Hamilelikte anne sağlığı ve önemi

0
2055
Hamile kadınlar seyahat ederken nelere dikkat etmeli? Bebek bekleyen anne adaylarına tavsiyeler...

Bebek sahibi olmak hayatın başka bir penceresinden bakmak demektir. Her şeyin değişmesi anlamına gelir. Mesela yeme alışkanlıklarınız, uyku düzeniniz, okuma alışkanlığınız gibi bireysel veya eşinizle olan ortak yaşamsal faaliyetlerinizin değişmesi, önem sırasının değiştirmesi anlamına gelir. Bugün hamilelikte anne sağlığı konusunda tecrübelerime dayanarak dikkat etmeniz gerekenleri sizlerle paylaşacağım.

Hamile kalmaya karar verdiğiniz anda yapmanız gerekenler:

1. Alanında uzman bir kadın doğum doktoru bulmak
Hamilelik döneminde kan ve vitamin değerleriniz hem bebek sağlığı hem de anne adayının sağlığı için çok önemlidir. Fiziksel ve ruhsal problemlerle karşılaşmamak için uygun testler yapılmalı ve doktor kontrolünde hamile kalırsanız sağlıklı bir hamilelik geçirmenin ön koşulunu gerçekleştirmiş olursunuz.

2. Vitamin destekleri almasınız
3. Hamilelikten 3 ile 6 ay öncesinden folik asit kullanılmalı ya da folik asit içeren yiyeceklerden bolca tüketmelisiniz. Hamile kalmadan önce doktorunuz gerekliyse kan ilacı da başlayabilir. Hamileliğin başlamasından 3 ay sonra folik asit alımı durdurulur. Değerleriniz sonucunda magnezyum ve kan ilacı devam edebilir. Vitamin desteklerine en uygun yanıtı doktorunuz verecektir. Bunun haricinde süt ve süt ürünleri tüketmelisiniz. Her gün en az bir öğününüze et, balık veya tavuk eklemelisiniz. Edindiğim tecrübelerden yola çıkarak sizlere vereceğim tavsiye doğal ve sağlıklı beslenmeniz olacaktır. Hamilelikte neyi severek yerseniz çocuğunuzda aynı şeyi severek yediğini gözlemleyebilirsiniz.

3. Rahat uyku uyumalısınız
Hamilelik döneminde nerede yastık görseniz orada uyumak isteyebilirsiniz. Vücudun doğal dengesi içinde normal olan bir durumdur. Siz yine de uyku saatlerine dikkat edin ve rahat uyuyabileceğiniz ortam hazırlayın.

4. Hamilelik takvimine göre yapılması istenen testleri takip edin
Hamilelik donemi 3, 6 ve 9 aylık bir trimester dönemden oluşur. Bu dönemde ikili, üçlü ve dörtlü testler yapılır. Ayrıca belirli aralıklarla hamilenin kan ve vitamin değerlerine bakılır. Kontrollerinize düzenli giderek bu testlerin tarihini kadın doğum doktorundan öğrenebilirsiniz.

5. İdeal kilo alımı ve dengeli beslenmelisiniz
Hamilelik döneminin ilk trimester döneminde mide bulantıları, aşermeler ve kusmalar olabilir ve kilo kaybı yaşayabilirsiniz. İkinci trimester dönemde bu şikayetlerinizi azalır ve iştahınız artar. Dolayısıyla kilo almaya başlarsınız. Ortalama hamilelik döneminde 10 ile 12 kilo almanız normal sayılır. Unutmayın hamilesiniz diye iki kişilik yemek yemek sağlıklı değildir. Dengeli ve doğal beslenmelisiniz.

6. Nefes egzersizleri ve yürüyüşler yapmalısınız
Kilo alımını dikkat etmek, doğum sürecini kolaylaştırmak, bacaklardaki kan akışını dengelemek için düzenli yürüyüşler ve nefes egzersizleri yapmalısınız.

7. Doğum için uygun ortamı doktorunuz ile belirlemesiniz
Hamilelik döneminin en başından beri seçtiğiniz kadın doğum doktoru hamilelik surecinizi de bildiğinden sizin için uygun doğum yöntemine gerekli yönlendirmeyi yapacaktır. Fiziksel ve ruhsal açıdan rahat olduğunuz ortamda doğum yapmanız en sağlıklı olanı olacaktır.

Kısacası hamilelik döneminde anne bebek sağlığını düşünerek en verimli şekilde geçmesini sağlamak için yapılması gereken sağlıklı ve dengeli beslenmek, en doğru yönlendirmeleri yapacak kadın doğum doktoru edinmek olmalıdır.

Bir Cevap Yazın