Süt ateşi nedir? Süt ateşi nasıl düşürülür?

0
16956

Emzirmek, hem anne hem de bebeklerin sağlığı için oldukça önemlidir. Bugün sizlerle emzirmenin faydaları, süt arttıran yiyecekler ve emzirme döneminde yeni annelerde görülen  süt ateşi konusunda tecrübelerimi paylaşacağım.

Bebeğinizi kucağınıza alıp, emzirmeye başladığınız anda yaşayacağınız mutluluğu anlatmak imkansızdır. Çoğu bebek doğar doğmaz emme refleksi ile dünyaya gelir. Doğum gerçekleştikten hemen sonra odaya alınırsınız. Bebeğiniz normal doğum ile dünyaya geldiyse odaya gelir gelmez bebek hemşiresi göğsünüzü nasıl tutturacağınız konusunda size yardımcı olur ve hemen emzirmeye başlayabilirsiniz. Yeni doğan bebekler emerken çok çabuk yorulur ve göğsünüzde uyuyakalır. Burnuna, yanaklarına ve topuğuna dokunarak uyandırabilirsiniz. Neden uyandırmanız gerektiğine gelince yeterince beslenmeyeceği için ve sık sık emzirmeniz gerekir.

Hastaneden çıkıp, artık evinize geldiğinizde bebeğinizi sık sık emzirmeye devam etmelisiniz. Emzirme aralıkları ilk zamanlarda gündüz saatte bir gece iki saatte bir olmalıdır. Çünkü bebeğiniz yeterli besin alamadığında yeni doğan sarılığına yakalanabilir.

Bebeğiniz ilk hafta vücudundaki ödemi atacağı için 300 grama yakın kilo kaybı yaşayabilir. Doğru emzirdiyseniz böyle bir kaybı yaşamazsınız.

Her anne gibi sütüm yetecek mi kaygısı yaşayabilir bununla ilgili araştırmalar yapabilirsiniz. Emzirme döneminde süt salgılaması artsın diye süt arttıran yiyecekler tüketmeye başlayabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken mevcut sütünüz yetiyor mu? Sütünüzün yetmediğini düşündüğünüz anda bol sıvı almalı ve dinlenmelisiniz. Ilık duş almalı ve beslenmenize dikkat etmelisiniz.

Süt ateşi nedir?
Sütünüzün fazla olduğu durumda ya da bebeğinizin göğsünüzü iyi ememediğinde süt ateşi denilen göğüste süt birikmesi durumuyla karşı karşıya kalabilirsiniz. Göğsünüzde böyle bir şişlik, sertlik oluştuğunda inflamasyon denilen ateş uyarısı yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumda bu şişliği ve sertliği hissetmezseniz göğüs ateşlenmesinden dolayı göğüs iltihaplanması ile karşılaşabilirsiniz.

Fark etmemeniz oldukça zordur. Çünkü göğüsteki şişlik, sertlik huzursuz edicidir. Yan ve yüz üstü yatamazsınız. Emzirme sutyeni de giyseniz ağrı yapacaktır.

Süt birikmesinden kaynaklanan göğsünüzde sertlik hissettiğinizde bebeğinizi sık sık emzirin ve ateşlenseniz de emzirmeye devam edebilirsiniz. Süt ateşinin soğuk algınlığı ateşi ile karıştırıp bebeğinizi emzirmekten vazgeçmemelisiniz.

Süt ateşi nasıl düşürülür?
Süt birikmesinden kaynaklanan süt ateşi yaşadığınızda, evde yapılması gerekenler:

1.       Bebeğinizi sık sık emzirin.

2.       Ilık  duş alın.

3.       Emzirmeden önce göğsünüzü temiz ve ılık suyla ıslatılmış bez ile masaj yaparak silin.

4.       Sütünüzün fazla olduğunu düşünüyorsanız, evinizde süt pompası bulundurun ve her emzirmeden sonra göğsünüzde kalan sütü sağın. Süt saklama poşetleri ile 6 aya kadar derin dondurucu da saklayabilirsiniz.

5.       Her şeyi yaptınız ve süt ateşiniz geçmediyse kadın doğum doktorunuzu arayınız.

Bebeğinizi emzirmek hem sizin için hem de bebeğiniz için oldukça keyifli olacaktır. Bebeğiniz her ağladığında emmek istediğinde emzirin. Göreceksiniz sütünüzün nasıl yaradığını ve size kattığı annelik duygusunu nasıl pekiştirdiğini, aranızdaki bağın nasıl kuvvetlendiğini emzirme sürecinde daha iyi kavrayacaksınız.

Emzirmek, hem bebek sağlığı hem de anne sağlığı için büyük bir lütuftur. Bebeğiniz göğsünüzü tutmuyor diye pes etmeyin. Her yolu deneyin ve emmesini sağlayın. Bazı bebeklerde emme refleksi gelişmeyebiliyor. Üzülmeyin, bebeğinizle aranızdaki bağ kokunuzla, sesinizin tonuyla, sevginizle de pekişecektir…

Bir Cevap Yazın