Mükemmel anne olmak

0
1458

Mükemmel anne olmayı herkes ister değil mi? Peki o zaman mükemmel anne olmak nedir? Mükemmeli belirleyen etkenler nelerdir?

Günümüzde herkes mükemmel anne olmayı istiyor. Mükemmeliyet duygusu her şeyde olduğu gibi anneliği de içine almış durumda ve buna tetikleyen de eğitim ve öğretim dönemindeki sınavlar oldu. Herkes çocuğunun kreşe, anaokuluna, iyi bir ilkokula gitmesini istiyor. Sonrasında orta öğretim, lisans sınavları yer alıyor. İş başvurularında bile sınavlar ve mülakatlar karşımıza çıkıyor.

Ailelerde çocuklarının hayatlarını kolaylaştırmak adına her şeyin en iyisi olması için bebeklikten itibaren mükemmel çocuk yetiştirmek için mükemmel anneliğe başlıyor. Mükemmel anne olmak için ilk başta çocuğunun beslenmesine ve uyku düzenine dikkat etmeye çalışıyor. Sonrasında 6 aydan itibaren zeka geliştiren oyuncaklar ve aktiviteler arayışına giriyor. Çocuğuna yürümeye başladığı anda itibaren düzenli olmayı öğretmeye çalışıyor. Çalışan bir aile ise en iyi kreş arayışına giriyor.

Artık yabancı dil eğitimi kreşlerde başlıyor. Zeka geliştirici aktiviteler, ince motor gelişimini destekleyici eğitimler veriliyor. Her şey bir yere kadar çok güzel fakat çocuk, çocukluğunu yaşayabiliyor mu? Elleri çamura girip, üstü başı kirlenene kadar sokakta oynuyor mu? Mükemmel anne olmak adına aldığınız kararlar çocuğunuz için uygun mu?

İşte bu nokta kendi kendinizi eleştirmeniz gerekiyor. Çünkü asıl bilinmesi gereken her anne ve her çocuk farklıdır. Hatta aynı anne babadan dünyaya gelmiş iki çocukta birbirinden farklı özelliklere sahiptir. Bazı çocuklar sözel zekaya sahip olup sanata, edebiyata, tarihe, felsefeye sayısal zekaya sahip olup mühendisliğe, tıpa, mimarlığa yatkın olabilir.

Edebiyata yatkın olan çocuğunuzu mühendisliğe yönlendirmek belki de çocuğunuz için olumsuz başarısız sonuçlar doğurabilir.

Mükemmel anne olmak istiyorsanız yapmanız gerekenler:

1. Beslenmesine dikkat edin.
2. Sevin ve bol bol sarılın.
3. Sesinizi yükseltmeyin ve ses tonunuzu koruyun.
4. Hayal gücünün gelişmesi için özenle seçtiğiniz kitaplar okuyun.
5. Güvenin güvendiği izi hissettirin.
6. Gelişimine dikkat edin ve onu bu yönde yönlendirin.
7. Küçük düşürücü sözcükler kullanmayın, davranışlarda bulunmayın.
8. İlgilenin, sohbet edin ona birey olduğunu hissettirin.
9. Öğretim hayatında yönlendirmeler yapın ama bu karar çocuğunuzda dahil olsun.
10. Sosyal hayatının gelişmesi ve sosyal becerileri edinmesinde yardımcı olun.

Kendi annenizi düşünün ya da çevrenizdekilere annelerinin nasıl olduğunu sorun. Herkes kendi annesinin mükemmel olduğunu düşünerek dile getirecektir. Çoğu anne de kendi çocuğunu mükemmel olarak görecektir.
Dolayısıyla mükemmel anne olmak için çocuğunuzun sağlıklı beslenme ile gelişimini destekleyip, ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak gerekli alakayı gösterip ve en önemlisi çocuğunuza değerli, güvende ve onun fikirlerine değer verdiğinizi hissettirerek gerçekleştirebileceğinizi unutmamalısınız.

Mükemmel anne olmak adına geri dönüşü mümkün olmayan hatalar yapılıyor. Çocuğunuzun gelişimini düşünmeksizin başka çocuklarla kıyaslama yaparak, kapasitesini zorlayarak daha iyisi olması adına çocuğunuzu ve kendinizi yıpratarak aslında neler kaybettiğinizin farkına varamayabilirsiniz.

Çocuklarınızı sevin, sarılın ve onlara değerli olduklarını hissettirin. Çocuğunuzu başka çocuklarla kıyaslamayın. Kıyaslama ile ilgili çocuklarda kıyaslama yazımızı okuyabilirsiniz.

Mükemmel anne olmak isteyen anneler, iyi anne olmak ile ilgili yazımı da buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın