Depresyon nedir?
Depresyon her beş kişiden birinde görülen çok yaygın ve ciddi bir psikiyatrik hastalıktır. Arkadaş toplantınızda grubunuza şöyle bir göz atın, on kişiyseniz büyük olasılıkla iki kişiniz yaşamının bir döneminde depresyon geçirebilir. Üstelik bu hastalığın ortaya çıkması beyindeki biyokimyasal düzensizlik, genetik ve çevresel faktörlere bağlı olduğu için kişiler arasında eğitim, ekonomik durum, yaş farkı olmaz, her grupta eşit oranda görülür.
Depresyon belirtileri nelerdir, depresyon nasıl tanınır?
Depresyon moral bozukluğundan farklı bir durumdur. Engellendiğimizde, bir hastalık, kayıp, yaşadığımızda doğal bir tepki olarak üzülürüz. Bu duygu, bir süre sonra kendiliğinden azalır ve geçer. Ya da bazen sabah kalktığımızda canımız hiçbir şey yapmak istemez, evde kalıp miskinlik yapmak isteriz. Bunlar depresyon olarak değerlendirilmez.
Depresyon tanısı konulabilmesi için neşesizlik, yorgunluk, derin bir mutsuzluk, daha önce yapmaktan hoşlanılan aktivitelere karşı ilgi kaybı, en sevilen kişilerle bile bir araya gelmek istememe, uyku bozuklukları, iştah değişiklikleri gibi belirtilerin en az 2 hafta süresince var olması gereklidir. Basitleştirmeye çalışılırsa, yaşamaya karşı ilgi ve istek kaybı olarak tanımlanabilir.
Depresyonda olduğunuzu fark etmemiş olabilir misiniz?
Maalesef evet. Depresyon genellikle ufak belirtilerle sinsi bir şekilde başlar ve kişi belirtilerin farkına vardığında, genellikle sosyal yaşamında, işte-okulda belirgin problemler yaşanmaya başlanmış olur. Bazen çevredekiler de durumu anlamayarak bu durumu haksız olarak tembellik, uykuculuk, dikkatsiz olma, özensizlik ya da içe dönüklük zannedebilir. Oysa depresyondakilerin bu saydıklarımızı yapacak enerjisi yoktur!
Depresyonun çeşitleri nelerdir?
Depresyonun pek çok alt çeşidi vardır. Major Depresyon bunların en ağırı ve en sık görülen formudur. Ayrıca mevsimlere göre değişim gösteren “mevsimsel depresyon”, gebelik sonrası doğumla birlikte ortaya çıkan “doğum sonrası depresyonu”, “çocukluk çağı depresyonu”, yaşlılarda görülen ve demans (bunama) ile çok karışan “yaşlılık dönemi depresyonu” gibi farklı tipleri mevcuttur.
Depresyon tedavi edilebilir mi?
Evet! Depresyonun iyi tarafı, en başarılı tedavi edilebilir psikiyatrik hastalıklardan olmasıdır. Kendinizde veya bir yakınınızda bu belirtilerin olduğunu fark ettiğinizde, bir psikiyatriste baş vurun. “Kendi irademle yenmeliyim”, “Psikiyatriste gidersem çevre ne der” denildiğinde maalesef tablo ilerleyebilir.
Doktorunuz öncelikle hastalığın depresyon mu, başka nedenlere bağlı ikincil bir durum mu olduğunun ayırıcı tanısını yapar. Eğer depresyon geçirildiğine karar verirse uygun psikoterapi teknikleri ve/veya medikal tedavi başlar. Tedavi alan hemen hemen bütün hastalar eski sağlığına ve fonksiyonlarına kavuşur. Bunun için sadece biraz sabır ve tedavileri önerildiği biçimde uygulamak yeterli…
Sağlıklı günler dilerim.