Bebeklerde tadım günleri

0
3165

Araştırmalarım sonucunda elde ettiğim bilgilerle birlikte bu hafta sonu inşallah 6.ayını da dolduracak olan oğlumuz Ege’nin tadım günlerine başlamayı planlıyoruz.

Her ne kadar meyveyi ve yoğurdu en sona bırakın deseler de ben yemek veya meyve tüketirken Ege o kadar çok hevesleniyor ki, ben de (o an ne yiyorsam ona uygun, doğal) dudağına değdirip, tadına baktırma gafletinde bulunuyorum. Onun o heyecanını izlemek sanırım hoşuma gidiyor.

Hele bir de eline de vermiyorsam tatmış olduğu gıdayı, aman efendim bi’ haller, bi’ çığlıklar, bi’ ağlamalar! (Gözler yaşsız:) ) Başlıyor bas bas bağırmaya!.. E bir yandan da hevesini kırmak da istemiyorum.

İşte o an annemin “sen 4 aylıktın, sana lıkır lıkır su içiriyordumlarını, ohoo sen 6 aylıkken 2 yumurta sarısı yiyordunlarını” hatırlıyor, “neyse yarım kayısıdan, az biraz yoğurttan birşey olmaz” diye içimi rahatlatmaya çalışıp, o an kontrollü olarak tattırıma devam ediyordum. Anne yüreği, dayanamıyor işte…

Sindirim sistemi…
Uzmanların “ilk 6 ay yalnızca anne sütü” demelerinin en büyük sebebi, bebeğinizin sindirim sisteminin gelişimini tamamlaması.

Bebeğinizi sindirim sistemi gelişmeden 6. aydan önce ek gıdaya başlatmanız doktorunuzun kilo kaygısıyla ek gıdaya izin vermesi dışında en başta yine bebeğinize sindirim zorluğu, kabızlık ve benzeri rahatsızlıkları yaşatabilir. Öyle ki, oğlum Ege 5 aylıkken yarım kayısıyı hapur hupur emerek tüketmişti.

O dönem günlük yaptığı kaka periyotları neredeyse beş günde bir şeklinde yeni bir (yalancı kabızlık ile) sisteme geçiş yapmıştı. Ve o içini emdiği yarım kayısı beş gün sonra neredeyse iç bütünlüğünden hiçbir pay kaybetmeden öylece vücuttan kaka ile dışarıya atılmıştı.

Düşünün ki yediği kayısı yumuşacık, içi lifli bir meyve olmasına rağmen vücut onu sindiremeden öylece dışarıya göndermişti.

Ek gıda tattırım günleri…
Biz bu hafta sonu inşallah 3 gün kuralı ile altı aylık bebeklerin yiyebileceği gıdaların tadımlarına başlayacağız. Aynı ürünü 3 gün üst üste tattırmadan maksat ise alerjik reaksiyonları tespit edip, gıda tespiti yapabilmek.

Bu arada “bebek liderliğinde beslenme” fikrine son derece katıldığımı belirterek, yeri göğü kirletmesi pahasına kendisine uygun boyut ve parçalarda sunacağım gıdaları mama sandalyesinin önüne bırakıp, yalnızca kendisini gözlemleyeceğim.

Hem motor becerilerinin gelişimi açısından, hem de ilerleyen süreçte yiyeceklerini kendi yiyebilmesi açısından böyle yapılmasını doğru buluyorum. Sonuçta bu aylarda yedikleriyle doyması gerekmiyor, adı üstünde “Ek Gıda”.

Ne de olsa imkan olduğu sürece “ana besin kaynağı, ana sütü”!

Bir Cevap Yazın