Mastit (meme iltihabı) nedir ve nasıl tedavi edilir?

0
2201

Memede iltihap (mastit) neden oluşur? Mastit nedir, mastit belirtileri nelerdir, mastit nasıl tedavi edilir? Mastit nasıl geçer? Mastit şikayeti olan anneler ne yapmalı? İşte mastit hakkında bilmeniz gerekenler!…

Mastit; medikal terim olarak meme dokusunun enfeksiyonunu tanımlar. Belirtiler kanal tıkanıklığı ile benzer fakat daha şiddetlidir. Mastit, genellikle memenin bir kısmındaki süt oradan uzaklaştırılamadığında gelişir. Kanal bazen sütün kıvamlı, koyu olması sonucu tıkanmış olabilir. Memenin bir bölgesinde hassas, üzeri kırmızı bir şişlik gözlenebilir. Bu bulgular tıkalı meme göstergesidir. Hassas, kırmızı, şiş bir meme dokusuna ateşin eklenmesi ve bu belirtilerin 24 saaatten uzun sürmesi, mastit tanısı koymak için yeterlidir.

TIKALI KANAL VE MEME İLTİHABI NEDENLERİ

Neden kanal tıkanır ve mastit oluşur?

Memenin tümünden süt boşalmasının yetersiz oluşunun en önemli sebeplerinden biri az emzirmedir.

Örneğin;

  • Anne çok meşgul olduğunda,
  • Gece uyuduğu ya da düzensiz uyuduğu için bebek daha az emmeye başladığında,
  • Sürekli aynı pozisyonda emzirme,
  • Emzirme düzeninde değişiklik olduğunda,
  • Etkin olmayan emme,
  • Bebeğin memeye iyi yerleşmemesi sonucunda memenin sadece bir kısmındaki sütün boşalması,
  • Sıkı giyeceklerin baskısı, annenin özellikle gece sütyen giyerek veya memenin üzerine yatarak süt kanalının tıkanmasına neden olması;
  • Emzirme sırasında annenin parmaklarının baskısı; sarkık bir göğsün alt bölümünün iyi boşaltılamaması gibi nedenler sayılabilir.

Diğer önemli bir faktör annenin çok çalışması ve stresidir. Bu yüzden bebek daha seyrek ve kısa süre emmektedir. Memeye gelen ani bir darbe, travma meme dokusunu hasara uğratarak mastite neden olabilir. Eğer meme başında çatlak varsa bakteriler meme dokusuna kolayca girebilir. Bu da memeye iyi yerleşmemenin sonucu ortaya çıkan çatlaklar, mastite neden olabilir.

Kanal tıkanıklığı veya mastit durumunda ne yapmalı?

Tedavinin en önemli kısmı, etkilenmiş meme bölgesindeki sütün boşaltılmasıdır. Memenin boşalmasındaki problemler ortaya çıkarılmalı, uzman emzirme danışmanından yardım alınmalıdır. Emzirme danışmanı tarafından, bebeğin memeye yerleşmesinin uygun olup olmadığı gözden geçirilmelidir. Anne memenin üstüne yatmamalıdır. Ayrıca sıkı giyecek ve gece sütyen kullanımından kaçınılmalıdır. Ayrıca bebek her istediğinde sık, sık emzirmelidir. Bebek emerken memeye masaj yapmalıdır. Her emzirmede bebeğe değişik pozisyon verilmelidir. Eğer anne emziremeyecek kadar ağrılı ise süt sağılmalıdır. Mastitli memeden gelen sütün tadı biraz tuzlu olabilir. Bebek sütün tadı değiştiği için emmeyi reddebilir. Bu durum geçicidir. Endişelenmemeli, emzirmeye olabildiğince devam edilmelidir. Bu durumlarda sütün sağılması gereklidir, çünkü süt memede kalmaya devam ederse apse gelişebilir. Ancak mastit emzirmeye kesinlikle engel bir durum değildir. Genelde kanal tıkanıklığı veya mastit, memenin o bölümünden süt boşalıyorsa bir gün içinde iyileşebilir. Annede ciddi belirtiler, meme ucunda çatlak var ve bakterilerin bulaşma riski varsa, meme boşaldıktan 24 saat sonra annede rahatlama olmazsa ek tedavi gerekebilir. Bu durumda mutlaka hekime başvurmalı. Temel tedavi annenin istirahat etmesidir. Ağrı için anne hekim önerisi ile uygun ağrı kesici alabilir. Anne sık emzirmeye, masaja ve ılık yaş pansumana devam etmelidir.  Ayrıca anne bu dönemde yeterli sıvı ve besin almalıdır. 

Bir Cevap Yazın