Kızamık aşısı hakkında merak edilenler ve yeni gelişmeler

0
3631

Kızamık nedir, nasıl bulaşır? Kızamık aşısı ne zaman yapılır? Kızamık aşısı ile ilgili ülkemizdeki son durum nedir? Kızamık aşısı yapılmazsa ne olur? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Dündar Yaykıran kızamık hastalığı ile ilgili en çok merak edilenler!

Kızamık hastalığı

Kızamık (Measles, Rubeola), akut viral, döküntülü bir enfeksiyondur ve sadece insanlarda hastalık yapar. Kızamık hastalığı her ne kadar aşılama uygulamalarıyla önemli ölçüde azalsa da halen önemini korumaktadır. Çünkü farklı nedenlerle aşılanmayanların toplumda artması, hastalığın tekrar salgınlarla seyretmesine neden olmaktadır. Diğer yandan kızamık, savaş, doğal afet vb nedenlerle ortaya çıkan göç hareketlerinde 5 yaş altı çocuklar için en riskli hastalıktır. Bu nedenle bu topluluklarda beş yaş altı tüm nüfus daha önceki aşılama durumuna bakılmaksızın aşılanır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre; 5 yaş altı kızamık ölümlerin %95’i düşük gelirli ve sağlık hizmeti sunucularının yetersiz olduğu ülkelerdedir.

Virüs, insandan insana damlacık yoluyla ve enfekte bireyin burun, boğaz sekresyonları ile doğrudan teması aracılığıyla bulaşır. Bulaşıcılık hastalık belirtileri başlamadan bir iki gün önceden başlar ve döküntüler görüldükten 4 gün sonrasına kadar devam eder. Kızamık virüsünün bulaşıcılığı yüksektir ve bir kızamık hastası direkt temas ve/veya hava yolu ile 16 ile 18 kişiye hastalığı bulaştırabilmektedir. Kızamık aşı ile önlenebilen önemli bir hastalıktır.

KKK (Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak) aşısı

Canlı zayıflatılmış (atenüe) virüs aşısıdır.

2 doz olarak yapılır.

  • 1. doz: 12. ayın sonu
  • Rapel (pekiştirme) dozu:  ilkokul 1. sınıf

Kızamık aşısında son gelişme

Malesef son zamanlarda artan aşı reddi ve aşısız çocukların ülkemize göç etmesiyle kızamık vakaları çok fazla arttı.
Artan kızamık vakalarının kontrol altına alınabilmesi için, Sağlık Bakanlığı Bağışıklanma Danışma Kurulu’nun 29 Kasım 2019 tarihli kararı ile 9 ay ile 12 ay arasındaki tüm bebeklere ilave kızamık aşısı (KKK) yapılmasına karar verildi.
Buna göre 9-12 ay arasındaki bebekler bağlı oldukları aile hekimleri tarafından çağırılarak kızamık aşısı yapılacak. Bebek 12 aylık olduğunda (ilk kızamık aşısından en az 4 hafta sonra) rutin kızamık aşısını olacak. Toplamda 3 doz kızamık aşısı yapılacak.

Hangi durumlarda kızamık aşısı yapılmaz?

Aşılar oldukça güvenlidir. Çünkü aşılar çok uzun bilimsel araştırmalar sonucunda güvenilir ve koruyucu olduğu kanıtlandıktan sonra uygulamaya konur.

Aşılama ile hastalığın ortaya çıkmadan önlenmesi her birey için bir sağlık hakkıdır. Bu nedenle bir bireye aşı yapılamaması için gerçekten geçerli nedenlerin bulunması gerekmektedir.

Aşının yapılmaması gereken durumlar (Aşı Kontrendikasyonları);

  1. Canlı virüs veya bakteri içeren aşılar (BCG, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, vb.), gebelerde ve immunosüpresif (bağışıklık sistemi baskılanmış) bireylerde kesinlikle kullanılmamalıdır.
  2. Anafilaksi dahil yumurta alerjisi olması, KKK (kızamık, kızamıkçık, kabakulak) aşısı için engel değildir. Öyküsünde yumurta alerjisi olanlarda ilk doz daha donanımlı bir tıbbi ortamda ve gözetim altında uygulanmalıdır. Ancak KKK’nın önceki dozunda alerji gelişmişse sonraki dozlar kontrendikedir.

 

Önceki İçerikBebeklerde burun akıntısı nasıl temizlenir?
Sonraki İçerikAnne bebek güvenli bağlanması nedir?
Uzm. Dr. Dündar Yaykıran
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman doktoruyum. 1981, Acıpayam-Denizli doğumluyum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi Acıpayam’da tamamladıktan sonra, ortaokul 2. sınıftayken aldığım doktor olma kararımı gerçekleştirmek için 1999’da KTÜ Tıp Fakültesinde tıp eğitimime başladım. KTÜ Tıp fakültesinden 2006 yılında mezun oldum. 2006 ile 2010 yılları arasında devlet ve özel sektörde pratisyen hekim olarak çalıştım. Çok sevdiğim ve iyi anlaştığımı düşündüğüm çocuklarla birlikte olabilmek ve onların gelişiminde pay sahibi olabilmek için 2010′ da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ”Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları” alanında uzmanlık ihtisasıma başladım ve 2015’de ihtisasımı tamamlayarak uzmanlık diplomamı aldım. Haziran 2015 ile Ocak 2017 arasında Bahçelievler Devlet Hastanesi’nde, Ocak 2017 ile Şubat 2019 arasında da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nde, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman hekimi olarak çalıştım. Şubat 2019’da, çok sevdiğim çocuklara daha yararlı olabilmek, bebek ve çocuk bakımı, onların fiziksel ve nörolojik gelişiminin takibi, hastalıklardan korunma ve hastalıklarının tedavilerinde daha etkin olabilmek için, İstanbul – Maltepe'de bulunan Özel Kardelen Tıp Merkezi’nde çalışmaya başladım, halen devam etmekteyim. Evliyim. Çok güzel ve zarif bir kadının kocası, çok tatlı ve yakışıklı, 8 yaşında, Oğuz Kaan isminde bir beyefendinin babasıyım.

Bir Cevap Yazın