Yazı İçeriği
Günümüzde, insanların çoğu günlük yaşamlarında genel tuvaletleri kullanmaktadır. Ancak, salgın hastalıkların artması ile birlikte pek çok kişi tuvalet anksiyetesi yaşıyor ve dışarıda tuvalete gidemiyor. Peki tuvaletlerdeki gerçek tehlike nedir ve nasıl korunabiliriz? Dışarıda tuvalete giderken nelere dikkat etmeliyiz? Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Fatma Pelin Özgen‘den tuvaletlerde bulaşan hastalıklar ve tuvalet hijyeni hakkında önemli bilgiler aldık!…
Genel tuvalet kullanımından bulaşıcı hastalık kapılabilir mi?
Günlük hayatta, dışarda genel tuvaletleri hepimiz kullanıyoruz. Bu tuvalet kullanımından viral, bakteriyel ve paraziter hastalıkların bulaşabileceğiyle ilgili şüpheler her zaman bulunmakta, özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili endişeler daha fazla, ama bununla ilgili çalışmalara ve Amerika CDC (Center of Disease) verilerina baktığımızda içimiz biraz daha rahatlıyor.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar bakteriyel veya viral olabilir. Her iki durumda da enfeksiyon bir ortamda veya insan olmayan bir konakçıda çok uzun süre dayanamaz. Bu nedenle, bir cinsel yolla bulaşan hastalık kaynağı mikrop, klozet kapağına bulaşsa bile, bir sonraki kişi tuvaleti kullanana kadar enfeksiyonun hayatta kalması pek olası değildir. Ek olarak, enfeksiyon klozet oturağında kalırsa, kişinin belirli bir pozisyonda oturması veya enfeksiyonun kapılması için koltuğun yüzeyiyle doğrudan temas eden açık cilt yaralarına sahip olması gerekir.
Bakteriyel cinsel yolla bulaşan hastalıklar (Gonore, klamidya, sfiliz) bunlar mukozalarda yaşar, cansız yüzeylerde yaşamaz.
Viral cinsel yolla bulaşan hastalıklar (Hepatit B, Herpes, HPV, HIV) müköz membranlarda ve diğer deri hücrelerinde yaşar, cansız yüzeylerde bazen bulunabilse de bunun enfeksiyon yapmak için yeterli olmadığı düşünülmektedir.
İnsan papilloma virüsü (HPV)
CYBE’ye neden olabilecek 40 farklı HPV genotipi vardır. Bu HPV türleri tipik olarak oral, anal ve vajinal seks gibi ciltten cilde temas yoluyla bulaşır. Cinsiyet içermeyen genital temas yoluyla da bulaşabilirler. HPV bir süre sert yüzeylerde yaşayabildiğinden teorik olarak klozet kapağından da bulaşabilir. Ancak bu pek olası değildir. Aslında Amerikan Kanser Derneği, HPV’yi tuvalet oturaklarından kapamayacağınızı özellikle belirtmiştir.
Herpes simpleks virüsü (HSV)
İki tür HSV vardır:
HSV-1 öncelikle öpüşme ve oral-genital temas yoluyla bulaşır.
HSV-2 öncelikle vajinal veya anal seks yoluyla bulaşır.
Her iki HSV türünü de tuvalet oturağından kapamazsınız.
Trikomonas ve kasık biti
Trikomonas ve kasık biti gibi parazitler sert yüzeylerde yaşayabilir. Bu parazitler, çarşaf, havlu gibi cansız yüzeylerde de bulunabilir. Enfeksiyon cansız yüzeylerden alınabilir, ancak parazit canlıyken direk genital bölge teması olması gerekmektedir. Bu da daha zor bir ihtimaldir, ancak parazitler bakteri ve virüslere göre daha uzun yaşayabilir cansız ortamlarda.
Temasla bu hastalıkları almak için genital bölgenin direk bu enfeksiyöz ajanlarla temasta olması gerekir.
Norovirüs
Klozet kapaklarında bulunan yaygın mikroplar bakteri, grip, streptokok, E.coli, hepatit, stafilokok, salmonella, shigella ve norovirüstür.
Kusma ve ishale sebep olabilen Norovirüs, feçeste (gayta) bulunabilir, temasla bulaşabilir.
Araştırma, cinsel yolla bulaşmayan bazı virüslerin, özellikle sifon çekme sırasında tuvalet oturağından ziyade fekal-oral bulaşma yoluyla tuvaletin içinden yayılma olasılığının daha yüksek olduğunu öne sürüyor. Tuvaletin sifonunu çekmek parçacıkların havaya yükselmesine neden olur, bu nedenle sifondan sonra umumi bir bölmede vakit geçirmemek gerekir.
Diğer bakteriyel veya viral enfeksiyonlar tuvalette aşağıdaki yollarla yayılabilir:
- Açık kapaklı tuvalet sifonu.
- Etkisiz el yıkama veya el kurutma.
- Standartların altında veya seyrek yüzey temizliği.
- Tıkanmış kanalizasyonlar.
- Çöp kutularının açık durması.Koruma ve önleme:
Halka açık yerlerde bu virüslerden korunmanın en iyi yöntemi şunları içerir:
- Fiziksel mesafeye dikkat etmek.
- Kalabalıkta vakit geçirmekten kaçınmak.
- Maruziyeti azaltmak için maske takmak.
Okuma önerisi: Temizlik hastalığı ve zehirlenme tehlikesi
Umumi tuvaletlerde enfeksiyonlardan korunma önerileri
Tuvalet gibi halka açık yerlerde olası enfeksiyonların yayılmasını önlemek için kişi şunları uygulayabilir:
- Ellerini en az 20 saniye boyunca su ve sabunla uygun şekilde yıkamak.
- Eller tamamen kuruyuncaya kadar kurulamak.
- Sabun veya akan su eksikliği durumunda mümkün olduğunda el dezenfektanı ve dezenfektan mendil kullanmak.
- Tek bir ziyarette umumi tuvalette geçirilen sürenin sınırlandırılması, ideal olarak 15 dakikadan az olması.
- Sifonu çekmeden önce tuvalet kapağını kapatmak.
- Yıkama düğmesini etkinleştirdikten hemen sonra bölmeyi terk etmek.
- Diğer kullanıcılarla fiziksel mesafeyi korumak ve kalabalık tuvaletlerden kaçınmak.
- Ellerini yıkadıktan sonra ve oradan ayrılmadan önce çıkış kapısı koluna veya tuvaletteki diğer yüzeylere dokunmaktan kaçınmak.
Tuvalette şunlardan kesinlikle kaçınılmalıdır:
– Yemek yemek.
– Sigara içmek.
– İçecek içmek.
– Cep telefonu kullanmak.Umumi tuvaletler genellikle temizlik prosedürlerini uygulamaktadır. Banyodaki birçok yüzey profesyoneller tarafından yeterli düzeyde temizleniyor. Buna aşağıdaki gibi yüksek riskli nesneler dahildir:
-
- Tuvalet kolları.
- Banyo kapısı kolları.
- Işıklar için olan düğmeler.
Sonuç olarak, baktığımızda cinsel yolla bulaşan hastalıkların tuvaletlerden bulaşması oldukça zordur, ancak gastrointestinal sistemde etkili olan bakteriler ve virüsler tuvaletlerden kolaylıkla bulaşabilir.
Dışarıda tuvalete gidemeyenler, dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerimizden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!
-