Çocuklarda kanda enfeksiyon neden olur?

1
2908
Kanda enfeksiyon neden olur?

Bebeklik ve çocukluk döneminde oluşabilen kanda enfeksiyon özellikle sık hastalanan çocuklarda takip edilmesi gereken bir durumdur. Kanda enfeksiyon neden olur? Kanda enfeksiyon tanısı nasıl konulur? Kanda enfeksiyon belirtileri nelerdir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzman Doktor Kerem Yıldız kanda enfeksiyon ile ilgili merak edilenleri Anne Bebek Kulübü okuyucuları için yazdı.

Kanda enfeksiyon nedir?

Vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkan enfeksiyonun çoğalarak kana yayılması sonucu ortaya çıkan, tıpta septisemi olarak da bilinen durumdur. Kanda iltihap durumunda toksinler, bakteriler, mantarlar veya virüsler kan yolu ile vücudun her noktasına taşınabileceğinden dolayı hayati tehlikeye neden olabilir ve hızla tedavi edilmesi gereklidir. Bebekler ve çocuklarda enfeksiyon belirtileri ortaya çıkması durumunda en kısa sürede doktora başvurulmalı ve tedaviye en kısa sürede başlanmalıdır. 

Kanda enfeksiyon nedenleri nelerdir?

Boğaz enfeksiyonları, akciğer enfeksiyonları, sindirim sistemi ile ilgili enfeksiyonlar, böbrek enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, cilt yaraları, ameliyat ya da benzeri girişimler kanda enfeksiyon görülmesinin en sık sebepleridir.

Kanda enfeksiyon belirtileri nelerdir?

  • Yüksek ateş
  • Huzursuzluk
  • Beslenememe
  • Tiz sesle ağlama
  • Titreme
  • Hızlı ve zor nefes alıp verme
  • Kalp atışının hızlanması
  • Kan akımının yetersiz olmasına bağlı ciltte alacalı görünüm
  • Ciltte ortaya çıkan kırmızı noktalar
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İdrar çıkışının azalması
  • Bilinç bulanıklığı
  • Zihinsel fonksiyonların azalması
  • Konuşma sorunları
  • Şok tablosu 
Birkac satir govde metni ekle 4
Kanda enfeksiyon nasıl anlaşılır?

Kanda enfeksiyon teşhisi nasıl konulur?

Hasta öyküsünün alınması ve fizik muayenenin yapılması yanında tanısal testler ile enfeksiyonun doğrulanması önemlidir. CRP (C – Reaktif Protein) enfeksiyon durumunda en hassas testtir. C reaktif protein karaciğerde üretilen bir protein olup tümör, travma, enfeksiyon durumlarında artış gösterir. CRP değerinin sınırın üzerinde çıktığı zaman kanda enfeksiyon durumundan söz edilebilir.

Kanda enfeksiyon tedavisi nasıl yapılır?

Kanda iltihap tedavi edilmediği takdirde sepsis, septik şok, organ yetmezliği, akut respiratuvar distres sendromu gibi çok ciddi durumlara sebep olabilmektedir. Bu nedenle en kısa sürede teşhis edilerek tedaviye başlanması ve tedavi aşamasında hastanın doktor gözetiminde olması oldukça önemlidir.

Kanda enfeksiyon belirtilerine genellikle bakteriler sebep olduğundan etken bulunana kadar aynı anda birden çok bakteriye etkili olan geniş spektrumlu antibiyotikler ile tedaviye başlanır. Daha kısa sürede etkili olabilmesi için ilaçlar damardan tedavi şeklinde uygulanmaktadır.

Tedavi süresi enfeksiyonun yerine ve şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Gerekirse antiviral ilaçlar ve antitoksin ilaçlar tedaviye eklenebilir. Ayrıca hastanın ihtiyacına göre oksijen tedavisi, hacim arttırıcılar, rekombinant insan protein C takviyesi, kortikosteroid tedavileri de uygulanabilir.

Tüm bu bilgiler ışığında herkese sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

Anneler burada buluşuyor! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

Önceki İçerikKozalak şurubu nedir, faydaları nelerdir?
Sonraki İçerikBol vitaminli kış çorbası tarifi
Uzm. Dr. Kerem Yıldız
Uzm. Dr. Kerem YILDIZ 1985 yılında Samsun’da doğdu. İlkokul eğitimini Mustafa Kemal İlköğretim okulunda, ortaokul ve lise eğitimini Samsun Anadolu Lisesinde tamamladı. 2003 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesinde başladığı tıp fakültesi eğitimini 2009 yılında başarı ile tamamlayarak mezun oldu. 2009-2013 yılları arasında Sinop Durağan Devlet hastanesi ve Sinop Atatürk Devlet Hastanesi acil servis hekimi olarak görev yaptı. 2013 yılında İzmir Tepecek Eğitim Araştırma Hastanesinde başladığı çocuk sağlığı hastalıkları uzmanlık eğitimini 2017 yılında başarı ile tamamladı. 2 yıllık zorunlu hizmet süresi boyunca Kars Harakani Devlet Hastanesinde binlerce çocuğun sağlığına kavuşmasına yardımcı oldu. 2019 yılından itibaren Antalya’da bulunan Memorial grubuna ait Özel Medstar Antalya Hastanesi'ndeki görevine devam etmektedir. Poliklinik hizmetinin yanında doğumda bebeklere ilk müdahale, yenidoğan ve çocukların servis ve yoğun bakımdaki izlemlerini gerçekleştirmektedir. Yurtiçi ve yurtdışı çeşitli yerlerde yayınlanmış bilimsel çalışmaları ve yazıları mevcut olup Antalya Tabip Odası ve Türk Tabipler Birliği üyesidir.

1 Yorum

  1. Hocam benim 5 yaşında bir kızım var sürekli enfeksiyon çıkıyor tahlil sonuçlarında Gaziantep de goturmedigimiz hastane kalmadı ama bişey bulamıyorlar kanında enfeksiyon var diyorlar başka bir şey yok ne yapmamız gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

Bir Cevap Yazın