Gebelikten önce diş tedavisi neden önemlidir?

0
565
Gebelik öncesi diş tedavisi neden önemli?
Gebelik öncesi diş tedavisi neden önemli?

Gebelikten önce diş tedavisi neden önemlidir? Gebelik öncesi diş doktorunuz hangi tedavileri yapacak? Gebelik öncesi ağız ve diş bakımı neden önemli? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, gebelik öncesi diş tedavisinin önemini yazdı!… 

Eğer gebelik düşünüyor iseniz, gebelik öncesi diş sağlığınıza özen göstermenizi tavsiye etmekteyiz. Peki gebelikten önce neden diş sağlığımıza dikkat etmeliyiz? Gebelikten önce diş tedavisi olmamız neden önemlidir?

  • Gebelik ile birlikte diş etlerinde oluşan enfeksiyon ile birlikte diş plaklarının düzenli temizlenmemesi diş etlerinde tümör oluşumuna yol açabilmektedir.
  • Gebelik döneminde meydana gelen diş enfeksiyonlarının tedavisini tam almamız mümkün değildir. Kullandığımız ilaçlar ve antibiotikler sınırlıdır. 
  • Mide bulantısı yoğun yaşanır ise, ağız da artan asit miktarı dişte sıkıntılara yol açmaktadır. Özellike gebelik öncesinde tedavi edilmeyen dişler ile birlikte sorunlar daha çok artmaktadır. Bu nedenle gebelik öncesinde ağız bakımının düzenli olması ve sıkıntısız başlamak önemlidir. 
  • Diş etlerinde kanamalar artabilir. 
  • Gebelik döneminde beslenme düzeniniz değişeceğinden dolayı dişleriniz de var olan sorunların çözülmemesi sıkıntılarınızı daha da arttıracaktır.

Gebelik öncesi diş tedavisinde doktorunuz neler yapacak?

  • Öncelikle diş köklerinizi ve çürüklerinizi tespit etmek amacıyla hekiminiz sizden ağız için detaylı bir röntgen isteyecektir.
  • Röntgenden sonra doktorunuz varsa çürükleri tespit edip tedavisini yapacaktır. Kanala kadar inen çürük durumlarını tespit edip kanal tedavisini de yapacaktır.
  • Daha öncesinde yapılmış olan kanal tedavilerini ve eskimiş dolgularınızın da değişmesinin yapılması oldukça mantıklı olacaktır. Bu açıdan eskiyen dolguların yerine yenilerinin de değişmesinin uygun görülmesi durumunda bunlar da yenilenecektir.
  • Diş etinde var olan hastalıkların ve sıkıntıların giderilmesi için doktorunuz bir tedavi de uygulayacaktır.
  • Ayrıca gebelikte de artan hormonların plak oluşturmasıyla birlikte var olan plak sorunu ikiye katlanacaktır. Bundan dolayı doktorunuz plaklarınızı da temizleyecektir.
  • Gebelikte uygulayacağınız ağız bakımı için öneriler almanızda fayda olacaktır.

Gebelik öncesi yapılmayan diş tedavileri ne gibi sorunlara yol açar?

  • Ağız içerisinde özellikle tükürükte bulunan ve enfeksiyonlara yol açan “p.gingivalis” bakterisinin hamile kalmayı engellediği araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir.
  • Bu bakterinin varlığı gebe kalma olasılığını 3 kat azaltmaktadır. Bundan dolayı gebelik öncesi ağız bakımınızı yaptırmanız oldukça önemlidir.
  • Gebelik öncesinde diş tedavilerini yaptırmamanız bebekte prematüre ve düşük kilo gibi sorunlara yol açabilir.
  • Ayrıca diş eti sorunları erken doğum ve düşük riskini de artırmaktadır.

Diş ağrısı ve diş eti sorunları gebe olmayan insanlarda bile büyük azaplara yol açarken hamile bir insanın nasıl zorlanacağı ortadadır. 

Rahat bir hamilelik geçirmek adına dişlerdeki sorunları bu süreç öncesinde çözmek mantıklı olacaktır.

Anne adayları için İstanbul diş doktoru tavsiyesi: 
Çağdaş Çağlar Laçin – www.doktorlacin.com 

Önceki İçerikNormal doğum komplikasyonları nelerdir?
Sonraki İçerikGebelikte soğuk algınlığına ne iyi gelir?
Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç
1970 kayseri doğumluyum.İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara’da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım.Hemen ardından 1997 yılında Dr.Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak, uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embriyoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım.Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu.Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hemde tüp bebek laboratuvar (Embriyoloji -Androloji) uygulamalarında her iki eğitim programını da tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek laboratuvarı eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardından Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde infertilite-tüp bebek kliniklerinde çeşitli görevlerde çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım.2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım. 2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi,binlerce tüp bebek uygulaması,aşılama,amniosentez , jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknkleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım . Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş 100 den fazla uluslararası makalem mevcuttur. Ayrıca şu anda Atılım Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyeliği yapmakta olup, Medicana International Ankara Hastanesi’nde ise Tüp Bebek Ünite Sorumlu Hekimi olarak görev yapmaktayım.

Bir Cevap Yazın