Kız çocuk ve erkek çocuk arasındaki farklar

0
851

Oyunda cinsiyet farkı… Her şeyde oyduğu gibi oyun dünyasında da biri Marstan biri Venüs’ten… Tamam, sağlıklı olsun, ne cins olursa olsun diye umduk hep. Tabii ki kız ya da erkek olması, ona olan sevgimizi ve ilgimizi değiştirmeyecek. Ama bazı şeyleri değiştirebilir. Pek çok gelişim ve becerinin yanı sıra oyun dünyasında da cinsiyet farklılığının etkisi vardır. Kız çocuk ve erkek çocuk farklıdır.

Elbette ki anne babalar, farkında olmadan da çocuklarını bazı cinsiyet rollerine göre koşullandırırlar-örneğin kız bebeklerle daha çok konuşur ve agucuk yaparken, erkek bebeklerle boğuşur ve yuvarlarlar.

Fakat yapılan birçok araştırma, cinsiyet rollerinin bunun da ötesinde şekillendiğini göstermektedir. Beyin üzerine yapılan araştırmalar her iki cinsin beyninde, birbirine oranla daha aktif ve geniş olan bölgeler olduğunu göstermektedir. Bu beyin alanları, rahimde, karşı cinse göre daha farklı dozda hormonlar alır ve bu da kız ve oğlanların doğuştan itibaren farklı eğilimlere sahip olduğunu düşündürür.

Oyuncaklar 

Uzamsal becerilerinin daha gelişkin olması top, araba gibi hareketli oyuncakları erkekler için çekici kılar. Oğlanları bu oyuncakları sadece babaları yönlendirdiği için seçmezler.

Erkek maymunlar da laboratuvar gözlemleri sırasında bu tür oyuncakları tercih etmişlerdir; bu da bize bu tercihlerin programlanmış olduğunu düşündürmektedir. Öte yandan kızlar gerçekten de oyuncak bebekleri tercih ederler.

Motor hareketler

Erkek çocuklarda, kızlara oranla, daha iyi olan üç boyutlu düşünebilme becerisi neden onların kızlardan birkaç ay önce yürüdüğünü ve koşma, zıplama gibi motor hareketleri daha iyi yaptığını açıklar. Fakat ince motor becerilerle ilgili beyin bölgeleri de erkeklerde, kızlara göre, daha yavaş olgunlaşır. Bu yüzden de kızlar boya kalemini tutmak, montlarının fermuarını çekmek ve harfleri yazmak gibi işleri yapmak konusunda erkeklere fark atarlar.

Hareketli küçük adımlar

2 yaşından itibaren oğlanlar kızlara oranla farkedilebilir biçimde daha hareketlidir. Daha çok koşar, zıplar ve oturup sohbet etmektense atlamalı zıplamalı oyunlar oynarlar. Oyunlarda ise kızlar daha evcil roller seçerken oğlanla saldırgan ve yıkıcı fikirler taşıyan rolleri tercih ederler. Oğlanlar güçle oynar. Bu yüzden de süper kahramanları çok severler.

Aklınızda olsun

Henüz 3-5 yaşlarındayken bile kızlar erkeklerden daha düşüncelidir. Oğlanlar ise daha doğrudan ve yüzyüze iletişim kurabilir ve sözel ya da fiziksel mesajları daha nadiren kişisel algılarlar. Bu da onları bazı çatışmaları çözmek konusunda daha yetkin kılar. Erkekler kavga ettiklerinde daha kolay barışır, kızlarsa uzun süre dargın kalabilir.

Bir Cevap Yazın