Üçüncü trimesterde 31.haftadaysanız… Son zamanlarda göğsünüzden kolostrum denen bir sıvı gelmeye başlayabilir. Geliyorsa kıyafetlerinizin lekelenmemesi için göğüs pedi kullanabilirsiniz. Gelmiyorsa da panik olmayın, gözükmese de göğüsleriniz kolostrum üretmektedir. İşte 31 hafta hamile olan anne adaylarını ve bebeklerini bekleyen değişiklikler…
Bebeğiniz…
Gebeliğinizin bu haftasında karnınızda dört tane portakal taşıyor hissedebilirsiniz, çünkü bebeğiniz şu an 41 cm ve yaklaşık 1 kilo 500gr. Bebeğiniz yavaş yavaş doğumda olması gereken boya yakınlaşıyor ama doğumdan önce tahminen 1.3 ve 2.20 kilo arasında büyüyecektir. Aynı zamanda bebeğinizin beyin bağlantıları da gelişiyor ve onlardan daha çok yapması gerekir. Şimdilik bilgi topluyor, ışığa alışmaya çalışıyor ve 5 duyu organından sinyaller alıyor. Uykusu daha fazla olmaya başladı, bu yüzden uyandığına ve uyuduğuna dair daha net işaretler ve hareketler alıyorsunuz.
Kafası iki yana doğru da oynatabiliyor ve kolları, bacakları ve vücudu dışarıda ihtiyaç duyacağı vücut yağına sahip artık. Uyumakta zorluk çekebilirsiniz, çünkü bebeğiniz çok fazla hareket ediyor ve tekme atıyor. Ama mutlu olun, demek ki bebeğiniz çok sağlıklı ve aktif!
Siz…
Bu günlerde diyaframınızda kramplar hissediyorsunuz. Evet, belki biraz kramp var ama rahiminiz ona doğru baskı yapıyor (ve oradaki her organa), ciğerleri kalabalıklaştırmak ve genişlemesi için yeterince yer bırakmıyor. Sonuç ise; vucüt basıncınız artıyor bebeğiniz doğum yaklaşıp aşağıda inene kadar bu sürecek. Ama korkmayın çünkü o oksijenini plezentadan alıyor.
Rahim kaslarınızın sıkıştığını fark ediyor musunuz? Pek çok kadın “Brexton Hicks kasılması” denilen bu olayı hamileliklerinin ikinci yarısında farkediyor. Yaklaşık 30 saniye süren bu kasılmalar ve gebeliğin bu zamanında düzensiz ve acısız olabilirler. Düzenli olan kasılmalar, acısız bile olsa, erken doğumun işareti olabilir; bir saat içinde 4’den fazla kasılmanız varsa ya da anormal bir vajinal akıntı, kanama, karın da kramp benzeri sürekli bir ağrı, pelvik bölgesinde artan bir baskı, özellikle eskiden yoksa aniden başlayan bir sırt ağrınız varsa derhal doktorunuzu arayın.
Son zamanlarda göğsünüzden kolostrum denen bir sıvı gelmeye başlayabilir. Geliyorsa kıyafetlerinizin lekelenmemesi için göğüs pedi kullanabilirsiniz. Gelmiyorsa da panik olmayın, gözükmese de göğüsleriniz kolostrum üretmektedir. Şimdi ki sutyeninizde rahat edemiyorsanız, emzirme sütyeni de alabilirsiniz. Emzirme sütyenini seçerken şimdiki sütyeninizden bir beden büyük almaya dikkat edin.
Oğlunuz olacaksa eşinizle sünneti ne zaman yaptıracağınızı ve prosedürün nasıl olacağını konuşabilirsiniz.
İlk gebe kaldığınız andan itibaren bugünlere kadar aldığınız kilolara şaşırıyorsunuz değil mi? Ortalama kiloda olan bir kadının 31.haftada alması beklenen kilo 9-11 arasındadır. Bazı kadınlar geride kalabilir bazılarıda daha fazla alabilir. Bu yakınlarda kilo alışınızın yavaşlayacağını düşünmeyin. Doğuma kadar en az 2 kilo daha az alacaksınız.
Belirtiler…
Sık idrar çıkarma: Üçüncü üç aylık döneme girildiğinde rahiminiz idrar kesenize daha çok baskı yapmaya başlar böylece idrar depolayamazsınız. Tuvalete gitme sayınızı çifte katlamamak için bir kere işinizi bitirin ve banyodayken çıkmadan bir daha yapın. Bu idrar kesenizi tamamen boşaltmanıza yardımcı olacaktır.
Baş ağrısı: Baş ağrısı çok bastırıyorsa, karanlık oda da birkaç dakika geçirmeye çalışın. Eğer işteyseniz, gözlerinizi birkaç dakika kapatın ve ayaklarınızı da kaldırarak 15 dakika böyle bekleyin.
Varis damarları: Büyüyen rahiminiz aynı zamanda kan damarlarınıza da baskı yapıyor, hamilelik hormonları ve artan kan hacmi ikisi birlikte varis damarları için ideal ortamı sağlar. Gün içinde bir veya birden fazla yürüyüşe çıkın veya düşük formda dolaşım artırıcı egzersize başlayın.
Burun tıkanıklığı: Nasılsa karnınız, ayaklarınız ve parmaklarınız şişiyorsa ve şişmeye de devam ediyorsa geniz yolunuzda şişebilir. Doğuma kadar deniz suyu içerikli burun spreyleri ve nefes alma bantları size yardımcı olabilir. Antihistamin ve burun spreylerinin kullanım sınırı yoktur fakat kullanmadan önce öneriler için hekiminize danışın.
Alt karın ağrıları: Karın ağrılarınızın nedeni ne ise alt karındakilerin sebebi de aynıdır. En iyi yapılacak şey? Biraz ayağa kalkın.
Sırt ağrıları: Büyüyen karnınız, arka kısmınıza yaslanır. Eğer şimdilik bir ağrınız yoksa şimdiden doğum öncesi yogayı günlük düzeninize sokmanın zamanı geldi bu sizin arka kısmınızı ve aklınızı rahatlatmaya yardımcı olacaktır.
Sakarlıkta artış: Değişen duruşunuz (artan bel ölçüsünden bahsetmiyoruz) ve konsantrasyon eksikliğinizden dolayı bu aralar daha sakar olabilirsiniz. Duşa girerken sakin olun veya halı üstlerinde yürürken daha dikkatli olun yoksa ev içinde bir tur atabilirsiniz.
Unutkanlık: Anne adayı aklına hoş geldin! Korkulacak bir şey yok, sadece üçüncü üç aylık dönemde her anne adayında olduğu gibi beyin hücre hacmi azalıyor ve doğumdan sonra tamamen normale dönecektir. Gelip giden hafızanız için sinirlenmeyin, stres daha da kötü yapar. Yapacaklarınızı not edin veya onları mümkünse başkasına havale edin.
Uyumada zorluk çekmek: Ne yazık ki bu da bir başka üçüncü üç aylık dönem gebelik belirtisi nedeni ise; diğer durumların konstelasyonuyla; bacak krampı, mide yanması, sık tuvalete gitme ve her zamanki yersiz endişe (hamilelik hormonlarının dağılmasıyla birlikte). Eğer gerilim sizi tüm gece oradan oraya dönmenize neden oluyorsa bunu bir arkadaşınızla ya da tüm gece eşinizle konuşun.
İpucu…
Bebek cinsel ilişkiye nasıl tepki verir?
Anne ve babanın cinsel ilişkisinin rahim içindeki bebeğe enteresan etkileri olabilir. Bazı bebekler anne ve babası cinsel ilişkideyken çok sessizdir (belki de o ritmle uykuya bile dalmış olabilir) ama bazıları da çok canlı olabilir. Her iki tepkide normal ve hiçbiri bebeğinizin ne yaptığınızdan birşey anladığınızı göstermez. O sadece içeride eğleniyor. Siz ilişkinizden veya orgazmınızdan istediğiniz şekilde zevk almaya bakın. Hekiminizin onayıyla cinsel ilişkiye devam edebilirsiniz. Doğumdan sonra evde bir bebekle sessiz bir cinsel ilişki zevkli olmayabilir unutmayın.
Doğum sırasında ağrı kesici kullanacak mısınız?
Doğumda doğru yol diye bir şey yoktur. Her kadının acı eşiği ve doğumu farklıdır. Bazı anne adayları acısız bir doğum için ağrı kesici ilaç ister, bazıları ise doğal yoldan olması için acıyla başa çıkabileceklerini düşünürler. Kararınızı verirken artısı ve eksisiyle aşağıdakileri okumanız faydalı olabilir.
Hala başlamadıysanız, eşinizle beraber doğum öncesi kurslara gidin. Eğitmenler doğum sırasındaki alternatiflerinizi, epidural ve spinali ya da ilaçsız doğum için nefes egzersizlerini size anlatacaktır.
Pek çok kadın doğum sırasında epidurali tercih eder. Epidural sizi tamamen bayıltmaz, sadece acıya katlanabilmeniz için vücudunuzun alt kısmını uyuşturur. Doğum sırasında ayık olursunuz ama acı hissetmezsiniz.
Bazı anne adayları ise, tamamen ilaçsız bir doğum isterler. Doğum sırasında tamamen aktif olmak ve dışarıdan minimum müdahale isteyenler için en iyi yol budur. Eğer bu doğal yolu seçecekseniz potansiyel acıyı göz önünde bulundurun ama doğru hazırlık ve destekle her şey yolunda gidecektir
Hangi seçeneği seçerseniz seçin, doğum sırasında fikrinizi değiştirebileceğinizi unutmayın.
Okumalısınız: Hamilelikte kilo alımı nasıl olmalıdır?
Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!