İnsanları kitap gibi okumanın formülü beden dili! Beden dilinizle nasıl olumlu bir izlenim oluşturabilirsiniz? Zayıf ve itici gösteren beden dili hareketleri nelerdir? Mimikler ne anlama geliyor, İnsanlarla iletişim kurarken nelere dikkat etmeliyiz? Anne Bebek Kulübü yazarı Eğitim Bilimleri Uzmanı Murat Ertan yazdı…
Bireylerin ilk izlenim için ikinci bir şansları bulunmadığından ilk karşılaşma anında görünüşüne ve konuşmasına dikkat etmeleri gerekir.
Anthony Robbins: “İletişim güçtür, iletişimi etkili kullanabilenler, kendilerinin dünya deneyimlerini ve dünyanın onlar üzerindeki deneyimlerini değiştirebilirler.” diyerek iletişimin önemine vurgu yapmıştır.
Doğru İletişim Oluşturmak:
Güler yüzlü, kişilere saygı göstererek, iyi ve sessiz dinleyerek, utandırmadan, kırmadan, yardım etme fırsatı vererek, fikir sorarak, oluşturulan iletişimdir.
Tschohl “Ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğiniz önemlidir.” diyerek söyleyiş tarzımızın önemli olduğunu vurgulamıştır.
Olumlu İzlenim Oluşturmak İçin Dikkat Edilecekler
Gözler: İletişimde en önemli öğe gözlerdir. Gözler her şeyi anlatır. Konuşurken karşısındakiyle göz teması kurmak, kendine güveni gösterir ve çevresindeki kişilerin konu ile ilgilerini korumalarını sağlar. Göz temasını doğru kurmak önemlidir. Gözlerine bakarak konuşmak karşınızdakilere değer vermektir.
Yüz ifadesi: Yüz ifadesi kişiye özgüdür ve iletişim tarzımızı belirler. Kaşları kaldırmak, yüzün kızarması, ağzın aşağıya doğru eğilmesi gibi hareketler, iletişimde olduğumuz kişi veya kişilerde bir etki ve izlenim uyandırır. Canlı olun, mümkün olduğu kadar sıcak ve dostça tebessüm ederek gülümseyin. Yüzünüz çevreye olan ilgisini yansıtmalıdır.
Gülümsemek: Peygamber Efendimiz: “Gülümsemek sadakadır.” diyerek gülümsemenin ne kadar önemli olduğunu vurgulamıştır.
Gülümsemenin ağrı kesici etkisi vardır. Kalbi güçlendirir. Nabız atışlarını düzenler. Beyne giden kan akışını hızlandırır. Bir dakika gülme, 12 dakikalık koşuya eşdeğerdir. Bedenimize 14 kat daha fazla oksijen pompalanır. Gülmek için 17, kaş çatmak için 52 yüz kası çalışır. Gülümsemek sizi rahatlatırken karşınızdaki kişileri de mutlu eder.
İlk izlenim: İki kişi arasındaki ilk etkileşim, iletişim sürecinin önemli belirleyicisidir. Kişinin beden dili, kullandığı kelimeler, taşıdığı aksesuarlar, içinde bulunduğu fiziki ortam, iletişimi etkileyen faktörlerdir. İlk izlenim, yaptığınız hareketler ve sözlerin birleşiminde çok önemlidir. Basit bir nezaket davranışı, binlerce kelimeden çok daha etkilidir. Hayranlık kazandırır, dinleyenleri büyüler.
Baş hareketleri: Başımızın küçük bir hareketi ile karşımızdaki kişinin konuşmasını destekleyip güven oluşturabiliriz. Başınızı aşağı yukarı hareket ettirerek onu anladığınızı ve dinlediğinizi hissettirin. Başınızı hafif sallamanız, karşınızdaki kişide “anlaşıldım, dinleniyorum” duygusu oluşturur.
Jestler: Jestler ve mimikler, diğer kişilere görsel sinyaller gönderen hareketlerdir. Bir jestten söz edebilmemiz için yapılan hareketin, bir başkası tarafından görülmesi ve duygu ve düşünceyle ilgili bir bilginin karşımızdakilere iletilmesi gereklidir.
Mimikler: Yüz kaslarının anlatım amaçlı kullanımı mimikleri oluşturur. İnsanlara görsel sinyaller gönderen hareketlerdir. Duygularımızı destekleyen onları somutlaştıran hareketlerdir.
Beden Duruşu: İletişimde bulunduğumuz insanlarla ilişkilerimizde ayaktaysak dik durmamız, oturuyorsak oturduğumuz koltuk veya sandalyeyi tam manası ile doldurmamız, konuşan muhatabımıza yönelerek onu dinlememiz, karşımızdaki kişiye fikir verecektir. Bir kimse ile konuşurken öne eğilin ve ilginizi gösterin.
Güvenli duruş sergileyin: Araştırmalar, insanların hissettikleri gibi davranmaktan çok, davrandıkları gibi hissettiklerini ortaya koymuştur. Canı sıkılan bir insanın; kaşları çatık, yüzü asık, omuzları düşük ve iletişime kapalıdır. Kaşlarımızı çattığımız, yüzümüzü astığımız, için canımızın sıkıldığını düşünmeyiz.
Beden Dili Özellikleri: Beden dik durumdadır, rahat bir duruş sergiler, omuzlar diktir, otururken bacaklar bitişik durumdadır, eller açık konumdadır, baş ile onaylar, dikkatli dinler, karşısındaki kişi ile ilgilidir, bakışları ile karşısındakini önemser, ses akıcıdır, rahattır, seste gereksiz alçalma ve yükselme yoktur.
Fiziksel görünümünüze dikkat edin: Fiziksel görünümleriyle bakımlı ve çekici olan kişiler ilk izlenim yoluyla gerçekleşen etkileşimde diğer bireylere göre daha iyi algılanmaktadırlar. Fiziksel olarak iyi görünmek, kişilere yeteneklilik, incelik, dürüstlük ve zekilik gibi özellikler yüklendiğini göstermiştir.
Kişisel yakınlık: İnsanlara onları rahatsız etmeyecek, mümkün olan en yakın mesafede durmaya gayret edin. Karşımızdakilerin duygu ve hareketlerini daha çabuk anlamamızı sağlayacaktır.
İlgi merkezini insanlara göre oluşturmak: Olumlu bir ilk izlenim oluşturmanın en etkin yolu sizin de karşınızdaki kişinin diyalogun merkezi olduğunu göstermektir. Daima konuştuğunuz ve sizinle konuşan insanlara dönük olun. Mümkün olduğu kadar çok kişiye merkezinizi açık tutun.
Bedensel temas: İnsanları tedirgin etmeden, mümkün olan durumlarda bedensel teması kullanın. İnsanların dokunulmaya, bedensel temasa ihtiyaçları vardır. Muhatabımızın kişiliği elverdiği ölçüde ve dengeli bir şekilde beden teması kurulmalıdır.
Dinleme: İletişimin en önemli dinamiklerinden ilki muhatabımızı dinlemektir. İyi bir dinleme beceriniz olduğunu gösterirseniz mükemmel bir ilk izlenim sağlayabilirsiniz. Dinlemeye anlam katan uzvunuz ise gözlerimiz kadar başımızın hareketleridir. Muhatabımıza “anlaşıldım” hissini yaşatmak için söylenenlerin bizde buldukları karşılıklarını başımızın hareketleri sayesinde geri bildirim ile muhatabımıza bildiririz.
Dale Carnegie “Dinlemek, gösterebileceğimiz nezaketlerin en yükseğidir.” diyerek dinlemenin önemini vurgulamıştır.
Dış görünüş: Grup normlarına, toplumsal rol ve statünüze uygun giyinin. Takı ve aksesuarlarınız kişiliğinize uygun olmalıdır. Temsil ettiğimiz gruba uygun, toplumun kabul ettiği kıyafetler, bir değer ifadesidir. Uygun kıyafet doğru iletişim kapısı açar. İnsan dış görünüşü ile karşılanır. İmaj düzgünlüğü bize itibar kazandırır. Kendimize gösterilen özen, değer katar. Kıyafet, insanın kimliği, çevreye verdiği mesajdır.
Cenap Şehabettin “Güzel bir kıyafet, iyi bir tavsiye mektubudur.” diyerek giyimin önemini vurgulamıştır.
Materyaller: Kişiler arası iletişimde mesaj iletmek için başvurduğumuz yollardan biri de araçlar kullanmaktır. Rozetler ya da takılar takarak, kokular sürerek belirli kıyafetlere bürünerek çevremize çeşitli mesajlar iletiriz. Kullandığımız materyaller kişiliğimizin bir göstergesidir.
Mekân kullanımı: İnsanlar kendi çevrelerinde oluşturdukları boş mekânlar yoluyla da iletişimde bulunurlar. Sevdiğimiz insanlara yakın durmayı tercih ederken, daha az sevdiklerimizle aramızda mesafe bulunmasına dikkat eder, hiç tanımadığımız insanlara ise daha uzak dururuz.
Konuşmanın sözel özellikleri: Çok fazla ve çok hızlı konuşmaktan kaçının Bir topluluk içinde konuyla ilgili konuşun. Sesinizin yüksekliğini ve tonunu, bulunduğunuz çevreye göre ayarlayın. Konuşmalarda daha alçak bir ses perdesi kullanmaya özen gösterin. İnandırıcı ve güvenilir olmalısınız.
Konuşmanın içerikleri: İletişimin bir içerik bir de ilişki boyutu vardır. İlişki düzeyi içerik boyutuna çerçeve oluşturur ve anlam verir. İletişimin içerik boyutunda dil olumlu kullanılmalı ve çevrede güven oluşturmalıdır.
İletişim Algısı: Ne söyleyeceğimizi bilmek, Ne zaman söylemenin uygunluğunu bilmek, Neyi söylemenin doğruluğuna karar vermek, Nerede söylemenin uygun olacağını bilmek, En iyi nasıl söylenebileceğini düşünmek, Olayları basitçe anlatabilmek, Akıcı bir dille konuşabilmek, Göz teması kurarak konuşabilmek, Dikkati yoğunlaştırmak, Verdiğimiz mesajların, alınıp alınmadığını fark etmektir.
Ne söylediğinizden daha çok nasıl söylediğiniz önemlidir: İnsanlarla iletişim kurarken, mesaj iletirken üç kanal kullanırız: söz, ses tonu ve beden dili. Kelimeler dışında beden dili ve vurgular iletişimin %93’ünü oluşturmaktadır.