Hamilelik çatlakları kadınların en çok şikayet ettikleri problemlerin başında gelir. Peki, hamilelik çatlakları ne zaman başlar, oluşmaması için neler yapılmalıdır? Yaşam Koçu ve Yoga Eğitmeni Aslı Karabacak, anne adaylarına tavsiyelerde bulundu.
Gebelik bir kadının geçirebileceği en mucizevi ama aynı zamanda en zor dönem. Bir taraftan içinde bir canlının büyümesini hissetmenin mutluluğu, bir taraftan da fiziksel ve ruhsal olarak yaşanan zorluklar… Yaşanan hormonal değişimler nedeniyle ciltte bazı değişiklikler meydana gelebilir. Bu süreçte en sık görülen yüzde lekeler, kaşıntılı deri döküntüleri, karın bölgesinde deri çatlakları…
Anne adaylarını en çok rahatsız eden hiç de yaşamak istemedikleri bu değişime ‘’stria gravidarum (gebelik çatlakları)’’ adı verilir. Gebelik çatlakları yaklaşık olarak kadınların %90’ını etkiler. Gerilmeye bağlı olarak hormonal nedenlerle ciltte bulunan kollajen adı verilen maddenin ayrılmasından dolayı görülür. Gebeliğin 3. ya da 4. aylarında yavaş yavaş ortaya çıkar, hafif bir kaşıntıya yol açabilirler. Kaşınma çatlak oluşumunun göstergelerinden biridir. Yalnız bu kaşıntı tüm gebelik süresince farklı nedenlerden dolayı da oluşabilir.
Çatlaklar gebeliğin son aylarında en belirgin halini alır. Sıklıkla karnın alt bölümlerinde görülmekle birlikte göğüs, bel, kalça ve bacak bölgesinde de görülebilir. Cildin nemli olması çok önemlidir. Karın büyümeye başladığı andan itibaren derinin nemini, yağını arttıran, elastikiyetini koruyan doğal, bitkisel içerikli krem ve aromatik yağların düzenli kullanımı ile çatlakların oluşmasını olabildiğince azaltabilirsiniz. Ancak gebelikte her nemlendirici ürünü kullanamazsınız. Doktorunuza danışarak hangi ürünü kullanacağınıza karar verebilirsiniz.
Çatlak oluşumu neden olur?
Çatlakların oluşma nedeni kesin olarak bilinmese de en önemli belirleyici faktör genetik altyapıdır. Gebelik öncesinde sağlıklı beslenerek, spor yapanlarda ve sigara içmeyenlerde çatlaklar daha az görülür.
Ani ve fazla kilo alımı, ergenlik döneminde deride çatlakların oluşması, hormonal bozukluklar, doğum kontrol ilaçları, açık tene sahip olanlar, bebeğin boyutu ve ikiz gebelik çatlak oluşumunu etkileyen faktörlerdir. Genetik çok önemli elbette ama bazı durumlarda dikkat ederek çatlakların oluşumunu azaltabilmek mümkün.
OKUMALISINIZ: Doğumu kolaylaştıran egzersizler
Hamilelikte çatlak oluşmaması için ne yapılmalı?
Hızla büyüyen karın ciltte gerilmeye yol açar esnekliğini kaybeder ve çatlak oluşumunu tetikler. Sağlıklı beslenerek dengeli ve ideal kilo alımına dikkat etmek gerekir. Gebelik boyunca yeterli su tüketmek cildin susuz kalıp çatlamaya meyilli olmasını engeller. Kafein ve sigaradan uzak durmak, duş sırasında çatlak oluşumuna elverişli bölgeye masaj yapmak, hafif yürüyüş ve egzersiz ile kan dolaşımının hızlanması cildin nemli kalmasına yardımcı olur, çatlama ihtimalini azaltır.
Çatlak önleyici krem ve yağlar nelerdir?
Hamileliğinizin başından itibaren düzenli bir şekilde cildinizi nemlendirecek ürünleri doktorunuzdan onay alarak kullanabilirsiniz.
• Hindistan cevizi yağı
• Kakao yağı
• Badem yağı
• Susam yağı
• Hakiki saf zeytinyağı
• Avokado yağı
• Argan yağı
• Aleo vera yağı
• Shea yağı yağı
• Bepanthol Stretch Mark
• Bio-Oil
• Lierac Phytolastil serisi
• Mustela Maternite Stretch Marks Cream
• Palmers Tummy Butter Stretch Marks
• Sebamed Anti-Stretch Mark Cream
Hamileliğinizde çatlak oluşursa üzülmeyin. Bazen ne kadar deneseniz de genetik olarak çatlak oluşabiliyor. Unutmayın önceliğiniz her zaman bebeğin ve sizin sağlığı olmalıdır. Doğumdan sonra çatlak tedavisi yapılabilir. Hayatınızın en heyecanlı, en mutlu anlarını yaşarken bebeğinizin ilk tekmesiyle, size bakışıyla vücudunuzda olan bütün değişimleri unutarak, o anın tadını çıkarın. Bedeninizi sevin ve bebeğinize odaklanın.
OKUMALISINIZ: Doğum sonrası karın sıkılaştırma egzersizleri