Gebelik döneminde ilk 3 ay nelere dikkat edelim?

0
514
Hamilelikte yemek yiyememe iştahsızlık problemleri
Hamilelikte yemek yiyememe iştahsızlık problemleri

Gebelikte 12. Haftaya kadar olan sürece yani ilk 3 aya 1. Trimester denmektedir. Bebeğin hayata tutunabilmesi ve hatta sağlıkla tutunabilmesi için bu dönem çok önemlidir. Çünkü bebeğin bu dönemde organ gelişimi gerçekleşmiş olur. Bu dönemde annenin beslenmesi bu nedenle çok önemlidir. Özellikle de ilaç, alkol, diğer toksik ajanlardan uzak durulmalı ve temiz beslenmeye dikkat edilmelidir. Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan, yeni anneler için gebeliğin ilk 3 ayında dikkat edilmesi gerekenleri yazdı!.. 

ice tea hamile anneler icin zararli mi

İçeceklere dikkat

Asitli ve şekerli içecekler asla tüketilmemelidir. Çay ve kahve kafein içeriğinden dolayı mümkünse olmamalı yada kısıtlı olmalıdır. Günlük kafein sınırı gebeler için 200 mg’dır. Yani günde maksimum 2 fincan kahve içilebilir. Bitki çayları gebelik döneminde en çok dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Bitki çayları da asla içilmemesi gereken içeceklerdendir. Özellikle de karışım bitki çayları, içinde ne olduğu bilinmeyen, etiketi olmayan bitki çaylarından kesinlikle uzak durulmalıdır. 

Düzenli ve temiz beslenme önemli

İlk 3 aylık dönemde organ gelişimi yaşandığı için olabildiğince yeterli ve dengeli beslenmeniz ve bunların yanında da temiz beslenmeniz çok önemlidir. Unutmayın siz ne ile besleniyorsanız bebeğinizi de onlarla besliyorsunuz. Paketli gıdalardan olabildiğince uzak durmalısınız. Almanız gereken protein, karbohhidrat, yağ, vitamin, mineral ve lif miktarlarını almaya bunun için de olabildiğince çeşitli beslenmeye özen göstermelisiniz. Güne güzel bir kahvaltı ile başlamalı ve bu kahvaltıda protein kaynağı yumurtanızın olmasına kesinlikle dikkat etmelisiniz. Gün içinde de uzun açlıklar yaşamamaya ve akşam geç saatler olmadan da almanız gereken besin ögelerini almaya çalışmalısınız.

Hamilelikte sağlıklı beslenmenin anne ve bebek açısından önemi
Hamilelikte sağlıklı beslenmenin anne ve bebek açısından önemi

Vitamin-mineral takviyelerini ihmal etmeyin

Yeterli ve dengeli beslenmenizin yanı sıra bu dönemde doktorunuz tarafından Folik asit ve D vitamini takviyelerine başlanacaktır. Doktorunuzun önerdiği takviyeleri de düzenli almanız oldukça önemlidir. 

Bulantı yaşanırsa

Bulantı yaşama problemi çoğu gebe için oldukça sıkıntılı bir süreç eğer ki size rastlamadıysa oldukça şanslısınız. Böyle bir durum yaşıyorsanız yağlı, baharatlı, ağır yemeklerden kaçınmanızda fayda var. Güne başlarken kuru ve tuzlu atıştırmalıklarla midenizi rahatlatabilirsiniz. Hiç bir şekilde durumu kurtaramıyorsanız da doktorunuzun önereceği bulantı önleyici ilaçlardan destek alabilirsiniz.

Hamilelikte bulantı ne zaman başlar?
Hamilelikte bulantı ne zaman başlar?

Bunları yemeyin

İlk 3 ay düşük riskinin en yüksek olduğu dönemdir. Bu nedenle bu dönemde bitki çaylarından uzak durulduğu gibi baharatlardan da uzak durulmalıdır. Bunların dışında maydanoz, nane, roka gibi yeşilliklere de dikkat edilmelidir.

Hamile anneler tecrübelerini paylaşıyor! Hamilelikte beslenme nasıl olmalı? Öğrenmek için Anne Bebek Kulübü Forum‘u ziyaret edebilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

ANNE BEBEK KULÜBÜ FORUM: Tıklayın, sohbete katılın! 

 

Bir Cevap Yazın