Ailelerin oyun oynamaya karşı bakış açısı nedir?
Anne babalar için oyun sadece çocukları oyalamaya yararmış gibi görünebilir. Hatta bazı ebeveynler oyun oynamayı zaman kaybı olarak niteleyip, oyun yerine çocuklarını daha fazla gelişeceklerine inandıkları aktivitelere yönlendirmeyi tercih ediyorlar.
Peki oyun oynamak neden bu kadar önemli?
Oyun pek çok farklı açıdan çocukların büyüyüp gelişmesine destek olur. Oyun aracılığıyla çocuklar yaşadıkları dünya hakkında bilgi sahibi olurlar, çevrelerini incelerler, deneme yanılma yoluyla keşfederler, sebep sonuç ilişkilerini öğrenirler.
Gelişimlerine çok fazla katkıda bulunuyor yani…
Evet, oyun çocukların yeni becerileri öğrenme ve pratik etmelerinin en doğal yolu. Oyun oynayarak çocuklar fiziksel, sosyal, zihinsel ve duygusal becerileri tekrar tekrar deneyimleme fırsatı buluyor.
Bir örnek verebilir misiniz?
Mesela, evcilik oyunu aile içi rollerinin anlaşılıp deneyimlenmesi için güzel bir araçtır. Atlama, zıplama, koşma, top atıp tutma gibi oyunlar beden gelişimi ve koordinasyonun sağlanmasına yardımcı olur. Çocuklar yaşantılarında zorlandıkları durumları oyunlarına konu ederek anlamlandırmaya ve çözmeye çalışarak duygusal becerilerini artırılır.
Derste tahtaya kalkmak konusunda kaygı yaşayan bir çocuk, bebeklerini sınıf düzeninde oynatıp tekrar tekrar tahtaya kaldırabilir. Bu oyun yaşayacağı gerçek olaya bir hazırlık ve varolan kaygısıyla baş etme niteliğindedir.
Oyun sırasında her şeyin kontrolünün onlarda olmasının ne gibi bir artısı var?
Günlük yaşantılarında çocukların kendi hayatları üzerinde söz hakkı minimum düzeyde. Nereye gideceklerine, ne yiyeceklerine, hatta çoğu zaman ne giyeceklerine bile onlar için karar veren büyükler vardır. Oysa oyun sırasında her şeyin hakimi onlardır. Hangi oyuncakla, ne kadar, nasıl oynayacaklarını onlar belirler. Güçlü olabildikleri ve kendilerini yeterli hissettikleri bu oyun zamanı, özgüven gelişimi için bulunmaz bir fırsat.
Oyun sayesinde özgürlüklerini keşfediyorlar da diyebiliriz öyleyse…
Oyun sırasındaki sınırsız özgürlük ortamı aynı zamanda hayal gücü gelişimi için de faydalı. Oyun dünyasında bir bez parçası pelerine, bir kova astronot başlığına, sıradan bir sopa sihirli bir değneğe dönüşebilir. Oyun oynarken isteyen her çocuk doktor, öğretmen hatta süper kahraman olabilir. Bu sayede çocuk için gündelik hayatın sınırları genişler ve yaratıcılığı gelişir.
Ebeveynlere tavsiyeleriniz var mı?
Tabii var, oyun çocuğun ebeveynleri ile iletişim kurmasını sağlar. Onlar için en güzel oyun anne veya babalarıyla oynadıklarıdır ve en sevdikleri oyun arkadaşları ebeveynleridir. Her gün oyun için az da olsa vakit ayırmak çocuk ebeveyn ilişkisini güçlendirir. Bu yüzden bazı oyunlar saçma görünse de oyunlarına katılmak ve onların istediği şekilde oynamak oldukça önemli. Çünkü çocuklar tarafından yönlendirilen oyun onların ihtiyaçlarıyla ilgili bize en doğru fikri verir.