Çocuk gelişiminde evcil hayvanın yeri

0
1424

Çocuk yetiştirmek özen gerektiren, oldukça zor bir iştir. Çocuğunun en iyi şekilde yetişmesi için her aile elinden gelenin en iyisini yapmak için emek verir. Bilinçli ebeveynler çocukta travma yaratmamak için ona karşı davranışları ve yanında konuşulanlara kadar çok dikkatli davranmakta. Dünyaya gelen büyüyor fakat nasıl büyüdüğü çok önemli. Günümüz hayat şartlarında çocuğuna en iyi olanakları sağlayabilmek için genelde aileler tek çocuk sahibi olmayı tercih ediyor. Bu da kardeş ilişkisinden yoksun bir çocukluk geçirmelerine neden oluyor. Tek çocuklar akranları ile iletişim kurmakta, bağlanma geliştirmekte ve sahip olduklarını paylaşma konusunda sorun yaşıyor. Bu nedenle bugün çocuklar ve evcil hayvanlar konusunda ailelerin en çok merak ettiği soruların yanıtlarını arayacağız.

Evcil hayvanlar çocuklara karşılıksız sevgiyi öğretir
Bir evcil hayvan ile aynı ortamda yetişen çocuk öncelikle karşılıksız sevgiyi öğrenir. Kedisi ya da köpeği ile kurduğu sevgi bağında hiçbir çıkar yoktur. Karşısındakine zarar vermediği sürece zarar görmeyeceğini görür.

Çocuk ebeveynleri dışında bir canlı ile bağ kurmayı öğrenir. Böylece ileriki yaşamında insanlarla bağ kurmakta zorlanmaz. Güven duygusu gelişir.

Yaşı doğrultusunda beraber yaşadığı evcil hayvanın bakımına katkı sağlaması çocuğun sorumluluk duygusunu geliştirir. Özellikle okul hayatında sorumluluk sahibi olan çocukların başarı oranları yüksektir.

Evcil hayvanı ile beraber geçirdiği vakitte birlikte oynadıkları oyunlarla hem bedensel hem de zihinsel gelişimi olumlu olarak etkilenir. Doğada beraber oynadıkları at getir, kovalamaca gibi oyunlar sayesinde tablet ya da telefon ekranından uzak fiziksel aktivitede bulunma ve bundan keyif alma şansına sahip olur. Enerjisini atan çocuk sakin ve uyumlu davranır. Ev içerisinde oynadıkları oyuna köpeğini dahil etmesi hayal gücünü gelişimine katkı sağlar.

Okuma zorluğu çeken çocukların evcil hayvanlarına kitap okumaları özgüvenlerini geliştirir ve okuma zorluğu probleminin üstesinden gelmelerine yardımcı olur.

Son olarak aşıları düzenli yapılan bir evcil hayvan ile büyüyen çocukların bağışıklığının daha güçlü olduğu ve alerjik astım problemi yaşamadıkları bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.

Çocuklarınızın fiziksel gelişimi kadar ruhsal ve zihinsel gelişimleri de son derece önemli. Tüylü, 4 bacaklı ve kuyruğu sallanan mutlu bir arkadaşı olması çocukların her türlü gelişimini kesinlikle destekliyor.

Önemli bir not: Çocuğunuza arkadaş ve ailenize bir birey seçerken lütfen pet shop’ları değil barınakları tercih ediniz.

Bir Cevap Yazın