Tandem emzirme nedir?

0
966

Daha önce tandem emzirme hakkında bilgi sahibi oldunuz mu? Bazı kadınlar hamilelik ya da emzirme döneminde tekrar gebe kalabiliyor. Bu süreçte emzirmeye devam edenler oluyor. Halk arasında hamilelik döneminde emzirme ile ilgili kulaktan kulağa geçen bilgileri bir kenara bırakın. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Suna Nilay Sökmen Canatar tandem emzirme ile ilgili merak edilenleri Anne Bebek Kulübü için yazdı.

Tandem emzirme nedir?

Emzirme döneminde iken tekrar gebe kalınması ve sonrasında annenin büyük bebeği ile birlikte yenidoğan bebeğini de emzirmeye devam etmesine tandem emzirme denmektedir.

Toplumumuzda gebe iken emzirmeye devam etmenin düşük riskini artıracağı, emen bebeğin sağlığını olumsuz etkileyeceği, sütün tadının ve içeriğinin değişeceği kaygısı nedeni ile emzirme kesilmektedir. Peki bu doğru bir düşünce ve yaklaşım mıdır?

Anne sütü, yenidoğan bebeğin büyüyüp gelişmesi açısından oldukça önemli bir besin öğesidir. Dünya Sağlık Örgütü, ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmesini, iki yaşına kadar da tamamlayıcı gıdalar ile birlikte anne sütüne devam edilmesini önermektedir.

Tandem emir nedir?
Tandem emzirme nedir?

Ülkemizde bebeklerin anne sütü alma durumu değerlendirildiğinde, iki yaşına kadar anne sütüne devam edilme oranlarının düşük olduğu gözlemlenmiştir. Bu duruma erken ek gıdaya başlama, emzirme ile ilgili bilgi eksikliği, meme problemleri, sigara kullanımı, emzik ya da biberon kullanımı gibi durumların yanı sıra tekrar gebe kalınması da sebep olmaktadır.

Emzirme döneminde gebe kalındığında emzirmeye devam edilmesinin düşük riskini arttırıp arttırmadığına dair yapılan birçok çalışmada böyle bir ilişki bulunamamıştır.

Emzirme ile meme ucu uyarımına bağlı uterus yani rahim kasılmalarının düşüğe sebep olmayacak hafif kasılmalar olduğu belirtilmiştir. Yine bazı çalışmalar meme ucu uyarımı ile oksitosin düzeyinin arttığını ancak rahim kaslarının oksitosine duyarsız olduğunu göstermiştir.

Tandem emzirmede merak edilen diğer bir konu da süt içeriğidir. Gebeliğin yaklaşık 20. haftasından itibaren süt içeriğinin yeniden kolostruma döndüğü gözlemlenmiştir. Hatta bu dönemde artan kolostruma bağlı emzirilen bebekte büyümenin hızlandığı belirtilmiştir.

Sonuç olarak, emzirme her dönemde desteklenmeli, tandem emzirme ile ilgili anne yeteri kadar bilgilendirilmelidir. Annenin sağlık durumunun el vermediği durumlarda (aşırı kilo kaybı gibi) emzirme kesilmelidir. Bunun dışında uygun gebelik takibi ve sağlık koşulları altında emzirmeye devam etmek, hem ilk bebeğin hem de yenidoğan bebeğin sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

Önceki İçerikÇocuklarda görülen dil bağı nedir?
Sonraki İçerikHamilelikte neden aşerme duygusu olur?
Uzm. Dr. Suna Nilay Sökmen Canatar
1988 yılında Hatay’da doğdum. İlkokul ve lise eğitimimi yine Hatay’da tamamladım. 2012 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanlık eğitimime 2013 yılında İstanbul Şişli Etfal EAH’nde başlayıp, Çukurova Üniversitesi’nde devam ettim. 2017 yılında uzmanlık eğitimimi tamamladıktan sonra zorunlu hizmet görevimi yapmak üzere Muş Devlet Hastanesi’nde çalışmaya başladım. 2019 yılında Yalova Uzmanlar Hastanesi’nde 1 yıl çalıştıktan sonra Yalova Özel Atakent Hastanesi’nde görevime devam etmekteyim. Evliyim ve bir oğlum var. Hem anne hem çocuk doktoru olarak en iyi şekilde hastalarıma yardımcı olmaya çalışıyorum.

Bir Cevap Yazın