El-ayak-ağız hastalığı nedir?

0
1918
El ayak ağız hastalığı nedir?
El ayak ağız hastalığı nedir?

Çocuklarda bulaşıcı hastalıklardan biri de el ayak ağız hastalığıdır. Hastalığın seyri ve bulaşıcılığı nasıl tedavi edildiği nasıldır? Kimler bu hastalığa dikkat etmelidir? Hamilelere bulaşır mı? Son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan bu hastalık hakkında merak edilenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kerem Yıldız, Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

El-Ayak-Ağız Hastalığı Nedir?

El-ayak-ağız hastalığı 5 yaş altı çocuklarda sık görülen enterovirüs ailesinden koksaki virüsün yol açtığı bulaşıcı bir hastalıktır. Yaz aylarında ve sonbahar başında sık görülmektedir. Virüs, hasta kişilerin ağız burun salgılarında, cilt lezyonlarında, dışkı ve idrarında bulunur.

Hasta kişi ile yakın temas etme, öpme, sarılma, döküntülü deriye dokunma, ortak eşya kullanımı, dışkı veya idrar ile temas durumlarında hastalık bulaşabilir. Okul, kreş, havuz, park gibi toplu alanlar hastalığın bulaşması açısından risk oluşturur. 

El ayak ağız hastalığı belirtileri nelerdir?
El ayak ağız hastalığı belirtileri nelerdir?

Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Hastalık iştahsızlık, kırgınlık, halsizlik, huzursuzluk, baş ağrısı, 38-39 derece ateş, boğaz ağrısı gibi belirtiler ile başlar. Birkaç gün içinde ağızda, boğazda ve ağız çevresinde ağrılı, içi su dolu döküntüler çıkar. Takiben ayak tabanı ve avuç içinde kırmızı döküntüler oluşur ve sonrasında bu döküntüler su toplar.

Bazen vücudun başka bölgelerinde de döküntü olabilir. Oluşan döküntüler kalıcı bir iz bırakmaz. Döküntülere öksürük ve karın ağrısı eşlik edebilir. Özellikle küçük çocuklar ağızdaki yaralar nedeniyle beslenme güçlüğü çekebilir ve hastaneye yatış gerekebilir.

Bazı çocuklarda el ve ayak tırnaklarında düşme de olabilmektedir. Hastalık sadece ağızda yara, sadece cilt döküntüsü şeklinde seyredebilir veya belirtilerin hepsi birlikte de görülebilir. 

El ayak ağız hastalığı nasıl tedavi edilir?
El ayak ağız hastalığı nasıl tedavi edilir?

Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hastalığı düzeltecek özel bir tedavi ya da aşı bulunmamaktadır. Genelde 1-2 hafta içinde kendinden geçmektedir. Kaşıntı giderici losyonlar, şuruplar, boğaz ağrısı için spreyler, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler destek amaçlı kullanılabilmektedir.

Çorba, yoğurt benzeri yumuşak gıdalarla beslenmek, bol sıvı almak, ılık duş almak ve istirahat etmek faydalı olmaktadır. Ellerin sık yıkanması, kirli ellerin ağıza yüze sürülmemesi, hasta olan kişiyle yakın temastan kaçınılması durumunda el-ayak-ağız hastalığı riski azalır.

Gebeler ve yenidoğan bebekler el ayak ve ağız hastalığı olanlarla yakın temastan kaçınmalı ve hastalığın bulaşmasını engelleyecek önlemlere özellikle dikkat etmelidirler. Tüm bu bilgiler ışığında sağlıklı mutlu günler dilerim.

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikBebekler için brokoli çorbası tarifi
Sonraki İçerikMutlu aile için baba ne demek
Uzm. Dr. Kerem Yıldız
Uzm. Dr. Kerem YILDIZ 1985 yılında Samsun’da doğdu. İlkokul eğitimini Mustafa Kemal İlköğretim okulunda, ortaokul ve lise eğitimini Samsun Anadolu Lisesinde tamamladı. 2003 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesinde başladığı tıp fakültesi eğitimini 2009 yılında başarı ile tamamlayarak mezun oldu. 2009-2013 yılları arasında Sinop Durağan Devlet hastanesi ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi acil servis hekimi olarak görev yaptı. 2013 yılında İzmir Tepecek Eğitim Araştırma Hastanesinde başladığı çocuk sağlığı hastalıkları uzmanlık eğitimini 2017 yılında başarı ile tamamladı. 2 yıllık zorunlu hizmet süresi boyunca Kars Harakani Devlet Hastanesinde binlerce çocuğun sağlığına kavuşmasına yardımcı oldu. 2019 yılından itibaren Antalya’da bulunan Memorial grubuna ait Özel Medstar Antalya Hastanesi'ndeki görevine devam etmektedir. Poliklinik hizmetinin yanında doğumda bebeklere ilk müdahale, yenidoğan ve çocukların servis ve yoğun bakımdaki izlemlerini gerçekleştirmektedir. Yurtiçi ve yurtdışı çeşitli yerlerde yayınlanmış bilimsel çalışmaları ve yazıları mevcut olup Antalya Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği üyesidir.

Bir Cevap Yazın