Hamilelikte neden aşerme duygusu olur?

0
748
Hamilelikte aşerme döneminin duygusal boyutu nedir?
Hamilelikte aşerme döneminin duygusal boyutu nedir?

Her anne adayı hamilelik belirtileri arasında yer alan aşerme dönemini bilir. Aşerme dönemi ile ilgili bir çok bilgi bulunabilir. En farklı aşerilenler, aşerilen yiyeceğe göre cinsiyet tahminleri ya da aşermenin vücuttaki eksikler sebebiyle olduğudur. Peki ya aşermenin psikolojik boyutunu merak ettiniz mi? Uzm. Aile Danışmanı Kimya Çifçi Dumlu, hamilelikte aşermenin psikolojik etkenlerini Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

  • Hamilelikte Aşerme Duygusu Neden Yaşanır?
  • İlkbahar mevsiminin müjdeci meyvesi olan erik mi?
  • Deniz soğudukça yağlanan ve lezzeti artan Hamsi mi?

Hamileliğin olmazsa olmazı olarak gösterilen aşerme duygusu ile ilgili merak edilen pek çok soru vardır.

  • Hamileler neden aşerer?
  • Aşerme biyolojik mi; psikolojik bir nedene mi bağlıdır?
  • Her anne adayı aşerme yaşar mı?

Aşerme; hamilelik dönemi anne adayları için hem psikolojik hem de fizyolojik açıdan hormonların büyük değişimlerin yaşandığı ebeveyn olma sürecindeki en özel ve önemli bir dönemdir. Hamilelik döneminde aşerme akla gelmeyen, belki de daha önce hiç denenmemiş hatta mevsimi olmayan yiyecekleri tüketme dürtüsüdür.

Yapılan araştırmalar, her hamilenin aşermediğini fakat hamilelerin yaklaşık %90’ının aşerdiğini söylüyor. Bu büyük kısma dahil olan hamileler, hamilelik sürecinde en az bir yiyeceği aşeriyorlar.

Hepimiz, sadece çikolata ya da turşu yemek isteyen, gecenin bir vaktinde uykusunu kaçıran ama mevsiminde olmaması muhtemel besinler isteyen; “bebeğimizin canı çekti..” diyerek bazen de eşini zorlayan istekler de; hem kendimizin yaşadığı hem de çevrenizden duyduğunuz hamilelik aşerme hikayelerini duymuşuzdur.

Hikayeler de kulağa hoş gelen aşerme duygusu bazı problemleri de getirebilir. Mevsiminde olmayan yiyecekler eşler arasında problemlerin çıkmasına ve anne adayının en hassas olduğu dönemde biraz daha hassas ve alıngan olmasına neden olabilmektedir.

Bunun yanında aşerme konusundaki psikolojik olarak öne çıkan detay, aşerilen yiyeceklerin çok tatlı ve çok ekşi besinler olması yönünde olmaktadır. Bu detay ekşi yiyenin kız, tatlı yiyenin erkek evladının olacağı ile ilgili toplumsal merak, cinsiyet belirleme yöntemi ve batıl inancı da doğurmuştur.

Hamilelik döneminde hangi tadı aşerip hangi tadı aşermeli yönünde yönlendirme ve dayatmalar da olabildiğini görmekteyiz. Cinsiyet tahmini yapmanın aşerme ile bağlantısı olduğu yönünde batıl inanışlar oluşabilmektedir.

Aşerme ile cinsiyet belirleme de en zirve meyve yeşil erik gelmektedir. Mevsimi dışında aşerilen meyveler ulaşılması zor olması sebebiyle anne adayları ile birlikte baba adaylarının da en büyük problemidir. Hemen hemen bir çok anne adayı yeşil erik aşerme duygusu ile eşinden istekte bulunmuştur. Yeşil erik aşerme en yaygın aşerme hikayesi olarak aşerme hikayeleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.

Hamilelikte aşerme dönemi neden önemlidir?
Hamilelikte aşerme dönemi neden önemlidir?

Aşerme biyolojik mi, psikolojik bir nedene mi bağlıdır?

Aslında araştırmalar göstermektedir ki aşerme biyolojik olmaktan çok; psikolojik nedenlere bağlıdır. Genellikle evlilik birlikteliği içerisinde eşinden yeterince ilgi ve önem göremeyen veyahut hamileliği ile ilgilenilmeyen, eşinden, geniş aile üyelerinden istediği ilgiyi değeri göremeyen kişilerde aşerme ortaya çıkmaktadır.

Anne adayının bu süre zarfında eşi tarafından fark edilmek ihtiyacı ve benim için eşim bunu yaptı hissini test etmek olmaktadır. Veya eşinden şiddet gören, bulunduğu ailede ortamında yok sayılan ya da eşinin ailesi tarafından sorunlar yaşayan kadınlar aşerme duygusunu bir süre de olsa kaçış yolu olarak görebilir.

Plansız hamilelik durumunda eşinin de hamilelik sürecine katılımını sağlayarak onu yeni rolüne hazırlamak ve bu heyecanı paylaşma düşüncesinden kaynaklanabilir.

Aşerme bazı durumlar da ilişkinin düzelmesi ve yeni kurulacak aile yapısı ile yeni sorumluluklar ile geçmişte yaşanmış sorunları kapatmak geri de bırakmak düşüncesinden kaynaklanabilmektedir.

Tanzanya’da kırsal kesimde yaşayan kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada, kadınların canının, et, balık, tahıl, meyve ve sebze çektiği bildirildi ve aşerilen yiyeceği sağlamanın eşin ve ailesinin sosyal desteğine işaret ettiği vurgulanmaktadır.

Gece saat 1’de kızarmış tavuk almaya yollanan ve bulup, getiren bir eş, hamile kadın için eşinin kendisine destek verdiğinin göstergesi olmaktadır. Kızarmış tavuk kanatları çok lezzetli ve keyif verici olabilir, ancak onu sevdiğini birinin getirmesinin kalorilerin ötesinde bir besleyici değeri var.

Sonuç olarak;

Hamilelik sürecinde değişen fizyolojik ve psikolojik durumlar gebelik psikolojisi üzerinde etkilidir. Ancak aşerme duygusu evlilik ve aile kurumunun içerisindeki sorunların çözümü olarak değerlendirilmesi şekline geldiği zaman mutlaka bir uzmandan yardım almak gereklidir.

Anne adayı ve baba adayı ile uygun danışmanlık sağlanarak psikolojik boyut değerlendirilerek aşerme konusu bir miktar düzelebilir.

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikTandem emzirme nedir?
Sonraki İçerikÇocukluk çağı aşıları nelerdir?
Uzm. Aile Danışmanı Kimya Çifçi Dumlu; Online olarak danışanlarıma Aile Danışmanı olarak hizmet vermekteyim. Lisans eğitimimden sonra mesleki ve kişisel gelişimime katkı sağlayacak bir çok eğitim aldım ve projelerde bulundum. Aile Danışmanı olarak eğitimlerim doğrultusunda danışanlarımın ihtiyaçlarına yönelik farklı terapi yöntemleri kullanarak yetişkin, ergen,çocuk ve aile terapileri yapmaktayım. Evlilik ve sağlıklı aile konusuna dair merak edilen birçok sorunun yanıtını hem teorik hem de pratik yapılabilecek nitelikte için de etkinliklerle Evliliğe ve Aileye dair bir çok soruya farkındalık kazanılmasını sağlayacak klavuz niteliğindeki “Evlilik” (2019) kitabının yazarıyım. Aynı zaman da yerel, ulusal ve uluslararası yayınlarda aile ve çocuk konuları merkezinde mutlu aile; mutlu çocuk; mutlu toplum bilincinde yazılar yazmaktayım. Eğitimime Nişantaşı Üniversitesi Psikoloji Tezli Yüksek Lisans ve İstanbul Üniversitesi “Çocuk Gelişimi” bölümünde 2. Lisans eğitimime devam etmekteyim. Atatürk Üniversitesi bünyesinde “Çocuk Cinayetleri ve Olayları Üzerine Basında Yer Alan Haberlerin Analizi” sosyo-kültürel bir araştırma projesi yürüttüm. www.doktortakvimi.com üzerinden aktif olarak Türkiye ve Avrupa’da yaşayan Türk ailelerine yönelik aile ve çocuk konularında aile eğitimleri, seminerler ve danışmanlık hizmeti vermekteyim. Aldığım Eğitimler • Atatürk Üniversitesi ;Sosyoloji Bölümü • İstanbul Üniversitesi ;Çocuk Gelişimi Bölümü • Nişantaşı Üniversitesi Psikoloji Tezli Yüksek Lisans • Atasem Atatürk Üniversitesi “Aile Danışmanı Sertifikası” • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı “Evlilik Öncesi Eğitim” • Atatürk Üniversitesi “Pedagojik Formasyon” • Erzurum Hizmet İçi Eğitim Merkezi “Rehber Öğretmen Sertifikası • Haliç Üniversitesi “NLP Uzmanlığı” • Haliç Üniversitesi “Yaşam Koçu” • Gebze Teknik Üniversitesi; Bilişsel Davranışçı Terapi • Internatıonal Therhappy Center Oyun Terapisi

Bir Cevap Yazın