Yazı İçeriği
Okulların açılmasıyla beraber Covid salgını sebebiyle aileler normal daha fazla dikkat etmeleri gerekiyor. Eğitimin önemi çocukların okullarına rahatlıkla devam edebilmeleri için ortam koşullarını iyi ayarlamalı çocukların çantalarına gerekli yardımcı malzemeler konulmalıdır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Burak Emre Demir öğrenciler için sağlıklı okul ortamı nasıl hazırlanır ve ailelerin dikkat etmesi gerekenleri Anne Bebek Kulübü için yazdı.
Covid döneminde öğrenciler ve okul
Çocuklarımızın rutin sağlık kontrolleri düzenli olarak yaptırılmalıdır. Özellikle okul döneminde çocuğunuzu mutlaka muayene edilmesinde fayda var. Boy kilo gelişimi değerlendirilmeli ve genel muayenesi yapılmalıdır.
Gerekirse tahliller yapılmalı ve ihtiyacı varsa vitamin demir çinko gibi takviyeler verilmelidir
Yatılı okulda kalacak öğrencilerin ek olarak bulaşıcı hastalıklar açısından kan tahlili boğaz ve gayta tahlilleri yaptırması uygun olacaktır.
Maalesef pandemi koşullarında çocuklarımızın ekran maruziyeti fazla olup düzenli olarak göz muayenesi yaptırılmalıdır.
Pandemi kutusu:
Pandemiyle birlikte okul çantası ve kırtasiye alışkanlıklarında da değişiklikler oldu.
Eskiden okullar açılacağı zaman kitaplar, defterler kaplanır üzerine rengarenk etiketler yapıştırırdık.
Kalemler silgiler cetveller okul çantasının vazgeçilmeziydi.
Şimdi bu çantaya yeni malzemelerde ekleniyor pandemi Kutusu.
Bu pandemi kutusunda olması gerekenler:
- Temiz bir şekilde paketlenmiş maske
- Alkol bazlı el dezenfektanı
- Islak mendil
- Kağıt peçete
- Dezenfektanlara bağlı tahriş için nemlendirici krem bulunmalıdır.
Toplum geneli kurallara uyar ve uygun şekilde aşılanırsa bu kutudan kısa sürede kurtuluruz.
Maske:
Tıbbi bir gerekçesi yoksa çocuğunuza mutlaka uygun boyda maske takmalısınız. Bez maske koruyuculuğu olmadığı ve yapısı gereği bakteri barındırabileceği için kullanmayın. Üç katlı cerrahi maske tercih edin.
Tıbbi bir sebepten dolayı maske takılamıyorsa rapor altına alın ve mutlaka koruyucu siperlik kullanın. Maskenin ağız ve burnu tam olarak kapatmasını sağlayın. Nemlenmesi halinde değiştirmek gerekeceği için okul çantasına yedek maske koyun.
Maskeleri okullarda özel maske atık kutusuna atılmasını sağlayın. Yeme ve içme hızlı bir şekilde yapılmalı ve hemen ardından maske tekrar takılmalıdır. Yemek masasına karşısı boş olacak şekilde çapraz oturtulması ve yoğunluk olmaması için dönüşümlü yemekhane girişi sağlamalıdır.
Maske kurallarına öğretmenler ve öğrenciler kadar okul servis çalışanları, temizlik çalışanları, yemek ve destek hizmet çalışanlarının tam olarak uyması gereklidir.
El Temizliği:
Çocuklar elleri kirlendiğinde ellerini yirmi saniye sabunla yıkanmalıdır. Eğer sabun ve suya kolaylıkla ulaşılabilecek bir imkan yoksa alkol bazlı el dezenfektanları kullanılabilir. Okullarda hijyen noktalarında bunlar sağlanmalıdır.
Sınıfların Havalandırılması:
Konuşma, öksürme ve hapşırmakla ağzımızdan çıkan yüzlerce bazen binlerce parçacığın içinde basil, bakteri ve virüsler bulunur. Bunlar da ortam havasında saatlerce asılı kalabilir.
Yeterli havalandırılmayan ortamlarda bulunan ve hızlıca çoğalan mantarlar, akarlar ve artıkları, küfler, bakteriler ve virüsler sağlığımızı tehdit edip salgın hastalıklara sebep olabilmektedir.
Derslerde dışarının ses ve sıcak/soğuk havasını sınıflara girmemesi için pencerelerin yeterince açılmaması ve düzenli olarak havalandırma yapılmaması toplu olarak bulunulan ortamlarda virüs ve bakterilerin solunum yoluyla kolayca bulaşmasına sebep olacaktır.
İmkân varsa sürekli yoksa da özellikle ders aralarında mutlaka sınıflar havalandırmalı gün içinde de sık sık tekrarlanmalıdır. Okul pencerelerinde düşme başta olmak üzere diğer kazalara karşı gerekli tedbirler alınmalıdır.
Klima kullanılıyorsa mutlaka düzenli bakım ve temizliklerinin yapılması gereklidir.
Bağışıklık:
Çocuklarımızın pandemi döneminde bağışıklığını güçlü tutmak hepimizin ortak isteği. Bunun için öncelikle düzenli doktor kontrolü yapılması ve gerekli testler ile gereklilik varsa takviyeler alınması gerekebilir.
Akşam düzenli şekilde okul saatlerinde göz önünde bulundurularak erken yatıp erken kalkmak çok önemlidir. Düzenli ve yeterli uyku bağışıklık için olmazsa olmaz bir kuraldır.
Bunun dışında gün içinde bol su tüketimi, sağlıklı ve mevsimine uygun sebze meyve tüketimi çok önemlidir.
Düzenli kahvaltı yapılmalı ve öğle akşam yemekleri zamanında aksatılmadan yenmelidir. İmkânlar doğrultusunda haftada iki öğün ızgara yada fırında balık tüketmek faydalı olacaktır.
Bünyesel bir hassasiyet yoksa ideali günde bir, en az haftada dört adet yumurta tüketilmesi önemli bir protein kaynağıdır. Günde bir bardak süt, bir bardak yoğurt ve bolca peynir tüketmek kalsiyum açısından çok önemlidir.
Düzenli spor yapmak hem metabolizmamızı düzenler hem de bağışıklık sistemini güçlendirir. Profesyonel bir şekilde olmasa da düzenli yürüyüş koşu bisiklet turu gibi sporlar mutlaka yapılmalıdır.
Sağlıklı günler dilerim
Yeni anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!