Aile planlaması yöntemleri nelerdir?

0
628
Hamilelikten korunma yöntemleri nelerdir?
Hamilelikten korunma yöntemleri nelerdir?

Aile planlaması nedir, aile planlaması yöntemleri nelerdir? Hamilelik düşünmeyen çiftler için gebelikten korunma yöntemleri nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, aile planlaması ve korunma yöntemleri konusunda merak edilenleri yazdı!

Aile planlaması nedir? 

Evlenen her çiftin aile planlaması hakkında bilgi alması önerilir. İstedikleri zaman istedikleri kadar çocuk sahibi olabilmeleri konusunda bilgilendirilmeli ve korunma yöntemleri hakkında çift bilinçli hale getirilmelidir. Bebek sahibi olmak isteyene kadar çift korunur, bebek sahibi olmak istediklerinde ise bu yöntemleri bırakması aile planlaması olarak isimlendirilebilir.

Bazal vücut ısısı yöntemine göre yumurtlama zamanlarını seyrederek cinsel ilişkiden kaçınabilir bayan hasta. Ancak kesinliği olan bir korunma yöntemi olarak var sayılamaz.

Hamilelikten korunma yöntemleri nelerdir? 

Hamilelik düşünmeyen çiftler aşağıdaki yöntemlerden kendileri için uygun olanı seçerek, gebelik oluşmasını önleyebilirler. Peki istenmeyen gebelikleri önlemenin yolları nelerdir? 

Takvim yöntemi

Düzenli bir adet döngüsü olan hasta da adeti takip eden 14-21.günler arasında yumurtlama dönemleri olabileceğini varsayıp bu günlerde ilişkiye girilmemesi esasına dayanan bir yöntemdir takvim yöntemi. Ancak vücut ısısı gibi garantisi olan bir yöntem kesinlikle değildir.

Geri çekme yöntemi

Cinsel birliktelikte boşalma sırasında erkeğin penisini kadının vajinasından dışarıya çıkararak dışarda boşalmasıdır. Gebeliği önlemek hemen hemen %80 civarındadır.

Emzirme yöntemi

Emziren annelerin gebe kalamayacağı söylenir bunun nedeni yumurtlama olmamasıdır. Ancak bu dönemde her adet görmeyen kadının yumurtlaması aslında olmaz diye bir şey söz konusu değildir. Bu nedenle çokta güvenilir bir yöntem değildir. Emzirmeye güvenmemek gerekir.

Kondom (prezervatif)

Cinsel ilişki sırasında sertleşme olduktan sonra penise takılarak boşalma sırasında meninin kadın vajinasının içerisine girmesini engelleyen bir kılıf metodudur. İlişki esnasında kondom yırtılması, delik olduğunun fark edilmemesi durumunda ek bir yöntem de kullanılabilir.

Doğum kontrol hapları

Hormonal düzenleme ile doğal dengenin baskılanması neticesinde gebelik oluşmaması esasına dayanmaktadır. Az miktarda da olsa kadınlık ve yumurtlama hormonu vücuda girdiği için herhangi bir şey ertelenmeden devam eder. Yüksek koruyuculuk oranına sahiptir. Ancak bu konu da ilacın düzenli kullanılması hassas bir noktadır. İlacın unutulması halinde düzen bozulur ve hastanın kanaması olabilir. Beklenen adetini erken görmesi veya ara kanama olarak nitelendirilebilir. Saati saatine ve asla aksatmadan ilaç kullanılmalıdır. Adetin 2.günü başlanarak 21 tablet 21 gün boyunca kullanılır. Bir hafta boşluk bırakılır. Diğer adetin 2.günü yeniden ilaç kullanımına başlanabilir.

Ertesi gün hapları

Rutin kullanılmasına uygun olmayan ancak zorunlu hallerde hastaların tercih ettiği bir yöntemdir. İlacın ilişkiyi takip eden 120 saat içerisinde alınması gerekmektedir. Ancak bilimsel araştırmalarda da 24 saati geçtiği zaman etkinliğinin azaldığı söylenmektedir. Kullanıldıkları ay adet düzensizliği yapabilmesi muhtemeldir.

Aylık iğneler

Hasta uyumu doğum kontrol haplarına göre daha basittir. Hastanın ilacı unutma ihtimali yoktur bir kez yapılan bir enjeksiyondur. Adetin ilk yedi günü içerisinde tercihen ilk günü kullanılması önerilmektedir. Emziren annelerde önerilmez. Bu da hormonal bir tedavi daha doğrusu aile planlanma şeklidir.

Cilt altı implantlar

Progesteron içeren 40 mm uzunluğunda 2 mm kalınlığında olan bir kapsül şeklinde implant olarak isimlendirilen doğum kontrol şeklidir. Üst kol iç yüzünde cilt altına yeleştirilir. İşlemi takip eden ilk 24 saat içerisinde kandaki progesteron düzeyi gebeliği önleyecek seviyeye ulaşır. İmplantta güvenirliği yüksek bir tedavi metodudur. Yaklaşık 5 yıl kadar koruma sağlar.

Vaginal halka

Vagene yerleştirilen halka 3 hafta kullanıldıktan sonra çıkartılır ve halka kullanılmayan hafta da adet kanaması meydana gelir. Yerleştirilmesi oldukça basittir. Ara kanama haplara oranla daha seyrek görülür. Doğum kontrol haplarında ara kanamalar daha sık meydana gelebilir ve izlenebilir. Ancak en sık izlenen yaygın yan etkisi ise vaginal enfeksiyondur. Bu vaginal halkalar ülkemiz de kullanılan bir korunma metodu değildir. Aile planlaması bilgilendirmesi içinde yer alabilir ancak ülkemiz de tercih edildiği söylenemez.

Spiral

Spiral, dünya sağlık örgütü tarafından en güvenli doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilmektedir. Kollarındaki ve gövdesindeli bakır sayesinde sperm hareketine engel olur. Spermin yumurtayı dölleme yeteneğini azaltır. En önemlisi rahmin için de gebeliğin oluşmasını ve tutunmasını engeller. Spiral türüne bağlı olarak 5-10 yıl arasında koruyuculuk ve kullanım süresi değişmektedir. Kullanıma güvenli bir doğum kontrol yöntemidir. Spiral cinsel ilişki esnasında hissedilmez. İpi penisin hissedemeyeceği kadar kısa kesilir. Spiral adet kanama miktarını arttırabilir ve adet süresini gün olarak uzatabilir. Bu etki, bakıra karşı gelişen yabancı cisim reaksiyonu ile tetiklenmekte olup kimler de ortaya çıkabileceği öncesinde ne yazık ki bilinmemektedir. Ancak çok sık ortaya çıkan bir durum değildir bakır allerjisi.

Cerrahi yöntem tüplerin bağlanması

Geri dönüşümü olmadığı için gelecekte çocuk beklentisi olmayan kadın için uygun olabilir. Ancak eş imzası gerektirir. Bayan evli ise eş imzası olmadan tüplerini bağlatamaz. Koruyuculuğu neredeyse yüzde yüzdür. Doğumlara eş zamanlı yapılabilir veya normal bir süreçte laporoskopik olarak da tüp bağlama operasyonu gerçekleştirilebilir. Tüpleri bağlı kadın ancak tüp bebek tedavisi ile gebe kalabilir.

Vazektomi

Erkekte sperm hücrelerinin testislerde depolandıktan sonra bölgelere geçişinin cerrrahi yöntemlerle bozulması işlemidir. Kalıcı bir yöntemdir. Boşalan sıvı da herhangi bir değişiklik görüntü de olmaz ancak sıvı da sperm hücreleri olmadığından gebelik oluşmaz. Kadınlardaki tüp bağlama gibi geri dönüşü çok zordur. Lokal anestezi ile kısa süree yapılabilir ancak yüksek koruycuuluk oranına da sahiptir.

 

Önceki İçerikPerine masajı nedir, nasıl yapılır?
Sonraki İçerikMenopoz nedir, menopoz belirtileri nelerdir?
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
1970 kayseri doğumluyum.İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım.Hemen ardından 1997 yılında Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak, uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embriyoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım.Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu.Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek laboratuvar (Embriyoloji -Androloji) uygulamalarında her iki eğitim programını da tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde infertilite-tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi,binlerce tüp bebek uygulaması,aşılama,amniosentez , jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknkleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım . Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş 100 den fazla uluslararası makalem mevcuttur. Ayrıca şu anda Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği yapmakta olup, Medicana International Ankara Hastanesi’nde ise Tüp Bebek Ünite Sorumlu Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yazın