Yazı İçeriği
Çocuklu ailelerin, seyahate çıkarken dikkat etmesi gerekenleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seyhan Yılmaz, Anne Bebek Kulübü için yazdı.
Çocukla yaz tatili
Çocuğumuz olduğunda bütün hayatımız gibi yolculuklarımızın da şekli değişir. Her ne kadar çocuklu yolculukların bazı zorlukları olsa da bu yolculuklar da büyüdüklerinde hatırladığımızda mutluluk duyacağımız anılar arasında yer alacaktır.
Çocuklarımızın önce güvenliği sonra da onların ve bizim konforumuz için hava veya kara yolu kullanırken bilmemiz gereken en önemli bilgileri sizler için sıraladım.
Yenidoğan bebek ne zaman uçakla seyahat edilebilir?
Bebekler, çoğu hava yolu şirketleri tarafından doğumlarından sonraki ilk 48 saat içinde uçuşlara kabul edilmezler. İlk bir hafta için ise bebeklerin uçuşlara katılmaları için genellikle doktor raporu gerekir. Doğumdan sonraki ilk 1 hafta beslenememe, sarılık gibi sağlık problemleri yenidoğan bebeklerde daha fazla görülebilir. Bu sebeple yapılacaksa uçak yolculuğu 1. hafta dolduktan sonra planlanmalıdır.
Uçak yolculuğu sırasında oluşan basınç değişiklikleri küçük bebeklere zarar verir mi?
İniş kalkış sırasında uçakta oluşan basınç değişiklikleri bebekleri ve çocukları kulak ağrısına sebep olarak rahatsız edebilse de onlara zarar vermez. Bu rahatsızlığı gidermenin en iyi yolu bebeğin o sırada emzirilmesi, biberonla besleniyorsa beslenmesi veya emzik emmesi, büyük çocukların ise bir şeyler yedirilip içirilmesidir.
Bebekli uçak yolculuğunu daha kolay hale getirmek için doğru saatleri seçmek önemli midir?
Yolculuğunuz kısa veya uzun olması fark etmeksizin en iyi zamanlama bebeğinizin uyku saatleridir. Bu hem sıkılma, hem de rahatsızlık hissinin oluşmasını engelleyecektir.
Ayrıca bebekler veya çocuklarla uçak yolculuğunuz kadar bekleme süreleri de sizi yorabilir. Gerektiğinden çok daha erken hava alanına gitmeniz, hem çocuğunuzun daha çok sıkılıp huzursuzlanmasına, hem de beslenme, bez değişimi gibi ihtiyaçlarını daha uzun süre dışarda yapmanıza neden olacaktır.
Araba ile seyahatte önce güvenlik sağlanmalı mıdır?
Araç ile seyahatlerde bebek ve çocuklarınız için mutlaka yaşına ve kilosuna uygun bir oto koltuğunun olması gerekir. Bu koltuğun ilk 2 yaş veya 10 kg a kadar geriye doğru bakması çok daha güvenlidir. Çünkü küçük bebeklerin boyunları yeterince kuvvetlenmemiştir ve ani fren anında kafalarını kontrol edemeyip zarar görebilirler.
Okumalısınız: Bebekler için oto koltuğu seçimi nasıl yapılır?
13 yaşından küçük çocuklar ön koltukta oturtulmamalıdır. Ayrıca araba içerisine kapıların açılmasını önleyen çocuk kilidi koymak güvenlik açısından önemlidir.
Okumalısınız: Çocuklar için oto koltuğu kullanımı nasıl olmalı?
Araç içerisindeki aşırı ısı artışı çocuklar için tehlikeli midir?
En kısa molalarda bile çocuklar tek başlarına araç içinde bırakılmamalıdır. İçerideki ısı artışı çocukların vücut ısısında tehlikeli artışa, sıvı kaybına yol açarak ciddi sonuçlara sebep olabilir.
Araba ile yolculukta çocukların en yaygın sorunu olan taşıt tutması neden olur?
Yolculuk sırasında iç kulakta olan sıvı beyine hareket halinde olduğunu, gözler ise hareketsiz olduğu iletisini gönderir. Beyine gelen bu farklı komutlarla birlikte vücutta bazı tepkiler( solukluk, bulantı, kusma, terleme, baş ağrısı) ortaya çıkar. Bebeklerde ve çocuklarda taşıt tutması görülebilir.
Taşıt tutmasını önlemek için neler yapılabilir?
- Kitap okumak, oyuncaklara odaklanmak, bir şeyler izlemek gözleri hareketsiz bırakacağı için bulantıyı kötüleştirebilir. Bunun yerine dışarıyı izletip konuşarak şarkılar söyleyerek dikkati dağıtmak işe yarayabilir.
- Çocuğunuzun solgun olduğunu, bulantısının başladığını fark ettiğinizde, uygunsa aracı durdurmak işe yarayabilir.
- Yolculuk öncesi hem aç olmak hem de fazla yemek yemiş olmak mideyi bulandırabilir. Hafif yiyecekler yolculuktan 1 saat önce yedirilebilir. Yolculuk sırasında da ekmek, kraker gibi gıdalar vererek mide bulantısını azaltabilirsiniz.
- Aracın içi sık sık havalandırılmalı, sigara parfüm gibi kokular bulantıyı kötüleştirebileceği için olmamalı.
- Yolculuğunuzu çocuğunuzun uyku saatine ayarlamanız taşıt tutması ihtimalini çok azaltır.
Çocuklu aileler için yolculuk tavsiyeleri nelerdir? Otomobil ve uçak yolcuğunda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!