Hypnobirthing doğum tekniği ile ağrısız doğum mümkün mü?

0
772
Ağrısız doğum
Ağrısız doğum

Ağrısız doğum nedir? Ağrısız doğum mümkün mü? Doğum ağrısını etkileyen faktörler nelerdir? Doğum ağrısını azaltma yöntemleri nelerdir? Yaşam Koçu ve Yoga Eğitmeni Aslı Karabacak, ağrısız bir doğum için tercih edilen Hypnobirthing doğum tekniğini yazdı.

Ağrısız kolay doğum mümkün mü? 

İnsanlığın başlangıcından beri doğum vardır. İlkel kabilelerde doğum yapan kadınlar son derece rahat ve doğal doğum yaparlar. Doğumun doğal ve sağlıklı bir eylem olduğunu unutarak, günümüzde bazı kadınlar için doğum mutluluk verici bir olayken, bazı kadınlar içinse zahmetli, stres dolu ve bir o kadar korkulu bir süreç olarak görülebilir. Belirsizlik durumları insanda çok ciddi gerilim ve stres yaratır. Bu da beyin tarafından tehlike sinyali olarak algılanır ve adrenalin hormonu devreye girer. Adrenalin hormonu tehdit karşısında salgılanan kaç ya da savaş tepkisine neden olan hormondur.

Bizler çocukluktan itibaren negatif doğum hikayeleriyle büyüyoruz, kadın ve anne oluyoruz. Günlük hayattaki çevremizden duyduğumuz konuşmalar, gördüğümüz yanlış davranış kalıpları, kullandığımız dil hepsi farkında olmadan bilinçaltımızda depolanıyor. Doğumu engelleyen, doğumda daha çok ağrıya neden olan korkular bilinçaltımızda gizlidir. Bu da beyinlerimize korku tohumlarının ekilmesine neden oluyor. Korkular gittikçe pekişiyor, anne olduğumuzda doğum süreciyle ilgili olumsuz düşünceye kapılıyoruz. Doğum yaklaştıkça zihnindeki doğum kabusu büyür de büyür. Doğum asla “keşke” denmemesi gereken bir deneyimdir. Doğum, ağrılı, sancılı, zor ve katlanılacak bir deneyim olmak zorunda değil. Birlikte çalıştığım annelerin çoğu normal doğum yapmak istiyorlar, sürece o niyetle başlıyorlar ama çoğu zaman sezaryen doğuma yönlendiriliyorlar ya da tercih edebiliyorlar.

Ağrısız acısız doğum
Ağrısız acısız doğum


Keşkesiz doğum için Hypnobirthing

Kadınların hiçbir ağrı kesiciye ihtiyaç duymadan rahat bir doğum yapmasını mümkün kılan ‘’The Mongan HypnoBirthing’’ tekniği, doğumun daha az ağrı hissedilerek gerçekleşmesini sağlıyor. Hypnobirthing, anne adayına güven duygusu yerleştirmekle beraber doğumla ilgili daha pozitif bilgileri alarak endişelerinden, korkularından kurtulurken, bir yandan da bilinçaltındaki doğumla ilgili negatif kayıtlar pozitifleri ile yer değiştiriyor. Hipnoz eşliğinde, doğum sırasında beden iyice gevşer. Zihin rahatlar, sonsuz bir dinginliğe ulaşır. Zihin rahatladıkça, bedendeki kaslar gevşer. Doğum kanalı açılır ve bebek çok hafif kasılmalarla doğum kanalından rahat ilerler, anne bu süreci kolay geçirir. “Keşkesiz Doğum’’ açısından Hypnobirthing yöntemini bilmek çok önemli.

Bir uzman tarafından bu eğitimi almış kişilerden The Mongan methodu ile hipnozla anne adaylarına tüm teknikler öğretilir. Doğumun binlerce yıldır kadınların yaptığı doğal ve sağlıklı bir eylem olduğunu hatırlatarak, annenin korkuları ve kaygıları üzerinde çalışılır. Anneye doğum kasılmaları ile nasıl baş edeceği, gevşeme egzersizleri ve nefes eğitimleri verilir. Öğrenilen bilgiler ve teknikler size doğum süresinde ve hayat boyu eşlik eder. Hipnozla doğumun hiçbir tehlikesi yoktur. Anne adayları için sağlıklı, kolay ve huzurlu bir yöntemdir. Anne adayı ne kadar rahat ve huzurlu olursa o kadar rahat ve huzurlu bir doğum gerçekleştirecektir.

Marie Mongan’ın dediği gibi doğum hayatın kutsaması ise doğuma bakış açını değiştirerek doğum deneyimini değiştirebiliyorsan, içindeki sese kulak verip, bedenine, bebeğine ve doğum sürecine güven. Ve doğum an’ı geldiği zaman bu hediyeyi mutlulukla al. Milyonlarca yıldır doğum yapan kadınların gücünü arkanda hisset.

Önceki İçerikBebeğim için en iyi bebek şampuanı hangisi?
Sonraki İçerik2021 Güzellik ve bakım önerileri
Aslı Karabacak
1983 yılında İzmir’de doğdu. Yaşar Üniversitesi Pazarlama mezunu, uzun yıllardır kurumsal firmaların satış ve pazarlama departmanlarında yönetici olarak çalıştı. Kurumsal hayatı sırasında yolunun kesiştiği koçluğun hayatta en önemli tutkusu olan insan hayatına dokunabilmesi için güzel bir fırsat olduğunu anladıktan sonra gelişimini bu yöne doğru çevirdi. 18 yıllık kurumsal hayat tecrübesiyle ICF onaylı koçluk eğitimini ve sürdürebilir marka stratejisi eğitimini tamamladı. Reiki 1. seviye uygulayıcısı aynı zamanda Yoga Alliance onaylı 200 saatlik yoga eğitimi alarak, sertifikalı eğitmen oldu. Daha sonra uzmanlaşarak Yoga Alliance onaylı 40 saatlik hamile yogası eğitmenliği sertifika programını tamamladı. Yoga yolculuğuna profesyonel olarak Hatha yoga ve hamile yogası (doğuma hazırlık egzersizleri) özel ders ve grup dersleri vererek devam etmektedir.

Bir Cevap Yazın