Menopoz nedir, menopoz belirtileri nelerdir?

0
938
Menopoz belirtileri nelerdir?
Menopoz belirtileri nelerdir?

Menopoz nedir, menopoz belirtileri nelerdir? Menopoz belirtileri ne zaman biter? Menopoz cinsel yaşamı nasıl etkiler? Menopoz döneminde hangi rahatsızlıklar görülebilir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, menopoz dönemi ile ilgili merak edilenleri yazdı!

Menopoz nedir?

Menopoz tıpkı ergenlik gibi hayatın bir dönemidir. Yenidoğan, çocuk, ergen, yetişkin, menopoz.. Menopoz döneminde overlerde follükül miktarı azalır ve bunun ile doğru orantılı olarak östrojen miktarında azalma meydana gelir. Zamanla ise bu azalan östrojen seviyesi tamamen kesilir ve follüküller küçülür, yumurtalıklar küçülür. Bunun ile birlikte yumurtaların küçülmesi ile adet döngüsü kesilir ve kadın hastanın üreme yeteneği otomatik olarak yok olur.

Menopoz belirtileri nelerdir? 

Dünya Sağlık Örgütü menopozu, yumurtalıkların aktivitelerini kaybetmeleri sonucunda adet döngüsünün kalıcı olarak kesilmesi olarak tanımlamaktadır. Menopoz yaş ortalaması dünya çapını baz alırsak 45-55 yaşları arasındadır. Dünya yaş ortalamasına nazaran Türkiye yaş ortalaması ise 46-48 yaş olarak kabul edilebilir. Elbette bu yaş ortalamaları ancak araştırmalar sonucundaki yaklaşık yaş ortalamalarıdır.

Menopoz dönemleri 

Menopozu sınıflandıralım; 

Premenopoz: İlk belirtilerin görüldüğü dönemden menopoza kadar geçen süreyi kapsar. Premenopoz da adet döngüsü bozulur. Düzensizleşir. Bu süreç birkaç ay ya da yıl sürebilir. Daha sonra menopoz gelir meydana. En son adet kanamasının görülmesi ile net olarak menopoz denilebilir.

Postmenopoz: Menopozdan yaşlılık dönemine kadar süren 6-8 yıllık kadar süreyi kapsamaktadır. Bir kadının postmenopoz sınıflandırmasına girebilmesi için yaklaşık 12 aydır adet görmüyor olması gereklidir. Bir de hasta iki farklı şekilde menopoza girebilir. Erken menopoz, 45 yaşından önce oluşan menopoz şeklidir. Sebebi belli olmayan çevresel faktörler veya kemoterapi gibi nedenlerle hastanın menopoza girmesi durumudur. Cerrahi manopoz, yumurtalıkların cerrahi olarak çıkarılması durumunda adet kesilmesi ile menopoz gerçekleşebilir. Kemoterapiler de hastanın menopoza girmesine neden olabilir. 

Peki menopozun belirtileri nasıl sınıflandırılabilir?

Premenopoz da görülen belirtiler devam etmektedir. Adet döngüsü bozulur, düzensizlik devam eder. Uzun süreli östrojen azlığına bağlı olarak genital organlarda atrofi görülebilir. Ağrılı cinsel birliktelik beraberinde gelebilir. Deride saç köklerinde ve ter bezlerinde değişimler görülebilir. Saç ve kıl miktarları azalırken cilt kurumaya başlar yara iyileşmeleri gecikir. Genel olarak tüylenmede azalma meydana gelir. Terleme bozuklukları da beraberinde gelebilir. Ağız da kuruluk ağız da kötü tat ve menopoz ile birlikte diş eti hastalıkları da izlenebilir. Kabızlık ve basur sık sık görülebilir. Menopoz ile birlikte kalp hastalıklarına yakalanma riski artabilir. Damar sertliği görülebilir. Osteoporoz kemik mineral yoğunluğunun azalması sonucu kırıklara davetiye çıkar. Kilo alımı görülebilir. Premenopoz da başlayabilir hatta bu durum. Metabolik hızı yavaşlar. Cinsel isteksizlik baş gösterir. 

 

Önceki İçerikAile planlaması yöntemleri nelerdir?
Sonraki İçerikKoronavirüs cinsel hayatı nasıl etkiliyor?
1970 kayseri doğumluyum.İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım.Hemen ardından 1997 yılında Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak, uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embriyoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım.Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu.Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek laboratuvar (Embriyoloji -Androloji) uygulamalarında her iki eğitim programını da tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde infertilite-tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi,binlerce tüp bebek uygulaması,aşılama,amniosentez , jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknkleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım . Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş 100 den fazla uluslararası makalem mevcuttur. Ayrıca şu anda Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği yapmakta olup, Medicana International Ankara Hastanesi’nde ise Tüp Bebek Ünite Sorumlu Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yazın