Yenidoğan sarılığı nedir? Yenidoğan sarılığı nasıl geçer?

0
866
Yenidoğan sarılığı nedir?
Yenidoğan sarılığı nedir?

Yenidoğan sarılığı ile ilgili merak edilenleri Çocuk Sağlığı ve Uzmanı Uzm. Dr. Kerem YILDIZ Anne Bebek Kulübü için yazdı.

Yenidoğan sarılığı nedir?

Hayatın ilk ayında en sık karşılaşılan sorunlardan biri yenidoğan sarılığıdır. Zamanında ve sağlıklı doğmuş bebeklerin yaklaşık % 60’ında, erken doğan bebeklerin yaklaşık % 80’inde sarılık görülmektedir.

Yenidoğan sarılığı kandaki ‘bilirubin’ adlı maddenin artarak, deri ve yanakların içi, gözün beyaz kısmı gibi bölgelerde birikmesi ile oluşmaktadır. Sarılık şiddetlendikçe sırasıyla yüz, gövde, kol ve bacaklar ile en son olarak el içi ve ayak tabanında renk değişimi oluşturmaktadır. İyileşme ise ayaktan kafaya doğru görülmekte, son olarak gözdeki beyaz kısım düzelmektedir. Sarılığı olan bebekler uykuya daha çok meyilli olmakta ve emme azalabilmektedir.

Bebeğim sarılık açısından riskli mi?

  • 37 haftadan erken doğması
  • Doğum esnasında kafa derisi altında kanama meydana gelmiş olması
  • İlk 24 saatte sarılık tespit edilmesi
  • Emme sorunu olup iyi beslenememesi
  • Annede şeker veya tiroid hastalığı olması
  • Anne ve bebek arasında Rh (Anne Rh negatif; Bebek Rh pozitif) veya ABO (Anne 0; Bebek A,B veya AB) uygunsuzluğu
  • Dışkının beyaz ve idrarın koyu renkte olması
  • Kardeşinde ışık tedavisi gerektirecek kadar sarılık görülmesi
  • Bebeğin kanında enfeksiyon bulunması
  • Bebekte karaciğer hastalığının bulunması
  • Bebeğin safra kanallarında tıkanıklık olması
  • Enzim eksiklikleri
  • Anormal kan hücresi hastalıkları
  • Genetik hastalıklar
  • Zor doğum, çoğul gebelik ve anne yaşının yüksek olması sarılık riskini artıran faktörlerdir.

Yenidoğan sarılığı tedavi edilmezse risk yaratır mı?

Sarılığın seviyesi yükseldiğinde veya tedavisinde geç kalındığında bilirubin beyinde birikir ve hasar oluşmasına neden olur. Bebekte yavaş hareketler, güçsüz ağlamalar, zayıf ve isteksiz emmeler, kusma ve ateş gibi belirtiler gözlenir. Bu şekilde hastalanan bebeklerde ölüm de hastalığın getirdiği bir sonuçtur.

Yenidoğanda Sarılık Nasıl Geçer?

Tedavi ihtiyacı bebeğin ağırlığı, kaç günlük olduğu ve kandaki bilirübin düzeyine göre belirlenmektedir. Yenidoğan sarılığı genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden düzelmektedir. Sarılık seviyesi düşük ise uygun ve yeterli beslenme, gün ışığı faydalı olabilir. Eğer sarılık seviyesi yüksek ise bebek “fototerapi” denilen özel dalga boyundaki lambalar altında ışık tedavisine tabi tutulmaktadır. Bu ışık sarılığa neden olan bilirubinin idrarda çözünerek vücuttan atılmasını sağlamaktadır. Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermemektedir. Bebeğin gözleri ışıktan zarar görmemesi için kapatılmaktadır. Bazen yan etki olarak ciltte kırmızı döküntüler, bronzlaşma ya da ishal gözlenebilmektedir. Kan grubu uyuşmazlığı nedeniyle sarılık düzeyi çok yükselmiş bebeklerde ise ilaç ya da kan değişimi uygulaması gerekebilmektedir.

Yenidoğan sarılığı nedir?
Yenidoğan sarılığı nedir?

Özet olarak sarılık durumunda doğru teşhisi koyabilmek ve doğru tedaviyi uygulayabilmek için muayene ve takibin mutlaka bir çocuk doktoru tarafından yapılması faydalı olacaktır.

Yenidoğan sarılığı nedir? Yenidoğan sarılığı nasıl geçer? Dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

Önceki İçerikÇocuklarda bağışıklık nasıl güçlendirilir?
Sonraki İçerikÇocuklu aileler seyahate çıkarken nelere dikkat etmeliler?
Uzm. Dr. Kerem Yıldız
Uzm. Dr. Kerem YILDIZ 1985 yılında Samsun’da doğdu. İlkokul eğitimini Mustafa Kemal İlköğretim okulunda, ortaokul ve lise eğitimini Samsun Anadolu Lisesinde tamamladı. 2003 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesinde başladığı tıp fakültesi eğitimini 2009 yılında başarı ile tamamlayarak mezun oldu. 2009-2013 yılları arasında Sinop Durağan Devlet hastanesi ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi acil servis hekimi olarak görev yaptı. 2013 yılında İzmir Tepecek Eğitim Araştırma Hastanesinde başladığı çocuk sağlığı hastalıkları uzmanlık eğitimini 2017 yılında başarı ile tamamladı. 2 yıllık zorunlu hizmet süresi boyunca Kars Harakani Devlet Hastanesinde binlerce çocuğun sağlığına kavuşmasına yardımcı oldu. 2019 yılından itibaren Antalya’da bulunan Memorial grubuna ait Özel Medstar Antalya Hastanesi'ndeki görevine devam etmektedir. Poliklinik hizmetinin yanında doğumda bebeklere ilk müdahale, yenidoğan ve çocukların servis ve yoğun bakımdaki izlemlerini gerçekleştirmektedir. Yurtiçi ve yurtdışı çeşitli yerlerde yayınlanmış bilimsel çalışmaları ve yazıları mevcut olup Antalya Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği üyesidir.

Bir Cevap Yazın