Gebelikte vajinal akıntı nasıl ve hangi renk olur?

0
1260
Gebelikte vajinal akıntı nasıl ve hangi renk olur?
Gebelikte vajinal akıntı nasıl ve hangi renk olur?

Gebelikte vajinal akıntı nasıl olur? Gebelikte vajinal akıntı nasıl geçer? Hamilelikte vajinal akıntı bebeğe zarar verir mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum UzmanıPerinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, gebelikte görülen vajinal akıntılarla ilgili merak edilenleri yazdı!…

Gebelikte akıntı nasıl ve hangi renk olur? 

Gebelikte hormonlara bağlı akıntı nasıl olur?

Genellikle gebelikte karşımıza çıkan akıntılar beyaz renk olur. Ya da sarı veya belki biraz daha koyu renkli.  Koku veya kaşıntı olmadığı sürece endişelenmeyiz. Kaşıntı ve koku olduğu zaman enfeksiyon akıntısından şüphelenebilir ve kültür alınması istenebilir. 

Her gebede akıntı olur mu? Normal midir?

Kaşıntı yaratmayan ve kokusuz akıntı her gebe de olabilir. Her gebe de olması beklenir. Gebelikten önceye kıyasla gebelikte akıntının artması beklenen bir durumdur.

Gebelikte vajinal akıntı gebeliğin hangi döneminde başlar?

Gebelik ile birlikte yani 6-8. Haftasında akıntı miktarında artış izlenir. Gebelikle birlikte artan östrojen ve progesteron seviyesi vücutta ciddi ölçüde değişiklikler meydana getirir. Gebeliğin ilk haftalarıyla birlikte vaginal akıntıda artış başlar. 

Gebelikte akıntı ne kadar süre devam eder? Belli bir haftadan sonra geçmesi beklenir mi?

Hayır. Gebeliğin ilk haftaları ile artış gösteren akıntı miktarı gebelik boyunca devam etmesi beklenir. Bir süre sonra geçmesi  beklenmez. Hatta hamilelik sonrasında yani lohusalık dönemi boyunca da devam edebilir. Doğum sonrasında lohusalık akıntısı başlar bu kez. Başlangıçta doğumdan sonra koyuyken 3-4 gün sonrasında rengi yavaş yavaş açılır. Kahverengiden sarıya döner. Doğumdan sonra yaklaşık sekiz hafta kadar devam edebilir. 

Gebelikte akıntının nedenleri  nelerdir? 

Hormonların yükselmesinden kaynaklı olarak vajinal akıntı artabilir. Doğum sonrasında oluşan akıntının nedeni ise hormonal iniş ve çıkışlardır. 

Gebelikte kahverengi akıntı normal mi?

Lekelenme şeklinde ise edişelenmenizi istemeyiz. Ancak gebelikte kahverengi akıntı koku ve yoğunca devam ediyorsa doktorunuza başvurmanızı öneririz. 

Gebelikte beyaz akıntılar normal mi?

Evet yukarıda da bahsettiğimiz gibi gebelikte beyaz akıntılar yükselen hormonlardan kaynaklı olmakla birlikte normal olarak değerlendirilebilir. Önemli olan madde açık beyaz renkli ve kokusuz olduğundan emin olabilmektir. Emin olduktan sonra herhangi bir şekilde endişelenmenize gerek olmayacaktır. 

Akıntının vajinal enfeksiyon belirtisi nelerdir?

  • Yeşil veya koyu sarı akıntı 
  • Ağır kokulu akıntı 
  • Vajinal kaşıntı 
Önceki İçerikBebeğin boğazına yabancı cisim kaçması durumunda ilk yardım
Sonraki İçerikBebekler için mucize balkabağı maması tarifi
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
1970 kayseri doğumluyum.İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım.Hemen ardından 1997 yılında Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak, uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embriyoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım.Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu.Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek laboratuvar (Embriyoloji -Androloji) uygulamalarında her iki eğitim programını da tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde infertilite-tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi,binlerce tüp bebek uygulaması,aşılama,amniosentez , jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknkleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım . Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş 100 den fazla uluslararası makalem mevcuttur. Ayrıca şu anda Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği yapmakta olup, Medicana International Ankara Hastanesi’nde ise Tüp Bebek Ünite Sorumlu Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yazın