Yeni anneler bebeğiniz için sütünüz yeterli mi?

0
871

Yeni emziren anneler arasında en genel soru “Sütüm yeterli mi?” sorusudur. Vücudunuzun ne kadar süt ürettiğini ve bebeğinizin ne kadar süt emdiğini bilemediğiniz için bu sorunun cevabını bulmak zordur. Endişelenmeyin çoğu anne bebeğini beslemek için yeterli miktarda süt üretir.

Peki sütünüz yeterli mi? Bunu nasıl anlayacaksınız?
Emerken yutkunuyorsa,
Bebeğiniz göğsünüze geldiğinde hızlıca emmeye başlar ve bu süt akışını fazlalaştırır. Sonra yutkunmasından ve seslerden nasıl fazla emdiğini anlarsınız. Eğer yeteri kadar ememiyorsa, hızlıca emiyor olsa da, ritmli ve yavaş yutkunma hareketleri olmayacağından bunu anlarsınız. Bu durumda zaten emerken sık sık durur ve ara verir.

Emdikten sonra memnunsa,
Eğer bebeğiniz emme seansından sonra hoşnut ve doymuş görünüyorsa her şey yolunda demektir. Ama bebeğiniz bezgin ve yemek için ağlıyorsa yeteri kadar beslenememiş olabilir.

Bezini dolduruyorsa,
Bebeğinizin bezi nasıl beslendiğini anlamınızı sağlar. Günde en az 6 kez idrarını yapıyor olmalıdır. Kakasını da iki aylıktan sonra en az “2-3 günde 1 kere” yapması doyduğu anlamına gelir. Kakasının rengi de önemlidir. İlk doğduğunda siyah ve sümüksü olur, sağlıklı besleniyorsa 3-4. günden sonra yeşile döner ve 4-5. günden sonra da sarıya döner. Aynı zamanda parçacıklı ve sulu olur.

Kilo alıyorsa,
Doğumdan sonraki ilk günlerde bebeklerin kilosunun %5-7 sini kaybetmeleri normaldir. Ancak kilosunun %10 ‘undan fazlasını kaybediyorsa bir problem olabilir. Doğumundan itibaren 10. günde doğum kilosunu yeniden yakalaması beklenir.

Bu yazılanlara istinaden eğer sütünüzün yeterli olmadığı ya da bebeğinizin yeterli beslenmediği kanısındaysanız, doktorunuzla görüşebilir ve besin takviyesi, süt artırıcı yöntemler, vs hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bir Cevap Yazın