Meyve ve sebzeleri nasıl temizlemeliyiz?

0
4238

Alışverişten sonra meyve ve sebzeleri nasıl temizlemeliyiz? Alışverişe çıkmadan önce nelere dikkat etmeliyiz? Alışveriş sonrası kıyafetlerimizi ve yiyeceklerimizi nasıl dezenfekte etmeliyiz? Anne Bebek Kulübü yazarı Hülya Çatalbaş yazdı…

Alışverişe çıkmadan önce nelere dikkat etmek gerekiyor? 
Alışverişe gitmeden önce hazırlık yapıyorum. En sevdiğim aksesuarım maske oldu. Marketten aldığım ürünleri havalandırdıktan sonra bir de onları yıkamakla uğraşıyorum. Poşetleri atıyorum ya da dezenfekte ediyorum. Giyindiğim kıyafetleri havalandırmak için asıyorum ya da yıkıyorum. Sonra kendimi dezenfekte ediyorum. Ahh virüs canın çıksın demiyor değilim?! Daha yemek yapmama rağmen günün yarısı gidiyor. Günlük temizlik ve yemek derken gün bitmiş oluyor. Psikolojim son derece bozuldu. Sonra bunu benim ve ailemin hayatı için yaptığımı düşünüp gülümsüyorum ve yarın yeni ama aynı bir güne uyanmak için uykuya dalıyorum. 

Bir taraftan da sosyal medyadan haberleri takip ediyorum. Instagram’da Nilüfer’i sabunla meyve sebzeleri yıkarken izledim ve çok şaşırdım. Prof. Dr. Yeşim Erbil’i de sürekli takip ediyorum. Yeşim hoca Bilim Kurulu üyelerinin önerilerine göre meyve ve sebzelerin nasıl temizlenmesi için şu tavsiyeleri veriyor; 

Meyve ve sebzeler nasıl temizlenmeli?

Market poşetlerini balkon gibi açık bir alanda iki üç saat bırakmak gerekiyor. Ama siz kendi torbanızla gidiyorsanız bunda problem yok. Domates, portakal elma gibi yıkanacak ürünleri beyaz sabunlu su ile yıkayıp iyice durulayın. Paketli şeyleri aldığımızda deterjanlı bez ile ya da sabunlu bez ile silin üstten su geçirmeyecek şekilde de ise onları da sabunlu su ile yıkayabilirsiniz. Kıvırcık, brokoli gibi sebzeleri nasıl temizleyelim derseniz? Brokoliyi  sabunlu su ile yıkayamazsınız. Burada yiyerek içerek gastronomi sistemden virüsün geçtiği gösterilmemiş. Ancak biri o sebzelerin üzerine öksürürse Covid-19 taşıyan ya da hasta olan biri salgısını o besinlerin üzerine akıtırsa, siz o ürünlere değerek ellerinize alırsanız, ellerimizden de ağız, burun veya göz konjuktiviti yoluyla geçiyor. Yiyerek geçmez. Çok garantili olması açısından elma portakal gibi şeyleri sabunlu su ile yıkayıp içiniz rahat etmesi açısından bunları soyabilirsiniz.  Sirkeli su daha önce korona öncesinde tarım ilaçlarının yani pestisiti daha fazla besinlerin üzerine tutunmasına neden olduğu için sirkeli su önerilmiyordu. Ama sirkeli su asidik özelliğinden dolayı bakterilerin antibakteriyel özelliği var. Pestisiti yani tarım ilacını orada tutuyor korona ile olumlu olumsuz etkisi yok. Korona için sabunlu su kullanmanız gerekli ama içiniz rahat edecek ise pestisiti göz ardı edip, sirkeli su ile yıkayabilirsiniz en azından bakterileri öldürmüş olursunuz. Onun dışında  antiseptikler ya da herhangi başka bir maddenin sebze meyveye yıkanırken konması kesinlikle önerilmiyor. Sürekli yiyeceğimiz şeylere bunları koymak vücudumuza zararlı başka etkileri olabilir. Onun için sabunlu su ile yıkamak silmek yeterli olacaktır . 

Alışverişten sonra kendinizi nasıl dezenfekte etmelisiniz?

Alışverişten geldikten sonra önce ayakkablarımı elime eldiven takarak detarjanlı bez ile siliyorum ve dışarıda bırakıyorum. Dışarıda giyindiğim kıyafetlerimi ise dış ortamda havalandırıyorum. Kıyafetlerimi yıkarsam 60 – 90 derece ısıda normal çamaşır detarjanıyla yıkıyorum.  

 

Bir Cevap Yazın