İmplant tedavisi nasıl yapılır?

0
1911

İmplant tedavisi nedir?İmplant tedavisi kimlere ve nasıl uygulanır? İmplant tedavisinden önce ve sonra neler yapılmalıdır? İmplant tedavisi ile ilgili en çok merak edilenleri Diş Eti Hastalıkları ve Cerrahisi Uzmanı Dr.Dt. Çağdaş Çağlar Laçin yazdı…

dental-implantlar-nasil-kullanilir
İmplant nedir? Diş implantı tedavisi kimlere uygulanır?

İmplant, vücut içerisindeki herhangi bir doku içerisine yerleştirilen cansız maddeleri ifade eder. Hızla gelişen teknoloji günümüzde doğrudan tıbbı da etkiliyor. Bazen tedavi bazen estetik nedenlerle yeni tedavi ve ürünler kullanılıyor. Dental implant da eksik dişlerin  tamamlanması için yapay kök olarak kullanılan ve çene kemiğinin içerisine yerleştirilen genellikle titanyumdan üretilen vidalardır. Bu yapay köklerin üzerine yerleştirilen özel parçalar ile diş protezi yapılır ve yerleştirilir. İmplant tedavisi ile eksik dişe komşu olan sağlam dişlere müdahale etmeye gerek kalmaz. İmplant, diş kökü görevi görür ve üzerine yerleştirilen diş ile doğal diş gibi rahatlıkla konuşabilir, yemek yiyebilir ve gülebilirsiniz.

İmplantlar çene kemiğine yerleştirildikten sonra çene kemiği ile bir bağlantı kurarlar. Bir nevi implant ile çene kemiği ‘kaynaşır’. Bu bağlanma için kemiğin durumuna, implantın yapıldığı çeneye göre belirlenmiş süreler vardır. Ve bu süre tamamlandığında implantlar üzerine kaplama dişler yapılabilir. 

Kaplama dişler ile implant arasında özel bir materyal bulunur. Bu materyal abutment olarak isimlendirilir ve firmaların ürettiği orijinal fabrikasyon abutmentları olabildiği gibi kişiye özel olarak üretilen abutmentlar da bulunmaktadır. Bu parça üzerine yapılan diş, herkesin kendi ağzına, diş yapısına, diş eti hizasına, karşıt dişlerine özel olarak, doğal dişlerini taklit ederek yapılır.
diş implantı

İmplant operasyonları güvenilir midir?

İmplant operasyonları dental uygulamalar içerisinde öngörülebilirliği en yüksek tedavilerden birisidir. 60 yılı aşkın bir süredir tüm dünyada uygulanmakta olan dental implantlar, ilk yapıldığı günden itibaren devamlı gelişen ve günümüzde bilimsel araştırmalarda çok ciddi oranlarda üzerine çalışılan konulardandır. Dolayısıyla çok farklı tedavi seçenekleri, çok farklı operasyon şekilleri, çok farklı protez planlamaları ile deneyimli ve güncel bilgileri takip eden bir hekim tarafından uygulandığında gayet güvenilir bir tedavi alternatifidir.

implant nasıl yapılır
İmplant nasıl yapılır?

İmplant operasyonu öncesinde önemli olan tedavi planı yapılmasıdır. Bunun için önce bir röntgen çekilir ve ağız içi muayene yapılır. Bu muayene, röntgen, ve hastanın isteklerine, beklentilerine göre bir tedavi planı yapılır. Eğer gerekli ise tomografi ile 3 boyutlu olarak implant düşünülen bölge değerlendirilir. Tomografi alınıp alınmayacağına implant operasyonunu yapacak hekim karar verir. Ancak günümüzde genellikle tomografi ile son plan yapılmaktadır. Operasyon öncesinde doktor gerekli görür ise bazı ilaçların başlanmasını isteyebilir, böyle bir durum var ise doktorunuzun talimatlarına uymanız gerekmektedir. İşlem öncesinde lokal anestezi ile implant planlanan bölge ya da bölgeler uyuşturulur. Böylece işlem boyunca bir ağrı duymazsınız. Operasyon süresi, yapılacak implant sayısına, kemik durumuna, ileri cerrahi bazı işlemlerin gerekip gerekmeyeceğine göre çok değişkenlik gösterir. Operasyon sonrasında dikkat edilmesi gerekenler anlatılır ve bu kurallara uymanız çok rahat ve daha hızlı bir iyileşme dönemi geçirmenizi sağlar. Genellikle operasyon günü dahi tekrar işe dönülebilmektedir. Bu durum tabi ki yapılan operasyona göre değiştiği için öncesinde doktor ile bu durum netleştirilebilir.

İmplant operasyonunu yapan doktor olarak bizler bekleme süresi hakkında hastaya bilgi veririz. Bu bekleme süresi alt çene için en az 8 hafta, üst çene için en az 16 hafta olmaktadır. Bu süre sonunda eğer iki aşamalı bir işlem yapılıyor ise önce implantın üzerine bir parça takılarak 10-14 gün kadar beklenir ve kaplama diş yapımına geçilir. Tek aşamalı bir operasyon yapıldı ise parça operasyon esnasında takıldığı için zaman dolduğunda implantın kemikle ‘kaynaşması’ tamamlanmışsa doğrudan ölçü alınması aşamasına geçilir. Ve provalar yapılarak diş implant üzerine yerleştirilir.

Çağdaş Çağlar Laçin
İmplant tedavisi kimlere uygulanabilir?

İmplant tedavisi kemik gelişimini tamamlamış, implantın uygulanmasına engel olabilecek herhangi bir hastalığı bulunmayan ya da implant uygulanmasına engel bir ilaç kullanmayan her bireye yapılabilir. Bazı hastalıklar ya da kullanılan ilaçlar implant uygulanmadan önce değerlendirilmesi gerekebilmektedir. Çünkü uluslararası çeşitli sağlık örgütleri tarafından belirlenmiş bir tedavi protokolü vardır ve bu protokole göre çeşitli hasatalıkların varlığında ya da bazı ilaçların kullanımında ilgili doktora yapılacak işlem ile ilgili bilgi vermek gerekmektedir. Bu nedenle genel sağlık durumunuzla ilgili implantı yapacak doktorunuzu doğru bir şekilde bilgilendirmeniz rahat bir tedavi süreci gerçirmeniz için önemlidir.

İmplantlarda sorun yaşanmaz mı?

İmplantlarda da aynı kendi dişimizde yaşadığımız gibi çeşitli sorunlar yaşayabiliriz. İmplantların etrafındaki diş etinde, çene kemiğinde, implantın üzerinde yer alan kaplama dişte sorunlar tabi ki olabilmektedir. Ancak pek çok sorunun zamanında müdahale ile çözümü de bulunmaktadır. Genel olarak bir önyargı; implant yapıldığında hiç sorun yaşanmayacakmış düşüncesidir. Maalesef yanlış bir düşüncedir ancak ciddi sorun olma ihtimali doğru planlama, deneyimli bir doktorun yaptığı operasyon ile oldukça düşüktür.

İmplant ile Hareketli Protezden Sabit Proteze geçilebilir mi?

Evet. Hareketli protez kullanan bireylerin kemik durumu yeterli ise implantlar ile sabit dişler yapılabilmektedir. Bunun için bir 3 boyutlu görüntüleme olan dental volumetrik tomografi alınarak kemik durumu değerlendirilir. Kemik durumu müsait ise kaç implant ile sabit bir dişe geçileceği planlanır.

Bazı durumlarda çene kemiği az sayıda implant yapımına müsaade ediyor ise daha az sayıda implant ile daha az oynayan hareketli protezler de yapılabilmektedir. Bu kararı hekim ile hasta ortak verir.

İmplant markası önemli midir?

Tüm dünyada implant markalarının sayısı giderek artmaktadır. Buna bağlı olarak hekimler olarak bizlerin dahi bilmediğimiz belki yüzlerce marka vardır. İmplant yapılacağı zaman aslında en önemli faktör implantı yapacak hekimdir. Dolayısıyla marka kararının hekim önerisine göre hekim ile beraber verilmesinde fayda vardır. Çünkü implant yapan her hekimin çalıştığı ve sistemine hakim olduğu belli başlı markalar vardır. Bu nedenle hekimin rahatlıkla yaptığı ve önereceği markaları kullanmak ileride bir sorun yaşanması halinde çözümün de daha rahat bulunması açısından daha avantajlı olacaktır.

Önceki İçerikGıda alışverişi için en iyi internet siteleri ve uygulamalar
Sonraki İçerikAnne babalara korona virüs engeli
Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin
1988, Eskişehir doğumlu Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, 1992 yılından beri İstanbul’da yaşamaktadır. İlk ve ortaokul eğitimlerini Nişantaşı Nilüfer Hatun İlköğretim Okulu’nda, Lise eğitimini ise Şişli Kurtuluş Lisesi’nde tamamlamıştır. Dr. Laçin, İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun ve İstanbul Üniversitesi Periodontoloji Anabilim Dalı’nda doktora yapmıştır. Doktora eğitimi sırasında diş eti hastalıkları, diş eti hastalıklarının cerrahi olmayan tedavisi ve cerrahi gereken diş eti tedavileri, implant operasyonları, greft, membran, mine matris proteini vb materyallerin uygulamaları gibi ileri düzeydeki diş eti ve alveol kemiği yıkımları ile ilgili hastalıkların tedavilerini yürütmüştür. Özellikle odaklandığı durumlar, bütün ağzın beraber ele alınarak tedavi edilmesi üzerinedir. Cerrahi ve rekonstrüktif diş hekimliği ile kaybedilen yumuşak ve sert dokuların(diş eti - kemik) yerine getirilmesi, ileri implant cerrahileri ile ileri düzeyde kemik kaybı durumlarında da implant uygulamaları, All-on-Four uygulamaları sayesinde kısa sürede ve az sayıda implant ile sabit diş yapılması konuları üzerine özellikle çalışmaktadır. Diş Hekimliği eğitimi sırasında fotoğrafçılık eğitimi alan Dr. Dt. Çağdaş Çağlar Laçin, mezuniyet sonrasında dental fotoğrafçılığa yönelmiş ve özellikle yaptığı spesifik işlemleri fotoğraflayarak kayıt altında tutmaya özen göstermektedir. Aynı zamanda İstanbul Ayvansaray Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Programı’nda öğretim üyesi olarak ders veren Dr. Laçin klinik çalışmalarını Bakırköy, İncirli’de bulunan muayenehanesinde sürdürmektedir. Bilginin güncelliğini oldukça önemseyen Dr.Laçin, Avrupa Periodontoloji Federasyonu (EFP), Türk Periodontoloji Birliği (TPD) başta olmak üzere bir çok ulusal ve uluslararası meslek birliğine üyedir.

Bir Cevap Yazın