Gebeliğe bedenimi nasıl hazırlarım?

0
401
Gebeliğe bedenimi nasıl hazırlarım?
Gebeliğe bedenimi nasıl hazırlarım?

Gebelik dönemi her anne adayı için çok önemli bir dönem olmakla beraber sürprizlerle dolu olan bir serüvendir. Bu döneme zihni hazırlamak kadar bedeni hazırlamak da hem anne hem de bebek için çok önemlidir. Gebelik döneminin ilk 3 ayında yani birinci trimesterında bebeğin organ gelişimi gerçekleşmektedir bu nedenle temiz beslenmek çok önemliyken ikinci özellikle de son trimesterda büyüme ve gelişmesi oldukça hızlı olmaktadır bu nedenle bu dönemlerde de yeterli ve dengeli beslendiğinize emin olmalısınız. Gebelik dönemindeki beslenmenizden emin olmanız kadar gebeliğe hazırlık döneminde de bedenizi hazırlamanız bu dönemin daha sağlıklı geçmesi için çok önemlidir. Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan, hamilelik planlayan anne adayları ve hamile anneler için yazdı!

 

Ay ay hamilelikte beslenme nasıl olmalı? 
Ay ay hamilelikte beslenme nasıl olmalı?

Hamilelikte anne beslenmesi

Eğer ki planlı bir gebelik yaşıyorsanız mutlaka 3 ay öncesinde kan tahlillerinizi kontrol ettirmeli ve vücudunuzda özellikle folik asit, B12, D vitamini ve demir, magnezyum minerali eksikliği olup olmadığına emin olmalısınız. Sonuçlarınız doğrultusunda da doktorunuz ve beslenme uzmanınızdan destek almanızda fayda var.

Yeterli ve dengeli beslenmeniz, her besin grubundan tüketmeniz ve özellikle bazı vitamin ve minerallerin alımına dikkat etmeniz gerekmektedir.

Yeterli ve dengeli beslenme: Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin ögelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasına yeterli ve dengeli beslenme denir. Tek besin diyetleri, az öğün tüketimi, kısıtlı beslenme programları hiç bir zaman önerilmemektedir ancak gebelik dönemine hazırlanıyorsanız mutlaka öğünlerinizi doğru yaptığınıza emin olmalısınız.

Besin grupları

Et-yumurta-kurubaklagil grubu, süt ve süt ürünleri, tahıl ve tahıl grubu, meyve ve sebzeler besin gruplarıdır. Et-yumurta-kurubaklagil grubu hücre yenilenmesinde, kan yapımında etkili olup protein içeriği daha yüksektir. Süt ve süt ürünleri grubu kalsiyumdan zengin bir gruptur. Kemiklerin ve dişlerin gelişmesinde, hücre çalışmasında etkilidir. Tahıl ve tahıl grubu karbonhidratlardan zengin protein kalitesi düşük gruptur. Ekmek, hamurişi, pirinç, bulgur, makarna, çorba, patates, leblebi gibi besinler tahıl grubu besinlerdir. Meyve ve sebzeler ise lif, vitamin ve mineral içeriği yüksektir. Hastalıklara karşı direncin arttırılmasında, sindirim sisteminin düzenlenmesinde, büyüme ve gelişmede etkilidir.

Folik asit

Suda eriyen bir B vitamindir. DNA sentezinde ve tamirinde etkilidir. Büyüme ve gelişmede özellikle de fetal dönemde çok etkilidir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde, avokado, karaciğer, böbrek, ıspanak, brokoli, kuşkonmaz, mercimek gibi besinlerde yüksek miktarda bulunur. Gebelik döneminde doktorun önerinisi ile de gebeliğe hazırlık döneminde folik asit içeren besinlere ek olarak takviyenin alınması bebeğin gelişimi için çok önemlidir.

B12 vitamini

Eksikliğinde kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin yapısı bozulmaktadır. B12 vitamini et kaynaklarında bulunmaktadır. Sağlıklı bir yaşam için, metabolik olayların düzgün bir şekilde gerçekleşebilmesi için vücutta yeterli olması çok önemlidir. Hele ki gebelik döneminde yada hazırlanırken yeterli olması daha da önemlidir. DNA sentezinde, omurilik ve sinir sisteminin gelişmesinde etkilidir.

D vitamini

D vitaminin bilinen en önemli fonksiyonu, vücutta kemik ve kalsiyum metabolizmasına etkisidir. Büyüme ve gelişme üzerine, hücresel farklılaşma, beyin gelişimi ve bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. Gebelik planlıyorsanız mutlaka D vitamininizi kontrol ettirmelisiniz.

Demir

İnsan vücudunda depolanan demir miktarı, sağlıklı erkeklerde ortalama 4g, sağlıklı erişkin kadınlarda, 2-2.5 g kadardır. Bu farkın sebebi, kadınlarda adet kanamasıyla vücuttan demir kaybıdır. Gebelik döneminde artan kan yapımı olacağı için demir çok daha önemlidir. Bu nedenle mutlaka demir depoları da kontrol edilmelidir. Gebeliğin ikinci yarısından sonra demir ihtiyacında artmalar meydana gelir bu noktada besinlerle karşılamak güç olabileceği için doktor kontrolünde takviye alınabilir. Kırmızı et ve kurubaklagiller demirden zengin besinlerdendir.

Magnezyum

Kalsiyumun emilimini destekler, kan şekerini ve kan basıncını düzenler, kas kasılmasının düzenlenmesini sağlar, kalp kaslarını korur, enzimlerin doğru bir şekilde çalışmasını sağlar, protein ve yağ sentezi gibi önemli faaliyetleri destekler, kas ve sinir sistemini düzenler. Gebelik döneminde de bebeğin gelişimi, erken doğum riskinin azaltılması ve rahim kasılmalarının kontrol edilebilmesinde etkilidir.

 

Önceki İçerikEmzirme ve anne sütünün önemi
Sonraki İçerikGebelik döneminde ilk 3 ay nelere dikkat edelim?
Uzman Diyetisyen Deniz Zünbülcan, İzmir’de doğdu. Ege üniversitesinden mezun oldu. Üniversite yıllarında İstanbul Medical Park Hastanesi, Manisa Moris Şinasi Uluslararası Çocuk Hastanesi başta olmak üzere birçok özel hastane, merkez, kurum ve devlet hastanesinde stajlarını tamamladı. Aynı zamanda doğru beslenme ve sağlıklı yaşamanın ancak bilimsel bilgilerle olabileceğine inandığı ve doğru bilgilerin ışığının herkesin yaşamına dokunarak daha kaliteli bir yaşama atılan adımlara katkıda bulunabilmek istediği için öğrencilik hayatı boyunca birçok organizasyon, kurs ve sempozyuma katıldı. Mesleğine bilimin ışığında devam etmek istediği, diyetin klasik listelerden oluşmaması gerektiğine inandığı ve tüketilen besinlerin, bitkilerin, baharatların fonksiyonel olarak kullanılmasına önem verdiği için Ege Üniversitesi Farmakognozi Anabilimdalı Fitoterapi bölümünde yüksek lisansını yaptı. Mezun olduğu yıldan itibaren çeşitli merkezlerde birçok kişinin hayatına dokunan Diyetisyen Deniz Zünbülcan, şu an danışanlarına kurucusu olduğu Diyetisyen Deniz Zünbülcan Beslenme Ve Diyet Danışmanlığında kendi geliştirdiği sistemi REBORN diyetin ayrıcalıklarıyla hizmet vermektedir. Diyetisyen Deniz Zünbülcan, TRT, TRT Haber, Kanal D, İHA, Sabah gazetesi, Milliyet Pembenar, Ege Türk Tv, Manisa Medya Tv başta olmak üzere birçok yerel-ulusal yazılı, görsel ve işitsel medyada yer alıyor. Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda, düzenlenen festivallerde çeşitli konularda eğitimler veriyor.

Bir Cevap Yazın