Kalabalık aile ortamı köpek için uygun mu?

0
1250

Köpek sahiplerinin en çok şikayet ettiği konu köpeklerinin tüm aile bireylerini dinlemiyor oluşudur. Tıpkı çocuk yetiştirmek gibi sahiplendiğiniz köpek ile uyumlu bir ortamda yaşamak da aile içerisindeki tutarlı davranışa bağlıdır. Ebeveynleri kurmaya çalıştığı disiplini çocuklar bozuyorsa ya da eve gelen misafirler köpeğe sofradan yemek verilmemesi gerektiği halde yemek veriyorsa köpekte oluşan davranış problemleri çözülemez bir hal alır. Özellikle kalabalık ve gelen gideni çok olan klasik aile yapısında öncelikle aile bireyleri kurallar konusunda disiplinli davranmak adına kendi aralarında disiplin oluşturmalılar.

Köpekler de çocuklar gibidir 

Köpekler de çocuklar gibi kime neyi yaptırabileceklerini çok iyi bilirler. Eğitimli bir köpek bile kuralları delebileceği kişilerin yanında açığı değerlendirir. Bu durum süreklilik kazanırsa eski istenmeye davranış kalıplarına geri dönüş yaşanır. Mesela insanların üzerine zıplamamasını istediğiniz bir köpekle çocuklarınız onu insanların üzerine zıplamaya teşvik edecek oyunlar oynarlarsa bu davranış probleminin düzelmesini beklememelisiniz. Ya da koltuğa çıkmasını istemediğiniz köpeğinizi misafirleriniz koltuğa çıktığında sevmeye devam ederse bu davranışı pekiştirirler. Misafiriniz gittiğinde koltukların üzerinde gezen bir köpeğiniz olur.

Yazılı kurallarınız olsun 

Köpek davranışlarını istediğimiz şekle sokmak için tutarlı davranış birinci kuraldır. Kalabalık bir aile ortamında yaşıyorsanız kuralları yazılı hale getirip herkesin görebileceği bir yere asmanızı öneririm. Eve gelen konuklarınıza da köpeğinizin kuralları konusunda size yardımcı olmalarını istemekten de çekinmeyin. Sonuçta misafir gittiğinde köpekle yaşamaya devam eden sizlersiniz. Aile bireylerinin her birinin köpeğin sorumlulukları ve eğitimi konusunda aktif olarak görev almasını sağlarsanız kuralları bozmalarını engelleyebilirsiniz. Köpek çocuklar için her ne kadar bir oyun arkadaşı olsa da köpeğin davranışlarının bozulması bu oyun ilişkisinin sonlanmasına sebep olacağı için iki taraf için de olumsuz sonuçlar ortaya çıkarır.

Eğer kalabalık aile ortamında iç disiplin sağlanırsa tabi ki bir köpek de ailenize katılabilir.

Bir Cevap Yazın