Koronavirüs cinsel hayatı nasıl etkiliyor?

0
1487
Koronavirüs cinsellikle bulaşır mı?
Koronavirüs cinsellikle bulaşır mı?

Koronavirüs cinsel hayatı nasıl etkiliyor? Cinsel hayatımız pandemi döneminde nasıl etkilendi? Öpüşmekle koronavirüs bulaşır mı? Koronavirüs döneminde cinsel ilişki konusunda nelere dikkat edilmelidir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, koronavirüs döneminde cinsellikle ilgili merak edilenleri yazdı!..

Sağlıklı bir cinsel hayat için neye ihtiyacımız var? 

Koronavirüsün neredeyse tüm dünya da sosyal ilişkileri, arkadaşlıkları, iş hayatını aslında her alanda sosyalliği olumsuz etkilediğini biliyoruz ve buna hepimiz ne yazık ki şahit olmaya devam ediyoruz. Benzer değişiklikler cinsel birlikteliklerde de olumsuz yönde etkili oldu elbette. Covid-19 pandemi döneminin cinsel hayat yönünde negatif etkilendi. Sağlıklı bir cinsel hayat için fiziksel, duygusal ve mental olarak sosyal hayatında iyi olması gerekmektedir. Ancak bu şu an şartlarımız dahiilinde mümkün değildir.  

Karantina süreci sosyal ve cinsel hayatı kısıtladı 

Aslında bakılırsa karantina günlerinde çiftler evde kaldılar ve neredeyse 24 saat çift olarak partnerleriyle birlikte vakit geçirmek zorunda kaldılar. İlişkiyi besleyen ve destekleyen sosyal hayat, kişinin kendine ait özgür alanı söz konusu dahi olamadı. Çocuklar da evdeydi ve bu durumda anne ve babanın kaygı düzeyinin artmasına neden oldu. Bu kaygılardan uzaklaşabilecek, biraz ruhen de olsa rahatlamayı sağlayacak sosyal ortam, sosyal aktiviteler, hobiler olmayınca aile olarak oldukça bunalım yaşandı. Gerginlik, tartışmalar arttı. Tahammül sınırı azaldı. Her ne kadar Covid-19 döneminde karantina süresince çiftlerin birbirleriyle vakit geçirmelerinin cinsel hayatlarını olumlu desteklendiğini düşünseler de aslında bakarsanız özgürlüğü kısıtlanan çiftlerde bu tam tersine de dönüşebildi.

Koronavirüs cinsel yolla bulaşmıyor 

Covid-19 ‘ un yapılan bir çalışma sonucunda diğer cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi Covid-19’un cinsel yolla bulaşmadığı da kanıtlanmıştır. Direkt veya indirekt bulaşma yöntemi ile bulaşabilir. Direkt bulaşma damlacık yolu iledir. 

Partneriniz Covid negatif ise veya şüpheli bir temas yaşamadı ise normal bir cinsel birlikteliğe devam edebilirsiniz. HPV direkt temasla bulaşırken koronavirüs anal veya vajinal ilişki ile bulaşmaz ancak dil ile bulaşabilir. Analingual yol ile bulaşabilir. Öpüşmek ile Covid-19 bulaşabilir. Öpüşmeden olabildiğince uzak kalmak belki de doğru olan yöntemdir. Pandemi döneminde partneriniz dışında kimseyle birlikte olmayın. Cinsel yolla bulaştığına dair bilimsel bir kanıt söz konusu olmasa da, kondom kullanmak size korunma sağlayacaktır. 

 

Önceki İçerikMenopoz nedir, menopoz belirtileri nelerdir?
Sonraki İçerikCinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir?
1970 kayseri doğumluyum.İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım.Hemen ardından 1997 yılında Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak, uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embriyoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım.Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu.Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek laboratuvar (Embriyoloji -Androloji) uygulamalarında her iki eğitim programını da tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde infertilite-tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi,binlerce tüp bebek uygulaması,aşılama,amniosentez , jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknkleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım . Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş 100 den fazla uluslararası makalem mevcuttur. Ayrıca şu anda Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği yapmakta olup, Medicana International Ankara Hastanesi’nde ise Tüp Bebek Ünite Sorumlu Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yazın