Çocuklarda vitamin kullanımı nasıl olmalı?

0
2184
Çocuklarda boy uzatan vitamin ilaçları
Çocuklarda boy uzatan vitamin ilaçları

Çocuklarda vitamin ne zaman ve nasıl kullanılır? Vitaminlerin zararı var mı? Vitaminlerin çocuk beslenmesindeki yeri nedir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erhan Yüce, çocuklarda vitamin kullanımı konusunda merak edilenleri yazdı!..

Vitamin nedir, ne işe yarar?

Vitaminler, vücudumuzda çok sayıda metabolik olayın gerçekleşmesinde önemli görevleri olan maddelerdir. Vücuttaki yaşamsal faaliyetlerin birçoğu vitaminler tarafından gerçekleştirilir. Enzim adlı proteinlerin yapısına girerek biyolojik olayların düzenlenmesini sağlamaları en önemli görevleridir. Metabolizma, büyüme, gelişme, görme, üreme, cilt bütünlüğü, bağışıklık sistemi, enerji üretilmesi gibi önemli tüm faaliyetler vitaminler sayesinde gerçekleşir.

Çocuklar ne zaman vitamin kullanabilir? 

Vitaminler özellikle büyüme ve gelişme dönemindeki çocuklarda önemli bir role sahiptir. Çocuklarda büyümenin hızlı olduğu 0-2 yaş, 5 yaş ve adolesan dönemde vitamin ile mineral ihtiyacı artar.

Vitaminlerin ideal olanı besinlerle doğal yolla alınmasıdır . Besinlerle alınan vitaminler , işlenmiş sentetik ilaç şeklindeki vitaminlere göre vücut fonksiyonları için daha işlevsel ve faydalıdır.

Normal büyüyüp gelişen ve sağlıklı, beslenen çocuklarda (kış sezonunda D vitamini hariç ) vitamin takviyesine gerek yoktur.

Vitaminlerin zararı var mı? 

Vitaminler “suda eriyen vitaminler” ile “yağda eriyen vitaminler” olmak üzere iki gruba ayrılır. B ve C vitaminleri suda eriyen; A, D, E ve K vitaminleri de yağda eriyen vitaminler grubunda yer alır. Suda eriyen B ile C vitaminleri fazla alındıklarında idrar yolu ile vücuttan atıldıkları için genellikle sorun oluşturmaz. Ancak yağda eriyen vitaminler vücutta depolandıkları için toksik etki oluşturarak yarar yerine zarar verebilir.

Maalesef pek çok ebeveyn, çocuğun yeterli beslenip beslenmemesine ve gelişim durumuna bakmaksızın vitamin takviyesi yapmaktadır .Ancak yüksek dozda vitamin kalp, böbrek, kan damarı gibi yumuşak dokularda kireçlenme, böbrek taşı oluşumu, karaciğer ve dalak büyümesi, kafa içi basıncının artması gibi pek çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden çocuklara hekime danışmadan asla vitamin takviyesi yapılmamalıdır.

Bir Cevap Yazın