhangi bir sıkıntı olmaması durumunda 3 yaşında yani 36 aylıkken çocukların ilk göz hekimiyle tanışma dönemidir. Göz hekimi 3 yaş göz muayenesini yaparken “kırmızı refle testi” ve “Lea sembol testi” ile değerlendirmeler yapar. Daha sonrada okula başlamadan önce tekrar detaylı bir göz muayenesinden geçirilerek okul hayatına başlarlar.

Çocuklarda göz hastalıkları
Çocuklarda göz hastalıkları

Online eğitim döneminde göz hastalıklarına dikkat!

Ancak pandemiyi yaşadığımız bu dönemde eğitim sistemi çocuklarımızda online bir şekilde deva etti. Yaklaşık pandemi başlangıcından itibaren 10 aydır online eğitim devam etmekte ve yüz yüze eğitimin tam olarak ne zaman başlayacağı konusu ise net değildir. Bu durumda online eğitimde çocuklarımız günün neredeyse 6 ile 10 saat arasında bilgisayar başında veya telefonda geçirmektedirler buna birde internette oyunlar veya değişik konular üzerinde çalışmalar eklendiğinde bazı günler 12 saati bilgisayar başında geçirebilir. 

Online eğitim sırasında bilgisayar başında geçirilen zamanda göz kırma kusurları, göz tembelliği, göz yorgunluğu gibi göz ile ilgili hastalıklar gelişebilir ancak bunlar gelişirken biz ebeveynler veya çocuklarımız farkına varamayabilirler. Bu nedenle daha önceden çocuklara yapılan göz muayenemizi yapmak veya aklımıza getirmek çocuklarımızın geleceği için önem arz edecektir.

Yenidoğan bebeklerde göz bakımı nasıl yapılır? Yazımızı da okuyabilirsiniz. 

Çocuklarda göz hastalıkları belirtileri nelerdir? 

Bazen çocuklar göz bozukluklarını göz dışı şikayetler ile gelebilirler. Baş ağrısı, baş dönmesi, dengesizlik, derslerde başarısızlık, huzursuzluk, uyuyamama gibi göz dışı bulgularla gelebilir. Göz hastalıklarında erken teşhis için bu pandemi döneminde henüz göz muayenesine gidilmemişse şikayeti bile yoksa en azından bir kere göz muayenesinden geçirilmesi faydalı olacaktır.

 

Bir Cevap Yazın