Bebekler için oto koltuğu seçimi nasıl yapılır?

0
2297

Her ebeveyn, bebeğinin seyahat esnasında, en güvende olduğu oto koltuğu seçiminde bulunmak ister. Ancak bunun için yeterli bilgiye sahip değildir. Çeşit ve markaların çokluğu, aileleri zorlamakta ve bu da kafaların fazlasıyla karışmasına neden olmaktadır. Bu yüzden bugün sizlerle bebek oto koltuğu seçerken dikkat etmeniz gereken önemli detayları paylaşacağım.

Oto Koltuğu seçerken;

Bir bebeğin güvenliği konusunda atılacak ilk adım, seyahat esnasında bebeğinizi hayata bağlayan oto koltuğu seçimidir. Bir diğer önemli husus ise oto koltuğunu, arabanıza nasıl yerleştireceğiniz konusunda bilgi sahibi olmaktır. Bu yüzden oto koltuğu alırken, ihtiyacımız olan tüm bilgileri edinmemiz, hem yanlış bir seçim yapmamızın önüne geçecek, hem de nasıl kullanılması gerektiği konusunda bize öneriler sunacaktır.

Eğer yeni doğan bir bebek için anneler,  oto koltuğu almadıysa, yapılacak ilk tercih elbette, öncelikle ana kucağı olmalıdır. Ana kucağına eşdeğer olarak tercih edilen Grup 0 ya da Grup 0+ oto koltuklarından yazımın içeriğinde bahsedeceğim. Öncelik sırası; yenidoğan bebekler için anakucağı tercih edilmesidir. Bunun nedeni ise, yenidoğan bebeğin omuriliğini tam kavrayıp, ergonomik bir şekilde desteklemek amacıyla tasarlanmış olmalarıdır. Ana kucağı, oto koltuğu olarak da kullanılabilmektedir. Bir ana kucağının kullanım süresi 15-19 aya kadar olabilmekle beraber, bebeğin kilosu ve boyu da bu noktada büyük önem arz etmektedir. Yani kilosu hemen hemen 12,5 – 13 kg olan bebekler, boyları 80-85 cm olana dek, ana kucağını rahatlıkla kullanabilirler.

Bir bebeğin kilosu ve boyu bu kriterleri ne zaman aştıysa, işte o zaman oto koltuğuna geçiş dönemi başlamış demektir.

Oto koltuğu seçerken nelere dikkat etmeliyiz ?

  • Öncelik, bebeğinizin yaşı, boyu ve kilosu olmalıdır. Ancak bu doğrultuda iyi bir seçim yapılabilir.
  • Oto koltuğu,  Avrupa Birliği Güvenlik Standartlarından ve her türlü tehlikeye karşı çarpışma testlerinden mutlaka geçmiş olmalıdır.
  • En son teknolojilerle ve yeni standartlarla üretilen oto  koltuğu modellerinde,  bilinmesi gereken iki önemli standart mevcut.
  • Bunlardan birisi ECE R 44/04, diğeri; I-Sıze(UN R 129), Oto koltuğu seçiminde bu standartların olmasına mutlaka dikkat edilmelidir.
  • Bunların dışında herhangi bir standart, tercih edilmemelidir.
  • Oto koltuğu, bebeğinizi terletmeyecek bir kumaş ile üretilmiş olmalıdır.
  • Oto koltuğu, en  az 5 noktadan emniyet kemeri barındırmalıdır.
  • Oto koltuğu, istenildiğinde çıkartılıp yıkanabilen pratik bir kumaştan olmalıdır.
  • Oto koltuğu, herhangi bir yangın anında alev almaz kumaştan üretilmiş olmalıdır.
  • Oto koltuğu bebek ve  çocukların konforu ve sağlığı için boyunluk barındırmalıdır.
  • Oto koltuklarında, ihtiyaca göre oturabilme ve uzanabilme ayarları olmalıdır.
  • Oto koltukları, mutlaka araca emniyet kemeri ile sabitlenebilen bir model olmalıdır.
  • Oto koltukları, her yönden gelebilecek darbelere karşı, fiber emici yan korumalıkları bünyesinde barındırmalıdır.

Yaş, kilo ve boya göre oto koltuğu seçimi yaparken ;

Bebeğin yaşı, boyu ve kilosunda önem arzeden oto koltuğu seçenekleri, içinde belli çeşitlere ayrılmış. Birazda bunlardan bahsedelim.

Uluslararası standartlarda üç farklı oto koltuğu tipi mevcut:

  • Grup 0+1 Oto Koltuğu: 0-18 kg arası bebeklere hitap ediyor. Ortalama yaş aralığı, Doğum- 4 yaş
  • Grup 0+1-2 Oto Koltuğu: 0-22 kg  arası bebeklere hitap ediyor. Ortalama yaş aralığı, Doğum-6 yaş
  • Grup 0+1-2-3 Oto Koltuğu: 0-36 kg arası  bebeklere hitap ediyor.Ortalama yaş aralığı,  Doğum-11-12 yaş
  • Grup 1-2-3 Oto Koltuğu: 9-36 kg arası bebek ve çocuklara hitap ediyor. Ortalama yaş aralığı, 6-9 ay, 11-12 yaş
  • Grup 2-3 Oto Koltuğu: 15-36 kg arası bebek ve çocuklara hitap ediyor. Ortalama yaş aralığı, 4-11-12 yaş

Bu durumda, bebeğinizi ya da çocuğunuzu tek bir oto koltuğu ile büyütmek pek mümkün değil. Bunu vaadeden her türlü oto koltuğundan kaçınmak gerekir. Bu noktada tercih annelerin ..

Çocuklarını oto koltuğuna kararlı bir şekilde  oturtma alışkanlığı kazandıran ebeveynlerin çoğalması dileğiyle. Hoşçakalın…

Önceki İçerikÇalışan anne olmak
Sonraki İçerikÇocuklar için oyun alanları
Zeynep Sağlam
10 Nisan 1987'de Çankırı'da doğan Zeynep Sağlam, çocukluk döneminin büyük bir kısmını Istanbul'da geçirmiş, ardından Çanakkale'de yaşamına devam etmiştir. Eğitim hayatına kaldığı yerden burada devam eden Zeynep, 2010 yılında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nde İşletme lisansını tamamlamış, ardından ; ISO 22000:2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 20000:2005 Food Safety Management System, ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 9001:2008 Quality Management System Fundamental Training Eğitimi, ISO 14001:2004 Environmental Management System Fundamental Training Eğitimi, ISO 19011 Quality and Environment Management Systems Audit Training Eğitimi, ISO 19011 Kalite ve Çevre Yönetim Sistemleri Tetkiki Eğitimi, OHSAS 18001:2007 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Eğitimi, OHSAS 18001:2007 Occupational Health Safety Management System, Qualİty Engıneerıng Management Traınıng, Human Resources SpecializationTraining, Body Langue, Effective Communication, Executive Assistant and Office Management Training eğitimleri almıştır. ÇOMÜ’de iş yaşamına devam eden Zeynep, diğer yandan Sosyololji ile yakından ilgilenen bir insan olarak Sosyololji Lisansını tamamlarken, yüksek lisans hazırlıkları ile uğraşmaktadır. Yazan, çizen, İçerik üreticiliği yapan, en çokta okuyan meraklı bir anne olan Zeynep, kalemin görünmeyen sihrine inananlardan...

Bir Cevap Yazın