İkinci trimesterde ve 18.haftadaysanız… Bu aralar bebeğinizin hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Bu sizi sıkıntılardan biraz olsun uzak tutacak. İşte 18 hafta hamile olanları bekleyenler…
Bebeğiniz…
Bebeğiniz şu anda yaklaşık 200 gram ve 14cm. Bundan bir ay önce sadece 40 gramdı, inanabiliyor musunuz? Şimdiye kadar plasenta bebeğinizden daha uzundu, ama 18. hafta itibariyle bebeğiniz plasentadan daha uzun. Plasenta hala büyümekte ama daha önceki kadar hızlı değil.
Bu haftayla beraber bebeğinizin kalbinde bir kusur varsa ultrason sayesinde ortaya çıkar. Eğer bir anormallik saptanırsa, bebeğiniz doğduktan sonra oluşabilecek durumlara ve müdahalelere kendinizi hazırlarsınız. Kol ve bacaklarını esnetmekle meşgul. Kan dolaşımı cildinden gözükmekte ve kulakları da artık olması gereken yerde. Sinirlerinde miyelin oluşmakta ve bu oluşum doğumundan bir yıl sonraya kadar devam edecek. Kızınız olacaksa rahmi ve fallop borusu oluşmakta, erkek ise onunda cinsel organları oluşmakta ama ultrasonda bunu sizden saklayabilir.
Bebeğinizin akciğerleri gelişmeye devam ediyor. Daha şimdiden dışarıda ki sesleri duyabilir; o yüzden elektrik süpürgesini açtığınızda bebeğiniz tekme atarsa şaşırmayın! İç kulakları da gelişmeye devam ediyor ama ikinci üç aylık dönemin sonuna kadar tamamlanmayacak.
Sırt ağrılarınız sizi rahatsız ediyor olabilir, ama bebeğiniz ilk hareketlerini yapmak için hazırlanıyor. Onun rahmin içinde yaptığı hareketleri hissedebileceğiniz kadar büyük. Aynı zamanda esneme ve hıçkırma yeteneklerini- bunları da yakın bir zamanda hissedebilirsiniz- ayak parmakları ve parmak izini geliştiriyor.
Bebeğinizin cinsiyetinin belirlenmesi…
Hamileliğinizin 18. haftasında bebeğin cinsiyeti bellidir. Aileler bu konuda ikiye ayrılır; bazıları cinsiyeti hemen öğrenmek isterken, bazıları doğuma kadar bunun sürpriz olmasını ister. Bu tamamen sizin kararınız.
Aklınızda bulunsun, güvenilir bir ultrason bile bazen hata yapabilir. Küçük de olsa böyle bir ihtimal vardır. Ancak ultrasonun doğruluk oranı %99’dur. Ama eğer doktorunuz kesin emin değilse bebeğinizin odasını dekore etmeyin! Sadece amniyosentez bebeğin cinsiyetini %100 söyler.
Siz…
Artık rahminiz göbeğinizin tam altında. Hamileliğiniz gözükmekte ve karnınız büyümekte olduğu için uyumak rahatsız edici. Özellikle son 3 aylık dönemde yapmanız gereken şey uyurken sol tarafınıza doğru yatmak. Eğer hala hamile yastıklarını keşfetmediyseniz, keşfetmenin tam vakti. Pek çok kadın 18-20 haftaları arasında ultrasona girer. Bu bebeğinizin düzgün büyüyüp büyümediğini gösterir. Ayrıca doktorunuz bebeğin plasentasına ve göbek kordonuna bakıp doğum tarihinin doğru olup olmadığını söyler.
Aç mısınız? İştah artışı yaşamanız çok normal. Cipsler, patates kızartması, tatlılar gibi boş kalori bombardımanı yiyecekler yerine, yararlı yiyecekler seçin. Bu iştahınız ve göbeğinizle artık daha rahat kıyafetler giymeniz kaçınılmaz. Bu hafta itibariyle 5 kilo almış olabilirsiniz.
Kardiyovasküler sisteminizde dramatik değişimler var ve ikinci üç aylık dönemde kan basıncınız normalden düşük olabilir. Yataktan kalkarken çok hızlı hareket etmeyin, başınız dönebilir. Şimdiden yattığınız zaman, yan yatın. Sırt üstü yattığınız zaman rahminiz damarlarınızı sıkıştırabilir, kan dolaşımı yavaşlar.
İkinci üç aylık dönemde henüz ultrasona girmediyseniz, yakın bir zamanda gireceksiniz. Bu acısız prosedür bebeğinizin gelişimini, plasentasını ve göbek kordonunu gösterir. Bebeğinizin parmağını emdiğini de görebilirsiniz. Parterinizi de sizle beraber getirin ki bebeğinizin ilk fotoğraflarına beraber bakın!
Belirtiler…
Büyük olasılıkla kendinizi iyi hissediyorsunuz. Enerjiniz ilk 3 aylık döneme göre oldukça yükselmiş, libidonuz ise tavan yapmış durumda.
İştah: İştahta artış bu dönemde görülür. Artık bulantınız olmadığı için normalden daha fazla acıkmanız çok normal. Sağlıklı ve vitamince zengin yemekler seçtiğinizden emin olun.
Unutkanlık: Unutkanlık da bu haftada görülebilir. Önemli toplantıları, görüşmeleri unutmaya başlayabilirsiniz. Buna “hamilelik beyni” denir ve ikinci ile üçüncü üç aylık dönemde oldukça görülür. Bunla başa çıkmak için hatırlamanız gereken şeyleri bir yere yazın ve alarmlar kurun.
Baş dönmesi: Baş dönmesi de bu haftada görülebilir. Hızla ayağa kalktığınızda başınız dönebilir. Yavaş hareket etmeye çalışın.
Sırt ağrıları: Ağırlık merkeziniz değiştiği için sırt ağrınız da olabilir. Masaj yaptırmak sizi rahatlatabilir.
Rüyalar: Garip ve gerçekçi rüyalar görmeye başlamış olabilirsiniz. Rüyanızda eski sevgilinizle yakınlaştığınızı ya da kocanızın sizi aldattığını görebilirsiniz. Bu hamileliğiniz sonuna kadar devam edebilir, bunları umursamamaya çalışın.
Fetal hareketler: Eğer karnınızda bu hafta alışılmadık guruldamalar hissediyorsanız, bebeğinizin rahimdeki hareketlerini hissediyor olabilirsiniz. Ama korkmayın, eğer hala hissetmediyseniz ilk tekmesini fark etmeniz için birkaç hafta süreniz daha olabilir.
Varis damarları: Eğer varis damarlarınız kaşınmaya ve ağrımaya başladıysa, destekleyici çoraplardan giyin onlar varis damarlarına baskı uygulayarak kanın yukarı çıkmasına neden olur.
Bacak krampları: Sanki gecenin bir yarısı, uykunuzun ortasında tuvalete kalkmanız yetmiyormuş gibi şimdi bir de gece bacak krapmları ile kalkacaksınız. Uzmanlar, bunlara tam olarak neden olduğunu açıklık getiremeseler de baldır esneme egzersizleri yaparak kurtulabilirsiniz.
Kanayan dişetleri: Hamilelik hormonları mukoza zarının – ağzınızdakilerde dahil – şişmesine neden oluyor. Dişetleriniz iltihaplanır, tahriş olur ve kanar. Düzenli olarak fırçalayın ve gargara yapın ama hassas dişetlerinizi düşünerek bu işlemler sırasında çok sert bastırmadan yapın.
Çatlaklar: Eğer yeni bir çatlak moralinizin bozulmasına neden olduysa sizi mutlu edecek bir egzersizimiz var; karnınızın etrafına masaj ile birlikte nemlendirici kreminizi sürün. Hatta yanınızdaysa eşinizden bunu isteyebilirsiniz.
Şişen ayak ve bilekler: Vücut dokularınız sıvı depolamaya devam ettikçe (gebe vücudunuz sizi ve bebeğinizi desteklemek amacıyla ekstra sıvıya ihtiyacı vardır), ayak ve bileklerinizde şişikler olabilir (yer çekimi yüzünden sıvı birikir). Ayaklarınızdaki sıvı miktarını azaltmak için uzun süre ayakta kalmak ve oturmaktan kaçının yapabildiğiniz anlarda ayaklarınızı havada tutmaya çalışın.
Cilt, saç ve tırnak değişiklikleri: Hamilelik ışıltısı umarken, egzama, kızarıklık ve aknelerle uğraşabilirsiniz. Bu cilt değişiklikleri hamilelik sırasında gayet normaldir nedenleri ise hormonlardır. Ama dermatoloğa giderseniz ona gebe olduğunuzu hatırlatın. Bazı cilt tedavileri Accutane ve Retin-A gebelik sürecinde güvenli değildir.
İpucu…
Mide yanması: Ekstra acı biberden bir lokma almanız bile bugünlerde midenizde yangına neden olabilir. Bu hamilelik boyunca çok doğal bir belirtidir. Yemeklerinizi yavaş yavaş yiyin ve çok çiğneyin küçük öğünler yiyin, yemeklerden sonra birkaç saat dik oturun ve başınız yüksekte uyuyun. Bu, aynı zamanda horlama konusunda da yardımcı olacaktır ve menünüzden acı olan ne varsa çıkarın.
Egzersizle ilgili sorular!
Soru 1: Egzersiz rutinimi değiştirmeli miyim?
Sağlıklı ve hamileliğiniz normal seyrindeyse, ilk üç aylık dönemde yaptığınız egzersizlere devam edebilirsiniz.
Soru 2: Normalde egzersiz yapmayan biriyim ama başlamak istiyorum. Nereden başlamalıyım?
İlk olarak bu yeni planlarınızı doktorunuzla paylaşın. Daha sonra kısa kısa egzersizlerle işe başlatın, mesela haftada bir kaç gün 15 dakika yürümek gibi, zamanla bu süreyi artırın. Ne yapmalı: Yürümek, yürüyüş ayakkabısı dışında bir şey gerektirmediği için en kolay yapılan spordur. Pek çok hamile kadın, yüzmekten hoşlanır. Bazıları ise yoga yapar.
Okumalısınız: Hamilelikte organik beslenmenin önemi
Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!