Çocuğa sabırlı olmayı öğretmek

0
1345

Sabretmek ne kadar zordur herkes bilir. Özellikle hamilelik sürecinde bebeğin kalp atışını duymayı beklemek, cinsiyetini ne zaman öğreneceğini bilmek, ilk hareketi ne zaman olacak ve nasıl doğum olacak hususunda doğa bizi sabretmeye yönlendiriyor. Hatta sabretmekten başka çaremiz kalmıyor. Dolayısıyla doğal ortamda şartlar bizi sabır konusunda eğitiyor. Peki diyelim ki siz sabırlı oldunuz, peki ya çocuğunuz? İşte çocuklara sabırlı olmayı öğretmek konusunda tecrübelerim… Denedim, yüzde yüz çalışıyor!

Hamilelik sürecini sabırla bitirdiniz ve doğum gerçekleşti. Elinizde olmayan nedenlerden sabrettiniz. Peki ya şimdi siz gerçekten sabırlı bir birey misiniz? Hiç kuşkusuz bebek büyütmek hem özveri hem sabır hem de sevgi ister.

Bebeğinizin ne zaman uyku düzeni olacak, ne zaman diş çıkaracak, ne zaman emekleyecek ve yürüyecek, ne zaman konuşacak hep bir merak konusu ve sabrınızı zorlayacak unsurlar olacaktır. Bir de tuvalet eğitimi dönemi var ki asıl sabretmek ne demek o zaman öğreneceksiniz. İşte tam bu noktada bebeğinize sabırlı olmayı öğretirken öncelik “siz ne kadar sabırlısınız?” onu bilmeniz gerekiyor. Sabırlı olmayan ya da az sabırlı olan birinin sabırlı olmayı öğretmesi siz de takdir edersiniz ki pek mümkün olmuyor. Eğer sabırlı biriyseniz çocuğunuza da yavaş yavaş öğretebilirsiniz.

1. Yemek saatleri belirleyin
Yemekleri düzenli olarak aynı saatte yiyin ve onun haricinde atıştırmalık saati yaptıysanız o saatte bir şeyler verin. Acıktığında yemek saatini bekleyerek ise başlayabilirsiniz.

2. Oyuncak almak için gün veya ay belirleyin
Her gezmeye gittiğinizde oyuncakla eve dönmeyin, oyuncak için bir tarih belirleyin.

3. Kumbarada para biriktirmesini sağlayın
Çok istediği bir şeyi alabilmek için para biriktirmesini isteyin ve biriktirmesini destek olun. Kumbarayı açtığındaki mutluluğu hiç unutmayacaksınız.

4. Sosyal aktivite günleri belirleyin
Düzenli aktiviteler yapın ve tarihlerini belirleyin. Örneğin hafta sonu gezmeye gidecekseniz sürekli kaç gün kaldı diye sayabilir ve günleri öğrenir. Çocuğunuza sabırlı olmayı öğretmenin temel koşulu istediği her şeyin her an olmasının önüne geçmek olmalıdır. Her istediğini yaptığınız çocuğunuzdan sabırlı olmasını beklemek pekte mantıklı değildir.

Bu zamana kadar çocuğunuzun her istediğini yaptınız ve bir şeylerin yanlış gittiğini fark etmeye başladınız. İşte bu nokta da istediğini yapmadığınız çocuğunuz isteklerini yerine getirmeniz için farklı yöntemler deneyecektir. Bu yöntemlere açık ve kararlı bir şekilde tepkinizi koymalı çocuğunuzu yıpratmadan kolay atlatmanın yollarını aramalısınız.

Kararlılık ilk aşamanız olmalı ve kararlı olduğunuzu çocuğunuza hissettirmelisiniz. Sürekli çocuğunuzla konuşmalı ve olması gerekeni anlatmalısınız. Bu süreçte çocuğunuza sık sık sarılmalı onu ne kadar sevdiğinizi hissettirmelisiniz.

Çocuğunuz bıkmadan usanmadan istediğini yaptırmak için denemeler yapacaktır, pes etmeyin. Sizde çocuğunuzda bu süreci yıpranmadan atlatmak için olması gerekeni anlatmalısınız. Tatlı dil ile yapılamayacak yoktur.

İlk başta da dediğim gibi siz ne kadar sabırlıysanız çocuğunuzda o kadar sabırlı olacaktır.

Bir Cevap Yazın