Yazı İçeriği
Gebelikte vitamin ve gıda takviyeleri kullanılabilir mi? Anne ve bebeklerin sağlığı için hamilelikte kullanılması gereken vitaminler nelerdir? Gebelikte vitamin alımına ne zaman başlanmalıdır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Yasemin Yıldırım, gebelikte vitamin ilaçları kullanımı ile ilgili merak edilenleri yazdı!..
Gebelik döneminde alınan vitamin ve mineraller sadece bebek için değil aynı zamanda annenin sağlıklı olması için gereklidir. Gebelik döneminde alınması gereken vitamın ve mineral miktarı artmaktadır. Çoğul gebeliklerde bu ihtiyaç daha da belirgin hale gelmektedir. Bir kadın hamile kaldığını fark ettiğinde en az 1 aylık gebedir ve bu nedenle gebelik planlandığında bu vitamin desteklerine başlanmalıdır.
Gebelerde alınması önerilen vitamin ve mineral takviyeleri:
(Amerikan Ulusal Bilim Akademisi verilerine göre)
Folik asit 0.4 ile 0.6 mg/gün
B6 vitamini 2mg/gün
Çinko 15mg/gün
Bakır 2mg/gün
C vitamini 50mg/gün
Kalsiyum 250 mg/gün
Vitamin D 5mikrogram/gün
Yapılan araştırmalarda ilk 6 aylık dönemde multivitamin kullanımının erken doğum riskini azalttığı gözlemlenmiştir.
A,D,E,K vitaminleri yağda eriyen vitaminler olduğu için gereğinden fazla alımında fazla olan miktar vücuttan atılamamakla birikmekte ve zarara neden olmaktadır.
A vitamininin gebelikte 10000 İU üzerinde kullanımı bebekte sakatlık olasılığını artırdığı için gereğinden fazla kullanılmamalıdır.
E vitamini ve K vitamini ihtiyacı gebelikte artmamaktadır
Gebelikte vitamin ve minerallerin yetersizliği, bazı rahatsızlıklara yol açabilmektedir.Demir eksikliğinde anemi, folik asit eksikliğinde nöral tüp defekti, iyot eksikliğinde kretenizm ve zeka geriliği, Magnezyum, Selenyum, Bakır, Kalsiyum eksikliğinde bebekte gelişim bozukluğu ve preeklampsi riskinde artış olabilmektedir.
Unicef 1999 verilerine göre gebelikte önerilen vitamin kombinasyonlarında önerilen içerik ;
A, B1, B2, B6, B12, C, D, E vitaminleri,
Mineral olarak ise selenyum, iyot, demir ve çinko içerikli olmalıdır.
Gebelikte folik asit kullanımı
Folik asit eksikliğinde düşük doğum ağırlığı, megablastik anemi ve fetal anomali oranları artmaktadır. Folik asit nöral tüpün kapanma süreci olan döllenmeden sonraki ilk 3 ile 4 hafta mutlaka kullanması gerekir. Gebelik öncesi 400microgram/gün başlanmalı ve ilk 3 ay düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Önceki gebeliğinde nöral tüp defekt öyküsü olan da önerilen doz 4mg/ gün olmalıdır.
Gebelikte demir kullanımı
Gebelikte demir ihtiyacı 4. Aydan itibaren artmaktadır. Gebelikte demir profilaksisinde önerilen doz günde 30 ile 60 mg/gün dozunda olmalıdır.
Unutulmamalıdır ki; gebelikte kullanılan vitaminler hiçbir sağlıklı ve dengeli beslenmenin yerini tutamaz bu nedenle gebelerin beslenmelerine bu dönemde ayrı bir özen göstermeleri gerekmektedir.