Çocukların güvenliği için oto koltuğu kullanmanın önemi

0
3014
Çocuklar için oto koltuğu neden gereklidir?
Çocuklar için oto koltuğu neden gereklidir?

Çocukların güvenliği için oto koltuğu kullanmak neden önemli? Hangi yaşa hangi çocuk koltuğu alınmalı? Daha güvenli bir seyahat için dikkat etmeniz gerekenler nelerdir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdurrahman Yıldırım yazdı!..

Hangi yaşa hangi çocuk koltuğu alınmalıdır?

Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılması güvenlik için çok önemlidir. Araç içindeki çocuğun kaza durumunda oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Çocuk koltuğu kullanılması halinde özellikle yaralanmanın şiddetini azaltmak mümkün olduğu gibi bazı hallerde tümüyle önüne geçmek de mümkündür.

  • 0-12 aylık (0-9 kg) bebekler için, ana kucağı modeli kullanılması uygun olur. Arka koltuğa, bebeğin yüzü arka cama bakacak şekilde yerleştirilmesi gerekir.
  • 4 yaşına kadar olan çocuklar için (10-18 kg), hareketli çocuk güvenlik koltukları kullanılabilir. Bunlar arka koltuğa, öne bakacak şekilde monte edilebilir. Çocuk mümkün olduğu kadar uzun süre, 0-12 aylık dönemde olduğu gibi, oto koltuğunda yüzü arkaya bakacak şekilde seyahat etmeli.
  • 4-12 yaş arasındaki (15-36 kg arası) çocuklar, boy ve kilo olarak hareketli koltukları kullanamayacaktır ve henüz emniyet kemeri de kullanmaya hazır olmadığından, yükseltici çocuk güvenlikli oto koltukları kullanılmalı.
  • Emniyet kemeri ise, 12 yaşından sonra takılmalı.

Oto koltuğu bebek
Oto koltuğu bebek

Çocukların oto koltuğunda seyahat etmesi gerekir

Türkiye’de yaralanan ya da hayatını kaybedenlerin % 30’u 0-14 yaş arası çocuklardan oluşuyor. Dolayısıyla çocukların 12 yaşına kadar mutlaka çocuk oto koltuğunda seyahat etmeleri gerekir.

Kaza ya da ani bir fren ile oluşan bir savrulmayı çocukların omurgası kaldıramayabilir. Omurgada kalıcı hasar olabiliyor, hatta boyun kırılabilir.  İki yaşından küçük çocukların omurgası tam olarak gelişmediğinden çok daha çabuk zarar görme tehlikesi bulunur. 

Araba koltuğu ters bağlandığında yani çocuğun yüzü arka cama bakacak şekilde oturtulursa, çocuğun başı kaza sırasında çok daha destekli olacak ve savrulmayacaktır.

Arabada düz oturan çocukların, ters oturan çocuklara oranla bir kaza anında yaralanma ihtimali 5 kat daha fazladır. Bu oranlar ABD’de yapılan istatistiklere göre saptanmıştır. 

Baştan itibaren çocuğunuzu yüzü arkaya bakacak şekilde oturtmaya alıştırmadıysanız işiniz daha zor olacaktır. Ama inanın çocuklar her şeye erişkinlerden çok daha çabuk adapte oluyor. Eğer araba koltuğuna ters oturmayı bir kural olarak koyar ve taviz vermeden ısrar ederseniz, bir iki tatsız seyahatin sonucunda çocuğunuz alışacaktır.

Daha güvenli bir seyahat için

  • Daha çok bebeğiniz uyurken yolculuk yapın,
  • Özel minderli baş yastığı bebeğinize daha rahat bir yolculuk sağlar.
  • Çarpma anında araba içinde ‘uçacak’ bir şey olmadığından emin olun.
  • Araba koltuğunun, bebeğin emniyet kemerinden bağımsız olarak bir omuz askısı olmalıdır. Bu askıların acil bir durumda tek elle açılabilir olduğunu denetleyin.

 

Önceki İçerikÇocuklarda bağışıklık sistemi nasıl güçlendirilir?
Sonraki İçerikYeni anne kendine nasıl zaman ayırabilir?
Uz. Dr. Abdurrahman Yıldırım
2010-2018 yılları arasında Memorial Şişli Hastanesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan, 2019 yılından itibaren hastalarına Nişantaşı'ndaki özel muayenehanesinde hizmet vermeye başlayan Dr. Abdurrahman Yıldırım, tıp eğitimini İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde aldı.  Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları alanındaki uzmanlık eğitimini İstanbul Tıp Fakültesi'nde aldı. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak görev aldıktan sonra Medical Park Hastanesi'nde geçti. 2005-2010 yılları arasında Avrupa Şafak Hastanesi'nde çalıştıktan sonra Memorial Şişli Hastanesi'nde çalışmaya başladı. Ardından kendi muayenehanesini açtı. Yurtiçi ve yurtdışı çeşitli dergilerde yayınlanmış bilimsel çalışmaları mevcut olan Dr. Abdurrahman Yıldırım'ın mesleki üyelikleri arasında İstanbul Tabip Odası, Türk Pediatri Kurumu ve Milli Pediatri Derneği yer alıyor.

Bir Cevap Yazın