Hafta hafta hamilelik rehberi: 33. Hafta Hamilelik

0
2775

Üçüncü trimesterde 33. haftadaysanız… Bebeğinizin bağışıklık sistemi artış kazanır, uykusuz annesi ise yükselmiş enerjiden kullanabilir. Pek çok kadın bu dönemde hala kendilerini seksi hissederler, eşleri de bu fikre katılır. Bazı düzenlemeler yapmanız gerekebilir ama kadınların çoğu için doğum vaktine kadar seks yapmak gayet doğaldır. İşte 33 hafta hamile olan anne adaylarını ve bebeklerini bekleyen değişiklikler…

Bebeğiniz…

Bebeğiniz hala kilo almaya devam ediyor. Şu an 1 kg. 800 gr. ve 43cm, bir ananas boyutunda. Rahiminizdeki bu büyüklükte bebekle, amniyotik sıvı miktarınız azami seviyeye ulaşır, bu yüzden bu hafta dürtmeleri ve vuruşları daha keskin olabilir. Bebeğinizin bağışıklık sistemi gelişmeye devam ederken, antikorlar sizden küçüğünüze geçer bu onun işine rahim dışına çıktığında ve kendini her türlü mikroba karşı korurken yardımcı olacak.

Kemikleri kalınlaşmakta ve o buruşuk uzaylıya benzeyen halinden eser yok artık. Kafatası kemikleri henüz kaynaşmadı, bu da onların hareket etmesine olanak sağlıyor ve doğum kanalından geçişini kolaylaştırıyor. Doğum sırasında kafasının üzerindeki baskı kuvvetli olur. Kafa kemikleri birkaç yıla kadar kaynamayacak, böylece beyni ve diğer organları çocukluğu boyunca gelişmeye devam edecek.

Siz…

Gece tuvalete koşuşturmaları, bacak krampları ve basketbol topu büyüklüğündeki beliniz kısacası tüm bunların arasında uyku sizin için ele geçmeyen bir fırsat. Hamileliğin 3.döneminde uykusuzluk hamile kadınların 4 te 3’ünde görülür. Ama dinlenmeye ihtiyacınız var, yatmadan önce rahat etmeniz için her şeyi yapın. Birkaç tane yastık alın, nereye sıkıştırmanız gerekiyorsa oraya koyun ve iyi yanından bakın; hamilelik sırasında yaşanan uykusuzluk, uykusuz geçecek geceler için iyi bir alıştırma.

Bebeğiniz karnınızda daha da fazla yer kaplamaya başladığından pek çok şey değişmeye başlıyor. Daha önceleri sallanarak yürüyorken, şuan da paytak paytak yürüyorsunuz. Uyumak bir yana, yürümekte bile zorlanıyorsunuz. Bu da yetmezmiş gibi artık sandalye ve tezgahlara çarpmaya başladınız.

Ellerinizde, parmaklarınızda ve bileklerinizde acı, hatta uyuşukluk hissedebilirsiniz. Vücudunuzdaki pek çok organlar gibi bilekleriniz de su toplamış olabilir, bu da bilekte bulunan kemikli bir kanal olan carpal tunnel’deki basıncı artırır. Bu tünelin içindeki sinirler sıkışabilir ve bu da yakıcı bir acıya ve sersemleten bir ağrıya neden olabilir. Bileğinize sabitleyici bir şey takın veya uyurken kolunuzun altına bir yastık koyun. Eğer klavye gibi elinizi kullanmanız gereken bir işteyseniz, ara verdiğinizde ellerinizi germeye çalışın.

Pek çok kadın bu dönemde hala kendilerini seksi hissederler, eşleri de bu fikre katılır. Bazı düzenlemeler yapmanız gerekebilir ama kadınların çoğu için doğum vaktine kadar seks yapmak gayet doğaldır.

Bu hafta itibarıyla 12 kilo almanız beklenir. Bazı gebeler daha fazla alırlar. Bu periyot süresince gebeler diğer dönemlere oranla daha fazla kilo almaya başlarlar. Çünkü bu hafta itibariyle bebeklerin gelişimine bağlı olarak annelerine 140 ile 255 gr. arasında kilo aldırırlar.

Belirtiler…

Fetal aktivite: Artık fetal aktiviteyi günde iki kere hissedebilirsiniz sabah ve akşam olmak üzere. Saati kontrol edin ve her kıpırdamayı, yuvarlanmayı, vuruşu ve titremeyi 10’a kadar saymaya başlayın. Eğer saat sonunda en az 10 tane hissetmediyseniz biraz yemek yiyin veya bir şeyler için ve yatın ve saymaya devam edin. Çünkü bebeğinizin de hareket etmek için enerjiye ihtiyacı var.

Baş ağrısı: Hamileliğin üçüncü döneminde yorgunluk baş ağrılarını tetikleyebilir ve artık tam anlamıyla dinlendiğinizden emin olun. Ama uykusuzluğunuzu gün içindeki dinlenmelerinizle telafi etmeye çalışırken fazla uzatmayın çünkü fazla uykuda baş ağrısını tetikler.

Varis damarları: Kabul ediyoruz çirkin ve bazen de ağrılılar ama eğer varis damarlarınızın tehlikeli olabileceği için endişeleniyorsanız rahatlayın. İyi haber? Eğer hamile kalmadan önce varis sorunu yaşamadıysanız doğumla birlikte hepsi kaybolacaktır.

Alt karın ağrısı: Eğer beliniz pozisyon değiştirdiğinizde veya aniden ayağa kalktığınızda ağrıyorsa, muhtemelen çevresel liagament ağrısı yaşıyorsunuz (veya artan ağrılar). Bunlar ara sıra olmasına rağmen ateşiniz, titreme ve kanamanız yoksa korkulacak bir şey yok. Ayaklarınızı uzatın ve rahatlayın bu yardımcı olacaktır.

Tırnak değişimleri: Hamilelik hormonları tırnaklarınızın çabuk uzamasına ve kırılgan olmasına neden olur. Eğer tırnaklarınız kırılgansa beslenmenizde bol bol biyotin kullanmaya çalışın. (muz, avakado, fındık ve bolca tahıl depolayın) ve hamilelikte güvenle kullanacağınız jelatin kapsüllerden kullanın.

Göbek deliği: Göbek deliğiniz dışarı fırlamış olabilir. Bunun için bir şey yapabilir misiniz? Tam olarak hayır ama doğumdan sonra birkaç ay içinde eski halini alacaktır.

Nefesin kısalması: Büyüyen karnınız önünde hiçbir şey bırakmıyor, daha fazla büyüme olanağı olmayan ciğerlerinizde dahil olmak üzere. Sizin için ne kadar rahatsız ediciyse bebeğiniz için daha da rahatsız edici bir durum, plasentadan oksijen alan. Ne yardım eder? Olabildiğince dik durmaya çalışın, böylece ciğerlerinizin nefes aldığınızda genişlemesi için daha çok yeriniz olacak.

Artan sakarlık: Büyüyen karın vücuttaki ağırlık merkezinin değişmesine neden olur ve sakarlığa neden olur. Bunun için ne yapmalı? Yavaşlayın ve ağırdan alın daha hızlı hareket etmek sizi daha da sakarlaştıracaktır.

Unutkanlık: Bebeğinizin cinsiyeti hakkında düşünen aklınız biraz karışık olabilir. İnanması güç ama doğru;  kız bebek taşıyan anne adayları erkek bebek taşıyan anne adaylarına göre daha unutkan olur.

Braxton Hicks kasılmaları: Bu kasılmalar daha çok önceden hamilelik geçirmiş anne adaylarında yaşanır. Bunların gerçek doğum işareti olup olmadığını nasıl bileceksiniz? En yoğun olanlarında bile pozisyonunuzu değiştirdiğiniz yani oturmaktan uzanmaya geçtiğinizde, uzanmaktan yürümeye başladığınızda anda ortadan kaybolacaktır.

İpucu…

Omega-3 yağlı asitler: Araştırmalara göre, anne adaylarından beslenmesinde en azından biraz Omega-3 yağlı asitlerinden alanların bebekleri erken gelişimlerinde daha avantajlıdır. Eğer somon yiyorsanız, çocuğunuz Harvard’a girecek mi? Belki evet, belki hayır. Ama DHA yani balık beyin ve görme gelişimi açısından iyi bir kaynak. (Neredeyse her bebeğin DHA depolaması hamileliğin son 3. döneminde olur). DHA aynı zamanda erken doğumu ve doğum sonrası depresyonu önler. Ama siz balığın hamilelikte güvenli olmadığını duymadınız mı?

Aslında FDA’ya göre iki ortalama öğün miktarında balık çeşitler ve civanın düşük olduğu kabuklu deniz ürünlerinden somon, karides, kedi balığı, kırlangıç balığı, ve morina. Kılıç balığı, köpek balığı ve ton balığı daha fazla zehir içerebilir. Balık sevmez misiniz? Diğer DHA kaynakları ise; yosundan yapılan ek kaynaklar (hekiminize sorarak eczanelerde bulabilirsiniz) ve birçok süper markette bulunan DHA yumurtalarıdır.

Bebeğinizin hareketlerini izlemek hakkında sorular…

Soru: Bebeğimin hareketlerini saymalı mıyım?
Güvenlik için pek çok doktor 28. haftadan sonra bebeğinizin hareketlerini saymanızı isteyebilir. Bunları saymanın pek çok farklı yöntemi olabilir: bu nedenle doktorunuza kesin olarak nasıl bir sayım istediğini sorun.

Genelde, bebeğinizin aktif olduğu bir saati seçin, hatta her gün aynı saatte bakmanız daha da sağlıklı bir sonuç verebilir. Sessizce oturun ya da yatın ki, dikkatiniz dağılmasın. 10 tane hareketi ne kadar sürede hesapladığınıza bakın. Hareket sadece tekme değildir, bütün vücut hareketleri harekete dahildir. Bu on hareketi yaklaşık 2 saat içinde hissedeceksinizdir. Endişelenmeyin büyük ihtimalle bu kadar çok sürmeyecektir, bazen sadece 10 dakikada 10 tekme hissedersiniz. Eğer iki saat içinde bu hareketleri hissetmezseniz saymayı bırakın ve doktorunuzu arayın.

Soru: Bebeğimin hareketleri azalırsa ya da değişirse ne yapmam gerekir?
Eğer bebeğinizin hareketlerinde bir yavaşlama varsa doktorunuzu bu durumdan haberdar edin. Hareketlerde azalma bir soruna işaret edebilir ve bebeğinizin kalp atışlarına ve hareketlerine bakmak için NST’ye girmeniz gerekir.

Okumalısınız: Hamilelik sürecinde nelere dikkat etmelisiniz?

32. Hafta34. Hafta

Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Bir Cevap Yazın