Çalışan anne olmak

0
1622

Anne olmak, dünyanın en değerli varlığına ev sahipliği yapmak demektir. Anne olmanın verdiği zorluklarla beraber, fedakarlık ve sorumluluklar üzerine birde çalışma hayatı eklenince, annelik değer yargısı ayrı bir anlam kazanmaktadır.  Peki ya çalışan anne olmak?

Çalışan annelerden beklenenler nelerdir?

Çalışan bir anne olarak, yaptığınız işin gerektirdiği her türlü sorun ve sorumlulukları profesyonellikle çözümlerken bir yandan da çocuğunuzun ihtiyaçlarını ve evinizin yönetimini aksatmadan sürdürmeniz gerekir. Bu uzun yolculuk, ardı arkası kesilmeyen bir maraton koşusu gibidir. Her ne kadar etrafınızda size destek olan, yaşam koçluğu yapan; eşiniz, dostlarınız, aileniz olsa bile, her halükarda; bu maratonu bir anne olarak yalnız tamamlarsınız.

Çalışan bir anne olmanın zorluğu nelerdir?
Günümüz hayat mücadelesi ve sosyal yaşantı, anneleri iş hayatına yönlendirmekte ve anne daha yenidoğan bebeğini kundakta bırakarak işinin başına dönmektedir. Bu durumda, bebeğine büyük bir özlem duyan anne, fiziksel manada iş yerinde olsa da ruhen olamaz hale gelmektedir.  

Ne yazık ki hayat şartları, bu süreç tamamlanamadan anneleri bebeklerinden ayırmaktadır. Bunun yanında, işveren, anneden verimli bir çalışma düzeni bekleyecektir. Kafasında bin türlü soru ve kaygıyla kendisini işine vermeye çalışan anne, işinde ne derece verimli olabilir? Bu da önemli bir mevzudur.

Tabii bu durumun beraberinde getireceği endişeler, annenin yakasını bırakmayacaktır. Bebeğinin ihtiyaçlarına cevap verememek, annede ayrı bir üzüntü yaratacaktır. Böylesi bir durumda, bebeğine ait olan sütlerinin boşa aktığını gören her annenin vicdan azabı çekmemesi mümkün değildir. Sık sık emzirilen bir anne göğsü ile yalnızca günde belirli saatlerde emzirilen anne göğsü elbette bir olmayacaktır. Bebeğini heran emzirebilme imkanı bulamayan annenin, belli bir dönem sonra sütleri kesilecek ve bu durum annede büyük bir ızdıraba sebep olacaktır. Anne ve bebek, birbirlerine olan en derin ihtiyaçlarını bu süreçte gideremeyecek ve sonuçta güvenli bağlanma sekteye uğramış olacaktır. Bu da psikolojik sorunları beraberinde getirecektir.

İşyerinde, her an bebeğinin kokusu burnunda tüten anne, kolladığı her fırsatta bebeğinden haberdar olmak ister. Çünkü, annenin en değerli varlığı büyür ve anne yanında değildir, bebek ilk kelimelerini konuşmaya başlar, anne bu duruma şahit değildir, bebeği deliler gibi ağlar, anne müdahale edemez, bebek düşer, anne yaralarını saramaz hale gelir.

Bebeklerin 0-3 yaş dönemi mutlaka anne ile geçmelidir
Bu süreçte bebeğini teslim edeceği insanın kim olduğu da, anne de, ayrı bir önem kazanır. Çünkü durum ne olursa olsun, yenidoğan bir bebeğin 0-3 yaş dönemi mutlaka anne ile geçirmesi gereken en önemli dönemlerden biridir. İleriki yıllarda bebeğin, bilişsel, sosyal ve duygusal gelişim sürecinin kalitesine önem veren her anne, bebeği ile fazlasıyla vakit geçirmelidir. Ancak, anne bu imkanı bulamamıştır ya da yarıda bırakmak zorunda kalmıştır. Böylesi bir durumda, devreye aile büyükleri girer. Böylece aile büyüklerine emanet edilen bebeklerin annesi, işine bir başka güven duygusuyla gider. Kafasındaki sorulara tam anlamıyla cevap veremese de, bilir ki ailesi, bebeğinin heran yanındadır.

İşte annelik böylesine zor bir meslektir. Bir yandan bebeği ile olamadığı heranın üzüntüsü, diğer yandan, hayatın getirdiği zorluklar ve beklentiler anneyi derinden etkilemektedir.

Keşke günümüz şartları, anne ve bebekleri için daha kolay bir hale getirilebilse…

Keşke günümüz sanayi toplumu, anne ile bebek arası muhtaçlığı anlayabilecek konuma gelebilse… Keşke her işveren, bünyesinde çalıştırdığı her anneye, bir işçi sıfatı ile değil de bir anne gözüyle bakabilse…

Çalışan her annenin değer görebilmesi ümidi ile …

Önceki İçerikÇocuk gelişiminde evcil hayvanın yeri
Sonraki İçerikBebekler için oto koltuğu seçimi nasıl yapılır?
Zeynep Sağlam
10 Nisan 1987'de Çankırı'da doğan Zeynep Sağlam, çocukluk döneminin büyük bir kısmını Istanbul'da geçirmiş, ardından Çanakkale'de yaşamına devam etmiştir. Eğitim hayatına kaldığı yerden burada devam eden Zeynep, 2010 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde İşletme lisansını tamamlamış, ardından ; ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 20000:2005 Food Safety Management System, ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 9001:2008 Quality Management System Fundamental Training Eğitimi, ISO 14001:2004 Environmental Management System Fundamental Training Eğitimi, ISO 19011 Quality and Environment Management Systems Audit Training Eğitimi, ISO 19011 Kalite ve Çevre Yönetim Sistemleri Tetkiki Eğitimi, OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Eğitimi, OHSAS 18001:2007 Occupational Health Safety Management System, Qualİty Engıneerıng Management Traınıng, Human Resources SpecializationTraining, Body Langue, Effective Communication, Executive Assistant and Office Management Training eğitimleri almıştır. ÇOMÜ’de iş yaşamına devam eden Zeynep, diğer yandan Sosyololji ile yakından ilgilenen bir insan olarak Sosyololji Lisansını tamamlarken, yüksek lisans hazırlıkları ile uğraşmaktadır. Yazan, çizen, İçerik üreticiliği yapan, en çokta okuyan meraklı bir anne olan Zeynep, kalemin görünmeyen sihrine inananlardan...

Bir Cevap Yazın