Gebelikte soğuk algınlığına ne iyi gelir?

0
1162
Gebelikte soğuk algınlığına ne iyi gelir?
Gebelikte soğuk algınlığına ne iyi gelir?

Gebelikte soğuk algınlığına ne iyi gelir? Hamilelikte soğuk algınlığı nasıl geçer? Hamile anneler grip olduğunda ne yapmalı? Gebelikte grip olmak bebeği etkiler mi? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, hamile anneler için grip ve soğuk algınlığı durumunda yapılması gerekenleri yazdı!..

Gebelikte soğuk algınlığı ve gripte belirtiler nelerdir?

  • Burun akıntısı, halsizlik, öksürük, ateş, iştah kaybı, boğaz ağrısı, vücutta ağrı, titreme, üşüme, terleme gibi maddeler belirtiler arasındadır. 

Gebe iken grip olunca ne yapabilirim?

Önceliğiniz bol bol dinlenmek olmalıdır. Bol bol sıvı tüketmek de ikinci en çok dikkat etmeniz gereken madde olmalıdır. Boğaz ağrınız veya öksürüğünüz varsa ılık su ile gargara yapabilirsiniz ancak gargara yaptığınız su kesinlikle sıcak veya soğuk olmamalıdır. Burun tıkanıklığında ise bir burun damlası veya burun mukozasını yumuşatmak için deniz suyu gibi spreyler kullanabilirsiniz. Tıkanıklığı azaltmak için ise sıcak buhar makinesi kullanabilir veya ılık nemli hava soluyabilirsiniz. Buhar makinesi çalıştırabilirsiniz ya da en basit yöntemlerden birisi olan yüzünüze tencerede kaynamış ılık su buharını tutarak soluyabilirsiniz. Ilık veya sıcak duş alabilirsiniz. Çorba tüketimine özen gösterebilirsiniz. Boğaz ağrısını hafifletmek için ılık bir fincanda doğal bal ile limon ekleyerek içebilirsiniz. Yoğurtta bulunan yararlı bakteriler ve probiyotikler solunum yolları enfeksiyonunun iyileşmesinde oldukça etkilidir. Gebe iken vücudunuzun değişimler yaşadığı açık ve nettir. Ancak bu değişimlerden en önemlisi bağışıklığınızın düşük olmasıdır. Bağışıklığınızın düşük olmasının da yanı sıra gebe iken her ilacı kullanamamak da olumsuz yönlerden birisidir aslında. Bununla da birlikte aynı zamanda anneleri viral ve bakteriyel enfeksiyonlara karşı daha savunmasız bırakmaktadır. 

Peki grip olmamak için ne yapmalıyım?

Virüslerle olabildiğince temas etmemeye çalışabilirsin. Özellikle kış aylarında toplu taşımadan uzak durmak, elleri düzenli yıkamak, direncin düşmemesi için doğru beslenmek, grip olan kişi ile aynı ortamda kalmamak, tokalaşmamaya özen göstermek de grip olmamak için yapılması gereken maddeler arasındadır. 

Gebelikte grip olmak bebeği etkiler mi?

Gebelikte grip olmak, anne karnındaki bebeği aslında çok fazla etkilemez. Ancak burdaki en önemli maddelerden birisi ateştir. Ateş çok fazla yükselir ise 39 dereceyi geçer ise bazı riskler söz konusu olabilir. Hatta gebeliğin son haftalarında grip olmak buna bağlı ateş yükselmesi de erken doğum ile farklı etmenlere neden olabilir. Bu yüzden eğer gebe iken grip olduğunuz da ateş yüksekliğiniz olur ise muhakkak doktoruna başvurmalısın. 

 

Önceki İçerikGebelikten önce diş tedavisi neden önemlidir?
Sonraki İçerikAnne bebek bağlanması: Bebeğinizle bağ kurmak
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
1970 kayseri doğumluyum.İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım.Hemen ardından 1997 yılında Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak, uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embriyoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım.Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu.Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek laboratuvar (Embriyoloji -Androloji) uygulamalarında her iki eğitim programını da tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde infertilite-tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi,binlerce tüp bebek uygulaması,aşılama,amniosentez , jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknkleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım . Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş 100 den fazla uluslararası makalem mevcuttur. Ayrıca şu anda Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği yapmakta olup, Medicana International Ankara Hastanesi’nde ise Tüp Bebek Ünite Sorumlu Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yazın