2 yaşındaki çocuklar için oyunlar ve oyuncak seçimi

0
750
Çocuğunuz bu dönemde yine en çok sizinle ilgilenir; sizinle oynamaktan keyif alır. Ancak 30. aydan sonra diğer çocuklarla da oynamaya başladığını gözlemleyebilirsiniz.

Artık dili çok etkin bir şekilde kullanmakta ve isteklerini konuşarak ifade etmektedir. Gözlem yeteneği ve dil becerilerinin de artmasıyla birlikte hayali oyunları zenginleşmiştir ve kendi kurguladığı oyunlarda size rol vermekten çok hoşlanır.

Resimli kitaplar önceki dönemlerde olduğu gibi bu dönemde de favorileri arasındadır. Aynı hikayeleri tekrar tekrar dinlemekten hoşlanır ancak artık kendisi de hikayeyi tamamlar ya da atladığınız bir yer olursa size hatırlatır.

Kendi bireyselliğini ortaya koymaya başladığı bu dönemde “Hayır” en çok duyduğunuz kelimelerin başında gelir. Bu çocuğunuzun gelişimi için önemli bir adımdır.

Kendi istekleri ve düşünceleri olan bir birey olma yolunda attığı bu adımı desteklemeniz ve biraz sabırlı olmanız gerekecektir. Bireyselliğini oluşturmaya çalışan çocuğunuzun başarı hissini tatmasına fırsat vermeniz önemlidir.

Günlük hayatınız içinde ve evinizde bazı düzenlemeler yaparak çocuğunuzun sizden yardım istemeden veya az yardımla birçok işi yapabilmesini sağlayabilirsiniz.

Elini kendi başına yıkaması için lavabonun altına bir basamak yerleştirmek, kendi erişebileceği bir yere elini yıkadıktan sonra kurulaması için bir havlu asmak; çorabını kendisinin çıkarmasını, oyuncaklarını kutuya yerleştirmesini veya asansörün düğmesine basmasını istemeniz çocuğunuzun kendi başına başarabildiklerini fark etmesini sağlar. Kendine güveni de bu sayede artar.

Role play : Hayatı taklit ederek oyun ve öğrenme

Bu dönemde çocuklar, hayal gücüne dayanan oyunlardan hoşlanır. Evcilik, bakkalcılık, postacılık ve doktorculuk oyunlarında çeşitli rollere girip, canlandırmayı sever. Bu dönemde çocuğun oyun malzemeleri; sorun çözmeyi, yaratıcılığı ve duygularının arıtılmasını, yansıtılmasını destekleyici oyun hamuru, kil ve inşa blokları gibi “yapılandırılmamış” oyun araçlarından oluşabilir.

İki yaşındaki çocuklar genellikle tek bir oyuncağı isteyip, bu tek oyuncağa bağlılık gösterebilirler. Bu yaşlarda yumuşak hayvanlar, bez bebekler, tren ve arabalar ilgisini çeker. Bu dönemde çocuklarınız bebekler, bebek arabaları, oyuncak telefonlar gibi oyuncaklar sayesinde hem sosyalleşir hem de dil becerilerini arttırır, daha açık konuşmaya başlarlar.

Bedensel olarak gelişmiş olduğundan rahatlıkla takla atar, topa tekme atar, çok aktif olduğundan yeni oyunlar yaratır ve bu oyunları uygular.

Bisiklet, pedallı araba, büyük tekerlekli kamyonlar, arabalar, trenler, çekiçle çakılan tahta çiviler, büyük tüylü oyuncaklar, kuvvetli ses çıkaran oyuncaklar, büyük tahta inşa blokları, 4-6 parçalı puzzle, oyuncak mutfak donanımı, yıkama ve ütülemeyi taklit eden oyuncaklar, oyuncak telefon, büyük oyuncak ev, kazıcı, taşıyıcı oyuncaklar, içinden geçilen tünel, basit zeka küpü oyunları çocuğunuz için alabileceğiniz en uygun oyuncaklar.

Su, kum, kil gibi doğal oyun malzemeleri de çocuğun dokunma duygusunun gelişimine, deneyim ve keşif olanaklarının sağlanmasına, utangaç çocuğun uyarılmasına, saldırgan çocuğun sakinleşmesine

Bir Cevap Yazın