Mezoterapi ve kullanım alanları nelerdir?

0
494
Mezoterapi nedir?

Cilt güzelliği hem sağlık hem estetik açıdan önemlidir. Kadın veya erkek fark etmeksizin cilt bakımında yenilikleri takip edebilirsiniz. Mezoterapi ile yapılan cilt bakımı hakkında bilgi sahibi misiniz? Hangi alanlarda mezoterapi yapılır?  Dermatoloji Uzmanı Uzman Doktor Sezen Takmaz Mandallı, mezoterapi ile ilgili merak edilenleri Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı. 

Cilt bakımında mezoterapinin önemi nedir?

Mezoterapi; doğal bitki özleri, homeopatik ajanlar, ilaçlar, vitaminler ve diğer biyoaktif maddeler içeren karışımların, çok sayıda iğne deliğinden, çok küçük miktarlarda ve değişik konsantrasyonlarda intrakutanöz ve subkutanöz enjeksiyonuyla uygulanan minimal invaziv bir tekniktir. Yöntem kozmetik dermatolojide kabul edilebilir bir tedavi yöntemi haline gelmesinden çok önce özellikle ağrı yönetimi, tıbbi spor ve romatolojide uygulanmış ve tanınmıştır.

Mezoterapinin etkinliği uygulanan ürünün lokal etkisine ve yapılan enjeksiyonlar sonrasında refleks olarak endorfinlerin artmasına bağlıdır. 

Mezoterapi kullanım alanları nelerdir? 

Kozmetik dermatolojide kullanımı giderek artan mezoterapi uygulamaları cilt yenileme, cilt gençleştirme, sellülit, bölgesel yağ azaltma, lifting, leke tedavisi, saç dökülmeleri, skar ve stria gibi pek çok alanda kullanılmaktadır.

Mezoterapinin sistemik tedaviye göre avantajları arasında ; mezoterapide tedavi edilmek istenen bölgeye çok daha az ilaç dozunun yeterli olması önemlidir. 

Mezoterapi tedavisi deriye yapılan girişimsel bir tedavi olduğundan antisepsi kurallarına dikkat edilmelidir. Mezoterapi manuel veya mekanik adapte edilebilen cihazlar (tabancalar) yardımı ile uygulanır. Amaca yönelik olarak farklı uzunlukta iğnelerle 2-3 cm aralıklarla 0,1-0,2 ml ilaç enjeksiyonu şeklindedir. Endikasyona yönelik olarak değişmekle birlikte 2-4 hafta aralıklarla en az 6-8 seans şeklinde tedaviler planlanmaktadır.

Mezoterapi ile yüz ve boyun gençleştirme

Yüz ve boyun bölgesinde yapılan mezoterapide lifting etkisi ve rejuvenasyon temel amaçtır. Bu nedenle yüz ve boyun mezoterapisi için daha çok mezolift tanımı kullanılır. Bu bölgede mezoterapide fibroblast uyarımı ve kollajen sentezi, deride sıkılaşma, parlama, derinin nemlenmesinin arttırılması ile daha genç ve sağlıklı bir deri hedeflenir.

Bu amaçla hazırlanan kokteyllerde hyolüronik asit başta olmak üzere A vitamini, B vitaminleri, C vitamini, E vitamini, biotin, koenzimler, aminoasitler, peptidler ve mineraller bulunmaktadır. Tedavi etkinliğinin olması için mezoterapiye 20’li yaşların sonuna doğru başlanması, düzenli aralıklarla tedaviye devam edilmesi gerekmektedir. 

Adsiz tasarim 2022 01 07T093958.661
Saç dökülmelerinde mezoterapi tedavisi nasıl yapılır?

Saç dökülmelerinde mezoterapi tedavisi

Saç mezoterapilerinde hedeflenen; dökülmeyi azaltmak, yeni  saç çıkışı sağlamak, vellus kıllarının terminal kıl haline gelmesini uyarmak ve saçın kalitesini artırmaktır. Tek başına uygulanabileceği gibi PRP ve LLLT (düşük doz lazer tedavileri) ile kombine olarak da kullanılabilir. Androjenik alopesi, telogen effluvium, skatrisyel alopesilerde mezoterapiler fayda sağlayabilirken, genetik nedenlerle oluşan kıl şaft anomalilerinde mezoterapinin yeri yoktur. Birçok firmanın ticari hazır kokteylleri bulunmaktadır. Bu amaçla en sık kullanılan aktif maddeler minoksidil, dutasterid, biotin, prokain, bazı vitaminler, vazodilatatörler ve oligoelementlerdir. Uygulanan seans sayısı altta yatan hastalığın patofizyolojisine bağlı olarak 3-12 seans arasında değişebilir. Saç ekiminin yaklaşık 8 hafta sonra başlanacak mezoterapi tedavisi ile  saç ekimi başarısını artırmak mümkündür.

Mezoterapi ile leke tedavisi

Son yıllarda özellikle melazma ve postinfmatuar pigmentasyonlarda mezoterapi kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Bu amaçla kullanılabilecek başlıca ürünler trenaksamik asit, glutatyon, N-asetilsistein, N-asetilglukozamin ve C vitaminidir. Leke tedavilerinde mezoterapi tek olarak kullanılabileceği gibi lokal tedaviler, peelingler ve lazer ile kombine olarak da kullanılabilir.

Adsiz tasarim 2022 01 07T094043.688
Selülit ve bölgesel incelmede mezoterapi tedavisi nasıl yapılır?

Selülit ve bölgesel incelmede mezoterapi 

Mezoterapinin en yaygın kullanım alanlarından biridir. Sıklıkla lipoliz olarak adlandırılır.  Bu endikasyonda kullanılan başlıca iki etken madde fosfotidilkolin ve deoksikolattır. Yüzde başlıca gıdı bölgesi ve göz altı yağ pedlerinin azaltılmasında kullanılmaktadır. Ayrıca selülit, karın, kalça vs. gibi bölgelerde yağ dokunun azaltılması gibi amaçlarla da kullanılabilmektedir.

Skar ve stria tedavisinde mezoterapi

Normal derinin herhangi bir hasar sonrası fibröz doku ile yer değiştirmesi sonucu gelişen alanlara ‘skar’ adı verilir. Skar oluşumu aslında yara iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır. Travma, yanık, akne, folikülit, cerrahi işlemler gibi pek çok neden skar oluşumuna yol açabilir. Strialar (deri çatlakları) ise derinin dermal skarlanmasının kalıcı olan tipidir. Gebelik, adolesan dönem, sık kilo alıp verme, kortikosteroid kullanımı, obezite, Cushing ve Marfan sendromunda görülebilir. Strialar genellikle dokunun en güçsüz ve mekanik strese hassas olan bölgerine; yüksek baskının olduğu alana doğru transvers çizgiler şeklinde yerleşir. Akut fazda kırmızı ve hafif kabarık olan lezyonlar kronik evrede beyaz ve atrofik görünümlüdür. 

Skar ve stria tedavisinde kullanabileceğimiz mezoterapiler  heterojen tip 1 kolajen, botulinum toksini, C vitamini, E vitamini, kotikosteroid , retinol, hyolüronik asit, glutatyon , glikolik asit ve organik silika gibi ajanlar içermektedir.

Gebelik ve emzirme döneminde nadir durumlar haricinde mezoterapi önerilmemektedir. 

Okumalısınız: Homeopati tedavisi nedir?                                                                                    

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın