Çocuklarda bağışıklık nasıl güçlendirilir?

0
1726
Çocuklarda bağışıklık sistemini nasıl güçlendiririz?
Çocuklarda bağışıklık sistemini nasıl güçlendiririz?

Çocuklarda bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebiliriz? Çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir, çocuklarda bağışıklık nasıl güçlendirilir? Bağışıklık güçlendirme ile ilgili merak edilenleri Çocuk Sağlığı Uzmanı Uzman Doktor Latife Ceylan Anne Bebek Kulübü için yazdı.

Çocuklarda bağışıklık sistemini nasıl güçlendirebiliriz?

Okulların kapalı olması ve sosyal mesafe nedeniyle uzun süre evde, kapalı ortamlarda kalan çocuklarımızı enfeksiyonlara karşı daha hassas bir dönem bekliyor.

Nitekim Birleşik Krallık sağlık merkezlerinde Haziran 2021 de çocuklarda gördüğümüz ateşli enfeksiyonlarda Haziran 2020’ye oranla 3 kata varan bir artış görüldü. Bu günlerde herkesin aklındaki soru, bundan sonra kendimizi özellikle de çocuklarımızı enfeksiyonlardan nasıl koruyacağız?

Vücudun enfeksiyonlarla savaşması bağışıklık sistemi aracılığı ile olmaktadır. Sağlıklı bir bağışıklık sisteminin temelleri anne karnında atılmaktadır. Sağlıklı gebelik dönemi, annenin doğru beslenmesi, bebeğin doğum şekli ve 2 yaşa kadar anne sütü alması, bağışıklık sistemi için oldukça önemlidir.

Doğum sonrası ilk 4-5 gün kolostrum (ağız sütü) dediğimiz anne sütü, yüksek oranda protein, bağışıklık faktörleri yani immünglobülinleri içerir. Emzirmenin devam etmesiyle anne sütünden bebeğe geçen prebiyotik lifler, çeşitli protein ve vitaminler güçlü bir bağışıklık sistemi oluşmasında önemlidir.

Güçlü bağışıklık sisteminin olmazsa olmazı aşılar ihmal edilmemeli. Bakanlık kapsamı dışındaki özel aşıların yapılmasına da özen gösterilmelidir. Ayrıca düzenli olarak yapılan rutin kontroller ile kan demir, D vitamini, çinko düzeyleri değerlendirilmeli. Eksiklik varsa takviye yapılmalıdır.

Özellikle COVİD 19 enfeksiyonunun hayatımıza girmesi ile D vitamininin bağışıklık sistemi üzerine etkileri yapılan çalışmalarla ortaya koyulmuştur.

Tamamlayıcı beslenmeye geçilmesiyle birlikte bebeğimiz için koruyucu ve katkı maddesi içermeyen mümkün olduğunca organik ürünler tercih etmeli, beslenmede çeşitlilik sağlanmalıdır. İlerleyen yaşlarda da sağlıksız beslenip, abur cubur tüketen çocuklarda bağışıklık sistemi olumsuz etkilenmektedir.

Güçlü bir bağışıklık sistemi oluşmasında uyku da en az beslenme kadar önemlidir. Kaliteli ve kesintisiz gece uykusu uyuyan çocuklarda bağışıklık sisteminin daha güçlü olduğu gösterilmiştir.

Ayrıca saat 23.00–04.00 saatleri arasında pik düzeye ulaşan büyüme hormonu ve melatonin hormonu bağışıklık sisteminde oldukça aktif rol oynamaktadır. O nedenle geç yatan çocuklarda bağışıklık sistemi zayıflığı görülmektedir.

Melatonin hormonunun aktif salınımı için odanın tam karanlık olması da gerekmektedir.

Bağışıklık sistemine etkili diğer bir faktör de strestir. Stresli ve mutsuz bir aile ortamında büyüyen çocuklar hastalıklara karşı daha savunmasızdır. Bunun yanında düzenli aktivite ve spor yapan çocuklar da daha sağlıklı, mutlu ve bağışıklık sistemi daha güçlü bir birey olarak yetişmektedirler.

Çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıflaması
Çocuklarda bağışıklık sisteminin zayıflaması

Hangi çocukta bağışıklık sistemi yetersizliğinden söz edilebilir?

Burada sıralanan 10 kriterden 2 tanesinin mevcut olması bağışıklık sisteminin yakından incelenmesi gerektiğini gösterir.

  • Bir yılda 4 veya daha fazla kulak enfeksiyonu,
  • İki veya daha fazla ciddi sinüs enfeksiyonu,
  • İki veya daha fazla zatürre,
  • İki ay veya daha uzun süren etkisiz antibiyotik kullanımı,
  • Büyüme ve gelişme geriliği,
  • Yineleyen derin doku ve organ apseleri,
  • Ağızda veya ciltte uzun süre devam eden mantar enfeksiyonu,
  • Enfeksiyonu iyileştirmek için damar içi antibiyotik kullanımı gereksinimi,
  • Ailede bağışıklık sistemi yetersizliği öyküsü olması.

Sağlıklı olup hastalıkları kolaylıkla atlatması ve bağışıklık sisteminin daha da güçlenmesi için çocuklara verebileceğimiz takviyeler nelerdir?

Öncelikle  vurgulamak gereken nokta; kontrolsüz ve bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanımı oldukça tehlikelidir.

  • Yeterli süre ve kalitede uyku, dengeli ve doğal beslenme, düzenli egzersiz  güçlü bir bağışıklık sistemi için olmazsa olmazımız.
  • Rutin kontrollerde tespit edilen demir, çinko, D vitamini eksikliklerinin yerine koyulması
  • Prebiyotik ve Probiyotikten zengin beslenme, gereğinde dışardan takviye olarak almak
  • Propolis, antioksidan, antienflamatuar, antiviral, antibakteriyel özellikleri nedeniyle faydalı olsa da alerji riski nedeniyle dikkatli olmalı ve uzun süre, kesintisiz kullanılmamalıdır.
  • Karamürver, antioksidan, antiviral özelliktedir. Grip süresini kısaltır, balgam sökücü,  ağrı azaltıcı etkisi vardır. İdrar söktürücü etkisi vardır, idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltır. Yüksek lif içerir, kabızlığı engeller. Cildin kollajen üretimini artırır. B,C ve B6 vitaminlerinden zengindir.

Ancak toksisite riski nedeniyle uzun süre kesintisiz kullanımı önerilmemektedir, otoimmün bazı hastalıkları tetikleyebileceğine dair çalışmalar halen sürdürülmektedir.

  • Ekinezya ve Afrika Sardunyası, antiinflamatuar ve antiviral etkilidir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarında şikayetleri azaltır. Kesintisiz uzun süre kullanımı önerilmez.

Bağışıklık güçlendirci besinler nelerdir? Dilerseniz forum sayfamızda tecrübeli annelerden destek alabilirsiniz! Siz de aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi veya öğrenmek istediklerinizi bize Forum Anne Bebek Kulübü üzerinden yazabilirsiniz. Kadınlar olarak birlikte güçlüyüz!

 

Önceki İçerikÇocuklarda Üfürüm Nedir?
Sonraki İçerikYenidoğan sarılığı nedir? Yenidoğan sarılığı nasıl geçer?
Uzm. Dr. Latife Ceylan
Tıp Fakültesi 4. Sınıfta karar verdiğim ve uzmanlık eğitimine başladığımdan bu yana çok severek, özveri ile yaptığım çocuk doktorluğunda 15. yılımı doldurdum. Mesleğimi ve hastalarımı çok seviyorum, sık sık kendimi “iyi ki çocuk doktoruyum” derken buluyorum. Şu ana kadar devlet hastanelerinde hizmet verdim ve çok hasta görmenin avantajı ile ciddi klinik tecrübe edindim. Bundan sonra deneyimlerimi annelik tecrübelerim ile taçlandırarak hastalarıma daha uygun koşullarda, daha çok vakit ayırıp, kaliteli hizmet verebileceğim bir ortamda çalışmalarıma devam etmek istiyorum. Bunun yanında online olarak ya da sosyal medya aracılığı ile daha çok aileye ulaşmayı hedefliyorum. Kendi kliniğimi açmayı planladığım bu günlerde Antalya’da faydalı olabileceğim hastalarım ve aileleri ile buluşmak üzere…

Bir Cevap Yazın