Gebelik de hazırlık ister

0
1101
Pre-natal exercises. Beautiful pregnant woman exercising while sitting in lotus position

Herhangi bir yolculuğa çıkmadan önce hazırlık yapmaz mıyız? Günler öncesinden valizleri hazırlar, gezilecek yerleri tek tek not alır ve yolculuk sürecini en ince ayrıntısına kadar düşünür, planlarız. Peki, alelade bir yolculuk için bunca hazırlık yapıyorken, dünyanın en özel yolculuğu olan gebelik yolculuğu için de hazırlık yapıyor muyuz? 

Evet, gebeliğinde hazırlığı olur. Hadi gelin bu hazırlıkları biraz konuşalım. 

Her şeyden önce bu mucizevi yolculuk, eşlerin birlikte verdikleri bir kararla başlar. Bu kararı vermeden önce eşler, aralarındaki –varsa- sıkıntı ve sorunları hallederek, “Birlikteliğimiz şuan bir gebeliğe hazır mı? , Biz bu gebeliği gerçekten istiyor muyuz? , Maddi ve manevi olanaklarımız şuan bir gebelik yolculuğu için yeterli mi?” gibi soruların cevaplarını yine birlikte aramalıdır. Gebelik yolculuğu, her ne kadar eşlerin birlikte vermiş olduğu bir karar ile başlasa da eşlerin bir birey olarak da hazırlık yapmalarını gerektiren bir süreçtir. O zaman… Bakalım müstakbel anne ve babalarımız bu güzel yolculuk öncesi neler yapmalı? 

Sevgili anne adayı, ilk olarak bilmelisin ki senin için zor ama bir o kadar da keyifli bir yolculuk başlıyor.  Bu yolculukta yeri gelecek günlerce aç kalacaksın yeri gelecek aynalardan kaçacaksın. Bazen de, gün içinde dahi değişen hormon dengelerinle anlam veremediğin birçok duyguyu bir arada yaşayacaksın… Ama bebeğini ilk kez hissettiğin o sihirli anlar; o ilk kalp atışı, o ilk tekmesi sana her şeyi unutturacak. İşte tüm bu muhteşem anların keyifle geçebilmesi için yapman gerekenler: 

  • Gebeliği planladığınız günlerde genel bir muayene olmak –varsa-bir hastalığınızın ortaya çıkmasını ve bu hastalığın gebeliği ne kadar etkileyeceğini aynı zamanda hastalığın gebelikten ne kadar etkileneceğini öğrenmek için bir uzmana başvurmalısınız. 
  • Gebeliğe karar verdiğiniz andan itibaren folik asit kullanmaya başlamalısınız. Folik asit, bebeğinizin sinir sisteminin gelişimi için oldukça önemli. Gebeliğe hazırlanırken 3 ay öncesinden folik asit kullanmaya başlamalı ve gebeliğinizin ilk 3 ayına kadar da kullanmaya devam etmelisiniz. 
  • Gebelik öncesinde en çok ihmal ettiğimiz ve ihmal ettiğimiz içinde en çok pişmanlık duyduğumuz;  ağız ve diş sağlığı. Gebelik döneminde anne adaylarının hormonal değişimleri ve dişlerindeki kalsiyum kaybı, maalesef ağız ve diş sağlığı problemlerini beraberinde getiriyor. Bu nedenle gebe kalmadan önce diş muayenesi şart! 
  • Sigara ve alkol gibi sağlığınıza zarar veren alışkanlıklarınızı bırakmalısınız. “Ben bırakamıyorum , çok denedim”  demek yok. Sadece gerçekten bırakmayı istemelisiniz. En azından bebeğiniz için… 
  • Gebelik sürecinde alacağınız kiloları takip etmeniz gerekeceği için, gebe kalmadan önce tartılmalısınız. Hem doğum kilolarınızı veremezseniz eğer “Bende Ayşe’yi/Ali’yi” doğurmadan önce inceciktim, 50 kiloydum” diyemezsiniz. Ama bunu demeden de olmaz. 

     Küçük bir dip not: Yumurtlama dönemi, gebe kalmak için en ideal dönemdir. 

Annemizin hazırlıkları şimdilik tamam, şimdi babamızı bu yolculuğa hazırlayalım. 

Sevgili baba adayı, bilmelisin ki bu ikinizin de bebeği. Fiziksel olarak annemiz bebeği taşıyor olsa da, sende başroldesin. Gece yarısı kavun/karpuz aramaya, bel ağrısına iyi gelen masajları öğrenmeye şimdiden kendini hazırlamalısın. 

  • Gebelik süreci boyunca, empati yeteneğini ortaya çıkarmaktan asla çekinmemelisin. 
  • Bebek bakımı ile ilgili kitapları okumaya hala başlamadın mı yoksa?  
  • Gebelik ile ilgili eğitimleri araştırdınız değil mi? Boş günlerinizi doldurmak için bu ideal bir fikir çünkü. 
  • Annemizin değişen hormonal dengeleri seni asla korkutmasın. Evet, haklısın dün akşam izlediğiniz film komediydi ama annemiz hüngür hüngür film bitine kadar ağladı. Ama böyle durumlara alışmalısınız, bu süreçte böyle birçok anınız olacak. İleride anlatacağınız anılara böyle özel anlarında eklenmesi fena mı olur. 

Sevgili anne ve baba adayları… Keyifli ve sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek aslında sizlerin elinde. Unutmayın ki; bilinçli ve planlı gebelikler, sağlıklı ve mutlu bebekler, nesiller demektir. 

Her anını öğrenmek için bol bol okuyacağınız, desteğinizi birbirinizden asla esirgemeyeceğiniz, hazırlıklarınızı eksiksiz tamamlayacağınız bu en özel yolculuğu en güzel şekilde geçirmeniz dileğiyle… 

 

Önceki İçerikÇocukların bağışıklık sistemini güçlendirecek yiyecekler
Sonraki İçerikOkul alışverişi nasıl yapılır?
Fulya Batuhan
Ebe Fulya Batuhan, 1996 yılında Kocaeli ilinde doğdu.  2014 yılında Körfez Orhangazi Anadolu Lisesini bitirdi. Lisans eğitimi 2014-2018 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ebelik Bölümü'nden başarı ile mezun oldu ve ebe ünvanını aldı. Eğitim hayatı boyunca  suda doğum, doğuma hazırlık eğitimi, elektronik fetal monitörizasyon , gebelikte ayrıntılı ultrasonografi, temel yaşam desteği sertifikasyon eğitimi olmak üzere birçok eğitim ve kurs programlarına katıldı. 1. Uluslararası, 2. Ulusal İstanbul Ebelik Günleri programında Sözel Bildiri Üçüncülük Ödülü aldı. 4.Uluslararası&8.Ulusal Ebelik Öğrencileri Kongresinde Sözel Bildiri Birincilik Ödülü aldı. Türk Eğitim Vakfı tarafından Yükseköğrenim Başarı Ödülü aldı. Lisans eğitimi sürecinde bölüm temsilciliği ve kulüp başkanlığı yaptı. Şubat 2018-Eyül 2018 tarihleri arasında Yeni Kocaeli Gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 2018 yılında İstanbul Üniversitesi Ebelik Tezli Yüksek Lisans programını başladı. 2018 yılında Amerikan Hastanesi’nde göreve başladı. Kadınlara içsel güçlerini farkına varmaları ve daha güzel doğum hikayelerine sahip olmaları için sosyal medya aracılığı ile farkındalık ve bilinçlenme çalışmaları sürdürmektedir. 

Bir Cevap Yazın