Çoğu ev hanımının ortak özelliği düzenli takip ettikleri diziler olması olabilir mi? Akşamı bekleyen, çay, kahve ve çeşitli sunumlarla takip ettiği dizinin başlamasını bekleyen birçok tanıdığınız vardır. Şimdi Instagram anneleri arasında sunum modası da var. Bambu tabaklar, çeşit çeşit kahve fincanları, bin bir hünerle hazırlanmış pastalar, kekler, kurabiyeler resminin altına anne baba saati diye dizi takip etmeler pek bir revaçta olduğunu görüyoruz. Bugün anneler arasında hızla yayılan dizi bağımlılığı ve dizikolik anneler konusunu masaya yatırıyoruz.
Uyumayan cocuklar, dizi bağımlısı aileler…
Bazı ailelerde çocuklar da uyumuyor ve dizi takibine onlarda katılıyorlar. Ne derece doğru olduğu konusuna gelince… Hiçbir şekilde doğru bulmuyorum. Çünkü dizilerde cinsel içerikli kelimeler, hareketler ve şiddet, çetecilik gibi kavramlar bilinç altına giriyor ve çocuklarda bu durumdan olumsuz etkileniyor. Bırakın çocukları yetişkinlerde kendilerini bu dizi konularının içine kaptırıyorlar. Öyle ki seneler önce Kurtlar Vadisi dizisinin Çakır karakteri ölünce izleyici arkadan cenaze namazı düzenlemişti. Hatırlayanlar bilir Memoli ve Deli Yürek vardı o zaman da ikiye bölünmüştü sevenler ve konuların içinde kendilerine de yer bulmuşlardı.
Şimdi ise olumsuz konular içeren bir çok dizi daha var.
Çukur: Konu itibariyle birlik ver beraberlik vurgulansa da, mahalleye kabadayı hakim ve bu kabadayının yasadışı işleri de var. Her bölümde silahlar çekiliyor bir şekilde kavgalar oluyor.
Sen Anlat Karadeniz: Başroldeki erkeğin başroldeki kadını kurtarma mücadelesi olsa da, kadının uğradığı şiddet ve devamındaki mücadele fazlasıyla şiddet içerik barındırıyor.
Bizim Mahalle: Bir ablanın kardeşleri ile hayat mücadelesini anlatsa da, yer yer onda da şiddet içeriyor.
Yasak Elma: Evlilik birliği içinde çeşitli entrikalar, insanların nasıl kandırıldığı alenen gözler önüne seriliyor.
Şiddet içeren dizilerden sadece bir kaçı bunlar… Ailelerin dikkat etmesi gereken dizi başlamadan önce verilen yasal uyarıya uymak olmalı çünkü bu uyarıyı vererek yapımcı sorumluluğunu ailelere atıyor. Dizilerin yayınlandığı saatler çocukların uyuduğu saatlere denk geliyor fakat her dizinin gündüz kuşağında muhakkak ki tekrar çıkıyor. Bu sebeple yasal uyarının da bir anlamı kalmıyor.
Tüketim çağında olduğumuz için yapımcılar pek tabi izleyici kitlesine göre dizi, film, program yapacaklar ve biz aileler en uygun olanı seçip izleyeceğiz.
Çocuklu ailelerde televizyon izleme süresi ne olmalı?
Çocuklu ailelerde televizyon süreli ve belirli saatlerde açılmalı, televizyon izlemek yerine aile etkinliği yapılmalı, kitap okuma saatleri planlanmalı ve çeşitli oyunlarla desteklenmelidir. Televizyonun çocuklar üzerindeki olumsuz etkisini azaltmak için anne baba ortak hareket etmeli, daha cazip etkinliklerle farklı öğrenme alanları yaratmalıdırlar. Çocuklar çoğu olumsuz davranışları televizyon karşısında öğreniyor ve fiziksel gelişiminde bu sebepten gerilemeler başlıyor.
Dizikolik annelerin ortak özelliği sosyal bir hayatının olmaması ve sosyal hayat eksikliği, eşten gelen ilgisizlik, başkasının hayatını merak etme isteği gibi sebeplerle diziye bağımlı hale geliyorlar. Karı koca arasındaki ilişkiyi dinamik tutarak ve çocuklar için ortak hareket ederek dizi bağımlısı olmaktan kurtulabilirsiniz. Ailece uyumadan önce yapacağınız okuma saati hem size hem de çocuklarınıza iyi gelecektir.
Zamanınızı televizyon karşısında öldürmeyin
Çocuklarınızı ve kendinizi ekran karşısına kilitlemeyin, gezin, kitap okuyun, oynayın çocuğunuz ne ile mutlu oluyorsa ona zaman ayırın. Unutmayın! Çocukluk, bir hazinedir ve gün gün yükte hafif pahada ağır bilgilerle ve tecrübelerle yerini gençliğe doğru bırakır. Simdi televizyonu kapatın ve çocuğunuzla doyasıya kaliteli vakit geçirin.