Çocuklarda özgüven için mutluluğun önemi nedir?

0
655
Mutlu çocuklar daha özgüvenli mi olur?
Mutlu çocuklar daha özgüvenli mi olur?

Her aile çocuğunun daha özgüvenli olmasını kendisini daha rahat ifade edebilmesini ister. Bazen okulda ya da parkta akran zorbalığına maruz kalır ve kendi ifade edemez haksız duruma düşer. Aile kendi çocuğunu tanısa bile her an yanında olamayacağını ve kendini savunabilmeyi, sorular karşısında çekinmeden cevap verebilmesini ister. Özgüvenin temelinde çocuğunuzun mutlu mu yoksa mutsuz mu olduğu yatıyor desek şaşırır mıydınız? Uzman Aile Danışmanı Kimya Çifçi Dumlu, daha özgüvenli çocuklar için mutlu olmalarının önemini Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Mutlu Çocuklar Daha Özgüvenli Oluyor 

“Eğer bir gün yolunuzu kaybederseniz bir çocuğun gözlerinin içine bakın; çünkü  bir çocuğun bir yetişkine öğretebileceği her zaman üç şey vardır: Nedensiz yere  mutlu olmak, her zaman meşgul olabilecek bir şey bulmak ve elde etmek istediği  şey için var gücüyle dayatmaktır.” -Paulo Coelho 

Çocuk dünyaya geldiği andan itibaren toplumun en küçük birimi olan aile içinde  yaşamaya başlar. Böylece çocuğun ilk sosyal etkileşimi anne-babası ile başlar ve daha sonra aile çevresindeki diğer yakın kişilerle devam eder.

Çocuk fiziksel, duygusal, zihinsel ve dil yönünden geliştikçe çevresi de genişler. Aile içinde başlayan bu sosyal etkileşim, arkadaş ilişkileri ve okuldaki yaşantılarla devam eder. Yetişkinlik döneminde ise iş yaşantısı ile daha farklı bir boyut kazanır. 

Çocuklar duygusal gelişiminde anne yakınlığı, zeka gelişiminde ise baba  yakınlığının önemi çok büyüktür. Sevgi ve güven, çocuğun gelişmesinde oksijenden, gıdadan daha önemlidir. Mutlu, sevgi dolu ve kabul edildiğini hissettiği aile ortamında büyüyen çocuklar gelişim dönemlerini de sağlıklı bir şekilde ilerleyecektir. 

Çocukların küçük yaşlarda ihtiyacı olan yalnızca sizsiniz. Birçok şeyin bilincinde ama sadece mutlu bir çocuk yetiştirmek için önerilere ihtiyacınız varsa yazım sizler için.

 

Daha Özgüvenli çocuklar için dikkat edilmesi gerekenler
Daha Özgüvenli çocuklar için dikkat edilmesi gerekenler

İşte mutlu çocuk yetiştirmek için size kılavuz niteliğinde öneriler..

  • Bebeklik döneminden itibaren anne-babalarından çok ilgi gören ve kabul edildiğini hisseden çocuklar daha olumlu bir benlik saygısına sahip olurlar. Bu yüzden anne-baba ve okul hayatından sonra da öğretmenler, çocuğun olumlu bir davranışta bulunduğu ve bir işi başardığı zaman ona gülümseyerek, başını okşayarak ve beğenisini ifade ederek çocuğun benlik gelişimini desteklemelidir.  
  • Mutluluk paylaştıkça artar. Mutlu bir çocuk istiyorsanız öncelikle anne-baba olarak sizlerin mutlu olması gerekir. Çocuklar ailelerinin aynasıdır. Stresli ve kaygılı durumları yönetebilmek, iş hayatında yaşanan olumsuzlukları eve  gelince dışarıda bırakabilmek gibi stres yönetebilme becerisini geliştirmelidir. Çocuklar kaygılı olduğunuzu, onlarla gönüllü ve isteyerek oyun oynayıp oynamadığınızı anlarlar. 
  • Çocuğunuz büyüdüğünde annem ve babam benim çok iyi okullara gidebilmem için çok fazla çalıştılar öyle ki ben uyuduktan sonra eve gelirlerdi ne kadar güzel günlerdi diye hatırlamazlar. Hatırlayacakları kısım sizin ne kadar yoğun ve stresli olduğunuz olacaktır. Asıl hatırlamalarını istediğimiz güzel vakit ve anılar  biriktirdiğiniz zamanlar olacaktır. Elbette ki bir yetişkinin sorumluluğu sürekli oyun oynamaya imkan vermeyecektir. Burada önemli olan geçirilen zamanın niteliği ve kalitesidir. Kendinizi o anda hissetmeniz ve keyif alarak vakit geçirmenizdir.
  • Çocuğunuzla bol bol sohbet edin ve onları can kulağıyla dinleyin. Gün içinde neler yaptığınızı, sizi nelerin heyecanlandırdığını, nelerin sinirlendirdiğini, kimlerle neler yaptığınızı anlatın. Çocuğunuza anlattığınızda artık ona birey olarak değer verdiğinizi ve önemsediğinizi göstermiş olursunuz. Onunla konuşun, anlatın bir süre sonra göreceksiniz ki o da size içtenlikle her şeyini anlatacaktır. Ancak çocuğunuz size bir şey anlatacaksa lütfen işinizi gücünüzü bırakın ve çocuğunuzun göz hizasına gelerek onu dinleyin. Sonuna kadar dinleyin. Yargılamadan, eleştirmeden içtenlikle dinleyin. 
  • Çocuğunuzu olduğu gibi kabullenin. Kendi beklentilerinizi ona dayatmamaya özen gösterin Sizin isteklerinizi yapınca ödül yapmayınca ceza vermeyin. Gerekli gereksiz ödüllendirmeyin. Çocuğunuzun da birey olduğunun bilincinde olarak davranın. 
Mutlu çocuklar daha özgüvenli mi olurlar?
Mutlu çocuklar daha özgüvenli mi olurlar?
  • Çocuğunuzun yaşına uygun sorumluluk almasına izin verin. Ev için de belirli görevler ve sorumlulukları vererek özgüven duygusunu pekiştirmelisinizdir. 
  • Sürekli destek vermek yerine çocuğunuza fırsat tanıyın. Neler yapabildiğini hem kendi görsün hem de siz görün. Örneğin kendi giyinebilir, ellerini yıkayabilir, yemeğini yiyebilir, ödevlerini yapabilir. Bu örnekler yaş ve gelişim  düzeyine göre değişkenlik gösterdiğini unutmayarak çocuğunuza fırsat verin. 
  • Sürekli hediyeler almayın. Çocuğun doyumsuz olmasını istemiyorsanız eğer. Her zaman oyuncak alınamayacağını ve belki de para biriktirmesini destekleyerek ayın belli döneminde oyuncak alabileceğini benimsetin. Sabır ve beklemeyi öğrenerek oyuncağının da kıymetini bilerek oynamayı öğrenecektir. 
  • Başka çocuklarla kıyaslamayın. Her çocuk özel ve biriciktir. Çocuğunuzun kendi gelişimi ile ilgilenin.  
  • Çocuğunuza sevdiğinizi söylemekten çekinmeyin ve bunu davranışlarınızla gösterin. Sevildiğini hisseden çocuk şımarmaz.  
  • Kendine güvenen, kendini değerli hisseden ve öz farkındalığı olan çocuk, hayat ne getirirse getirsin, mutlaka bir çıkış yolu bulur. Özgüvenli çocuklar, hata yapmanın da doğal bir süreç olduğunu bildikleri için bunlardan ders alırlar.  Böylece geriye değil her zaman ileriye bakarlar. 

Mutlu çocuk yetiştirmek için bir ebeveyn olarak davranışlarımızı gözden  geçirmekte yarar var. Kendine yetmeyi bilen, öz farkındalığı olan bir çocuk  yetiştirmek sanıldığı kadar zor değil.

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikMutlu aile için baba ne demek
Sonraki İçerikÇocuğumun bağışıklığı yeterli mi?
Uzm. Kimya Çifçi Dumlu
Uzm. Aile Danışmanı Kimya Çifçi Dumlu; Online olarak danışanlarıma Aile Danışmanı olarak hizmet vermekteyim. Lisans eğitimimden sonra mesleki ve kişisel gelişimime katkı sağlayacak bir çok eğitim aldım ve projelerde bulundum. Aile Danışmanı olarak eğitimlerim doğrultusunda danışanlarımın ihtiyaçlarına yönelik farklı terapi yöntemleri kullanarak yetişkin, ergen,çocuk ve aile terapileri yapmaktayım. Evlilik ve sağlıklı aile konusuna dair merak edilen birçok sorunun yanıtını hem teorik hem de pratik yapılabilecek nitelikte için de etkinliklerle Evliliğe ve Aileye dair bir çok soruya farkındalık kazanılmasını sağlayacak klavuz niteliğindeki “Evlilik” (2019) kitabının yazarıyım. Aynı zaman da yerel, ulusal ve uluslararası yayınlarda aile ve çocuk konuları merkezinde mutlu aile; mutlu çocuk; mutlu toplum bilincinde yazılar yazmaktayım. Eğitimime Nişantaşı Üniversitesi Psikoloji Tezli Yüksek Lisans ve İstanbul Üniversitesi “Çocuk Gelişimi” bölümünde 2. Lisans eğitimime devam etmekteyim. Atatürk Üniversitesi bünyesinde “Çocuk Cinayetleri ve Olayları Üzerine Basında Yer Alan Haberlerin Analizi” sosyo-kültürel bir araştırma projesi yürüttüm. www.doktortakvimi.com üzerinden aktif olarak Türkiye ve Avrupa’da yaşayan Türk ailelerine yönelik aile ve çocuk konularında aile eğitimleri, seminerler ve danışmanlık hizmeti vermekteyim. Aldığım Eğitimler • Atatürk Üniversitesi ;Sosyoloji Bölümü • İstanbul Üniversitesi ;Çocuk Gelişimi Bölümü • Nişantaşı Üniversitesi Psikoloji Tezli Yüksek Lisans • Atasem Atatürk Üniversitesi “Aile Danışmanı Sertifikası” • Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı “Evlilik Öncesi Eğitim” • Atatürk Üniversitesi “Pedagojik Formasyon” • Erzurum Hizmet İçi Eğitim Merkezi “Rehber Öğretmen Sertifikası • Haliç Üniversitesi “NLP Uzmanlığı” • Haliç Üniversitesi “Yaşam Koçu” • Gebze Teknik Üniversitesi; Bilişsel Davranışçı Terapi • Internatıonal Therhappy Center Oyun Terapisi

Bir Cevap Yazın